Bolje dva ranjena, nego jedan mrtav...!

Poraz u Derbiju dela Madonina nije više tako katastrofalan kao što se činilo do subote veče.

Fudbal 17.03.2019 | 15:15
Bolje dva ranjena, nego jedan mrtav...!
Poraz Rome je promenio za 180 stepeni narativ milanskog derbija. Meč Milan - Inter je do sinoćnjeg poraza Đalorosih protiv Spala bio najčešće kićen pridevom “presudni” a nedeljno veče na San Siru definisano kao “sudnje”. Pobeda Spala je relaksirala atmosferu u Milanelu, a još više u Apijano Đentileu. U Italiji je u sportskim krugovima vrlo popularna izreka: “Bolje dva ranjena nego jedan mrtav”. U ovom kontekstu remi između Milana i Intera je postao više nego prihvatljiv rezultat za oba tima, tim pre ako bi i Parma otkinula neki bod Laciju na Olimpiku ovog popodneva. Rosoneri bi sačuvali treće mesto, Inter bi povećao prednost nad petoplasiranom Romom na sigurna četiri boda. U svakom slučaju, poraz u derbiju nije više tako katastrofalan kao što se činilo do subote veče. 

Lučano Spaleti večeras počinje svoju odlučujuću partiju pokera. Sticajem okolnosti nismo stigli još do poslednjeg deljenja karata i zato toskanski stručnjak, u pokerskom žargonu rečeno, mora dobro da odigra poslednjih nekoliko ruka koje su mu preostale. Spaleti ne rizikuje smao otkaz, mnogo veći je ulog u pitanju: penzija i put u zaborav. Spaleti je napunio prošle nedelje 60 godina. Koliko god fudbal i život bili nepredvidivi, sa velikom dozom sigurnosti možemo da kažemo, da su mu sva vrata velikih itailjanskih klubova, kadrih da gaje ambicije da osvoje Skudeto, zatvorena.

Inter nije tim koji smo videli protiv Ajntrahta iz Frankfurta na San Siru, ali jeste ekipa koja igra sa strahom, u nervoznom grču da li će uspeti da postigne gol, bez samopouzdanja, sa velikim bremenom odgovornosti koju pojedini igrači ne uspevaju da nose sa lakoćom. Po pravilu, koje se ustalilo u poslednjih par godina, bez obzira ko je na klupi, Stramačoni, Ranijeri, Pioli, Macari, Mančini ili Spaleti, Inter od decembra počinje da usporava i ulazi u krizu iz koje ne uspeva da izađe do kraja sezone. Prošle godine je izbegnut debakl zahvaljujući svojevrsnom harakiriju Lacija.

Spaleti neće moći da računa na povređene Rađu Najngolana i Maura Ikardija, koji nastavlja svoj rat proitv kluba, ali se u tim vraćaju Lautaro Martinez i Kvadvo Asamoa (nisu igrali u četvrtak zbog kartona), Marcelo Brozović se oporavio od povrede, a tu su Roberto Galjardini, Žoao Mario i Dalbert (nisu bili na listi UEFA zbog finansijskog fer-pleja). Žoao Mario bi verovatno bio kandidat za mesto startera u odsustvu Najngolana da mu nije umro otac. Portugalac je bio na sahrani u Angoli i praktično je proveo više vremena na aerodromima i u avionu nego u Apijano Đentileu ove nedelje. 

Prema poslednjim informacijama Inter bi trebalo da promeni i formacijsku postavku: iz  4-2-3-1 u 4-3-3.  Ispred kapitena Samira Handanovića bi trebalo da igraju Danilo D’Ambrozio,  Stefan De Fraj, Milan Škrinjar i Kvadvo Asamoa. Na sredini terena uz Marcela Brozovića će Matijas Vesino i Roberto Galjardini, visinom i fizičkom snagom pokušati da odgovore Gatuzovoj trojci Frank Kesi, Tjemue Bakajoko, Lukas Paketa. U napadu ćemo videti Lautara Martineza sa Ivanom Perišićem i Mateom Politanom na krilnim pozicijama. 

Za razliku od Lučana Spaletija koji je prošlog leta produžio ugovor sa Interom i do decembra bio čvrsto na nogama u Apijano Đentileu, Rino Gatuzo je bio na trapezu sve vreme. Nad Gatuzom je kao “Damaklov mač” visila hipoteka da ga je prethodna uprava Milana dovela na klupu. Nije bio od pomoći ni odnos sa novim tehničkim direktorom Leonardom, kao i rezultati koji su sve do januara bili u raskoraku sa ambicijama Rosonera. Na sve to se nadovezala dugačka serija povreda ključnih fudbalera. 

U međuvremenu je eksplodirao i slučaj Gonzalo Iguain. Pipita je trebalo da bude lokomotiva novog MIlana, a on je za samo nekoliko meseci postao njegovo breme. Pritisnut povredama i izostankom igrača, Gatuzo je u nevolji pronašao izlaz iz krize, odnosno svojih 11 vernih ratnika. Paolo Maldini i Leonardo su uradili odličan posao rešivši u nekoliko dana trnovito pitanje Iguainakoje je moglo da ugrozi stabilnost tima i odnosa u svlačionici. Dolazak Pakete i dovođenje Kšištofa Pjonteka je koincidiralo i sa okretanjem točka sreće koja je počela da staje češće na polje Rosonera, a i par sudijskih previda ili grešaka u korist Milana su takođe pomogli Gatuzovom timu da izađe iz krize krene u u veliki pohod na vrh tabele. 

Milan jeste nanizao pet pobeda u Seriji A, ali one nisu bili plod dobre igre Rosonera i odraz supremacije na terenu. Štaviše, Milan je drhtao protiv Sasuola koji je igrao sa desetoricom na San Siru, protiv Kjeva se mučio kao i protiv Empolija, a u Kupu Italije, desetkovani Lacio bio bliži pobedi od Rosonera. 

Veliki kvalitet Rina Gatuza je njegova objektivnost i što se ne sakriva iza rezultata kao i odlična percepcija vrednosti igrača koje ima na raspolaganju. Za razliku od Spaletija koji bi da njegov tim igra kao Gvardiolina Barselona, Gatuzo zna šta može da dobije od svojih igrača i to traži od njih. Gatuzov Milan je ekipa koja igra sa mentalitetom provincijskog kluba, koja se ne stidi svojih limita, čak ih pretvara u svoj kvalitet jer zbog te svesti ne pravi greške poput Intera i Rome. 

Večeras ćemo videti standardni Milan koji smo naučili napamet. Gatuzo ima sve igrače na raspolaganju sa izuzetkom Đakoma Bonaventure (za njega je završena sezona). Lukas Bilja, Kristijan Zapata i Andrea Konti su stavili, donekle na slatke muke Gatuza, ali je Rino orijentisan da u gradskom duelu pošalje na teren svoje “verne ratnike”. To znači da će ispred Đanluiđija Donarume, odbrambeni zid činiti Davide Kalabrija, Mateo Musakjo, Alesio Romanjoli, Rikardo Rodrigez. U veznom redu su potvrđeni Kesi, Bakajoko i Paketa, a u napadu trio Suso, Pjontek, Čalhanoglu.  

Trener Milana je svakako u boljoj poziciji od svog kolege na klupi Intera, ali je isto tako svestan da bi pogrešni koraci protiv Intera i na gostovanju protiv Sampdorije na Marasiju, posle pauze u prvenstvu zbog kvalifikacija za EURO, poništili sve dobro što je uradio u poslednja tri meseca. Razlika između Gatuza i Spaletija je u tome što će Rino imati još prilika da trenira velike klubove, tek je ušao u petu deceniju života, dok će i on platiti otkazom izostanak povratka Milana u Ligu šampiona posle pet godina. 

Za Milan je plasman u Ligu šampiona fundamentalan zbog ispunjavanja parametara UEFA za poštovanje finansijskog fer-pleja. Milan do 2021. godine mora da sredi svoje poslovanje i svede dugove na nivo koji predviđa UEFA, u suprotnom rizikuje izbacivanje iz evropskih takmičenja. Jedini način za Milan da zadovolji tražene paremetre i da ima kompetitivan tim je povatak u Ligu šampiona koja bi mu garantovala, najmanje, 60.000.000 evra prihoda.

MILAN - INTER 20.30

Stadion: San Siro
Kapacitet: 80.018
Sudija: Marko Guida

Projektovane postave:

MILAN (4-3-3): Donaruma - Kalabrija, Musakjo, Romanjoli, Rodrigez - Kesi, Bakajoko, Paketa - Suso, Pjontek, Čalhanoglu

INTER (4-3-3): Handanović - D'Ambrozio, De Fraj, Škrinijar, Asamoa - Brozović, Vesino, Galjardini - Politano, Martinez, Perišić

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar