Боље два рањена, него један мртав...!

Пораз у Дербију дела Мадонина није више тако катастрофалан као што се чинило до суботе вече.

Фудбал 17.03.2019 | 15:15
Боље два рањена, него један мртав...!
Пораз Роме је променио за 180 степени наратив миланског дербија. Меч Милан - Интер је до синоћњег пораза Ђалоросих против Спала био најчешће кићен придевом “пресудни” а недељно вече на Сан Сиру дефинисано као “судње”. Победа Спала је релаксирала атмосферу у Миланелу, а још више у Апијано Ђентилеу. У Италији је у спортским круговима врло популарна изрека: “Боље два рањена него један мртав”. У овом контексту реми између Милана и Интера је постао више него прихватљив резултат за оба тима, тим пре ако би и Парма откинула неки бод Лацију на Олимпику овог поподнева. Росонери би сачували треће место, Интер би повећао предност над петопласираном Ромом на сигурна четири бода. У сваком случају, пораз у дербију није више тако катастрофалан као што се чинило до суботе вече. 

Лучано Спалети вечерас почиње своју одлучујућу партију покера. Стицајем околности нисмо стигли још до последњег дељења карата и зато тоскански стручњак, у покерском жаргону речено, мора добро да одигра последњих неколико рука које су му преостале. Спалети не ризикује смао отказ, много већи је улог у питању: пензија и пут у заборав. Спалети је напунио прошле недеље 60 година. Колико год фудбал и живот били непредвидиви, са великом дозом сигурности можемо да кажемо, да су му сва врата великих итаиљанских клубова, кадрих да гаје амбиције да освоје Скудето, затворена.

Интер није тим који смо видели против Ајнтрахта из Франкфурта на Сан Сиру, али јесте екипа која игра са страхом, у нервозном грчу да ли ће успети да постигне гол, без самопоуздања, са великим бременом одговорности коју поједини играчи не успевају да носе са лакоћом. По правилу, које се усталило у последњих пар година, без обзира ко је на клупи, Страмачони, Ранијери, Пиоли, Мацари, Манчини или Спалети, Интер од децембра почиње да успорава и улази у кризу из које не успева да изађе до краја сезоне. Прошле године је избегнут дебакл захваљујући својеврсном харакирију Лација.

Спалети неће моћи да рачуна на повређене Рађу Најнголана и Маура Икардија, који наставља свој рат проитв клуба, али се у тим враћају Лаутаро Мартинез и Квадво Асамоа (нису играли у четвртак због картона), Марцело Брозовић се опоравио од повреде, а ту су Роберто Гаљардини, Жоао Марио и Далберт (нису били на листи УЕФА због финансијског фер-плеја). Жоао Марио би вероватно био кандидат за место стартера у одсуству Најнголана да му није умро отац. Португалац је био на сахрани у Анголи и практично је провео више времена на аеродромима и у авиону него у Апијано Ђентилеу ове недеље. 

Према последњим информацијама Интер би требало да промени и формацијску поставку: из  4-2-3-1 у 4-3-3.  Испред капитена Самира Хандановића би требало да играју Данило Д’Амброзио,  Стефан Де Фрај, Милан Шкрињар и Квадво Асамоа. На средини терена уз Марцела Брозовића ће Матијас Весино и Роберто Гаљардини, висином и физичком снагом покушати да одговоре Гатузовој тројци Франк Кеси, Тјемуе Бакајоко, Лукас Пакета. У нападу ћемо видети Лаутара Мартинеза са Иваном Перишићем и Матеом Политаном на крилним позицијама. 

За разлику од Лучана Спалетија који је прошлог лета продужио уговор са Интером и до децембра био чврсто на ногама у Апијано Ђентилеу, Рино Гатузо је био на трапезу све време. Над Гатузом је као “Дамаклов мач” висила хипотека да га је претходна управа Милана довела на клупу. Није био од помоћи ни однос са новим техничким директором Леонардом, као и резултати који су све до јануара били у раскораку са амбицијама Росонера. На све то се надовезала дугачка серија повреда кључних фудбалера. 

У међувремену је експлодирао и случај Гонзало Игуаин. Пипита је требало да буде локомотива новог МИлана, а он је за само неколико месеци постао његово бреме. Притиснут повредама и изостанком играча, Гатузо је у невољи пронашао излаз из кризе, односно својих 11 верних ратника. Паоло Малдини и Леонардо су урадили одличан посао решивши у неколико дана трновито питање Игуаинакоје је могло да угрози стабилност тима и односа у свлачионици. Долазак Пакете и довођење Кшиштофа Пјонтека је коинцидирало и са окретањем точка среће која је почела да стаје чешће на поље Росонера, а и пар судијских превида или грешака у корист Милана су такође помогли Гатузовом тиму да изађе из кризе крене у у велики поход на врх табеле. 

Милан јесте нанизао пет победа у Серији А, али оне нису били плод добре игре Росонера и одраз супремације на терену. Штавише, Милан је дрхтао против Сасуола који је играо са десеторицом на Сан Сиру, против Кјева се мучио као и против Емполија, а у Купу Италије, десетковани Лацио био ближи победи од Росонера. 

Велики квалитет Рина Гатуза је његова објективност и што се не сакрива иза резултата као и одлична перцепција вредности играча које има на располагању. За разлику од Спалетија који би да његов тим игра као Гвардиолина Барселона, Гатузо зна шта може да добије од својих играча и то тражи од њих. Гатузов Милан је екипа која игра са менталитетом провинцијског клуба, која се не стиди својих лимита, чак их претвара у свој квалитет јер због те свести не прави грешке попут Интера и Роме. 

Вечерас ћемо видети стандардни Милан који смо научили напамет. Гатузо има све играче на располагању са изузетком Ђакома Бонавентуре (за њега је завршена сезона). Лукас Биља, Кристијан Запата и Андреа Конти су ставили, донекле на слатке муке Гатуза, али је Рино оријентисан да у градском дуелу пошаље на терен своје “верне ратнике”. То значи да ће испред Ђанлуиђија Донаруме, одбрамбени зид чинити Давиде Калабрија, Матео Мусакјо, Алесио Ромањоли, Рикардо Родригез. У везном реду су потврђени Кеси, Бакајоко и Пакета, а у нападу трио Сусо, Пјонтек, Чалханоглу.  

Тренер Милана је свакако у бољој позицији од свог колеге на клупи Интера, али је исто тако свестан да би погрешни кораци против Интера и на гостовању против Сампдорије на Марасију, после паузе у првенству због квалификација за ЕУРО, поништили све добро што је урадио у последња три месеца. Разлика између Гатуза и Спалетија је у томе што ће Рино имати још прилика да тренира велике клубове, тек је ушао у пету деценију живота, док ће и он платити отказом изостанак повратка Милана у Лигу шампиона после пет година. 

За Милан је пласман у Лигу шампиона фундаменталан због испуњавања параметара УЕФА за поштовање финансијског фер-плеја. Милан до 2021. године мора да среди своје пословање и сведе дугове на ниво који предвиђа УЕФА, у супротном ризикује избацивање из европских такмичења. Једини начин за Милан да задовољи тражене пареметре и да има компетитиван тим је поватак у Лигу шампиона која би му гарантовала, најмање, 60.000.000 евра прихода.

МИЛАН - ИНТЕР 20.30

Стадион: Сан Сиро
Капацитет: 80.018
Судија: Марко Гуида

Пројектоване поставе:

МИЛАН (4-3-3): Донарума - Калабрија, Мусакјо, Ромањоли, Родригез - Кеси, Бакајоко, Пакета - Сусо, Пјонтек, Чалханоглу

ИНТЕР (4-3-3): Хандановић - Д'Амброзио, Де Фрај, Шкринијар, Асамоа - Брозовић, Весино, Гаљардини - Политано, Мартинез, Перишић

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар