Видео - Сјећања: Прође од тад 14 година...

Последња српска осмина финала у Европи! На данашњи дан Партизан у Краснодару пао против ЦСКА. . .

Фудбал 17.03.2019 | 21:15
Видео - Сјећања: Прође од тад 14 година...
Прошло је 14 година од последњег српског пролећа у Европи. А, као да је било пре сто година... Био је то 17. март 2005. када је у Краснодару, по цичи зими, ЦСКА елиминисао Партизан у, како се тада звало такмичење, Лига УЕФА – 2:0.

Од тада до данас имали смо два пролећа у Европи, оба прошле године, Звезда и Партизан, али су оба тима пала одмах на првој степеници. Црно-бели су те сезоне 2004/05 стигли корак даље, преко Дњепра су дошли до ЦСКА, жреб их није помиловао да оду негде западније.

На крају се испоставило да је српски клуб испао од освајача Лиге УЕФА. Исто као што су шест година раније испали, једнако јуначком игром, од Лација, који је потом подигао пехар Купа победника купова, као последњи његов шампион.

Партизан је дошао тог марта у Краснодар, пошто је терен ЦСКА у Москви био залеђен, са 1:1 из Хумске. Голобради Игор Акинфејев је чуда чинио по језивој београдској хладноћи и сачувао свој тим пораза.

„Сматрам да је тај тим Партизана могао још даље да прође, јер смо против ЦСКА у Београду промашили доста добрих шанси, а у реваншу нам ни судија није био наклоњен. Колико је то велики успех говори и чињеница да га до данас још нико из Србије није достигао, а камоли надмашио”, причао је недавно Немања Рнић за Моззартспорт, актер првог меча са Русима.

Тактички беспрекорни Партизан држао је 0:0 у Краснодару и чекао шансу све до средине другог полувремена. Тада је морао да крене по гол. И одмах га је стигла казна. Двојица Бразилаца, брзи као да седе на мотору, Данијел Карваљо, којем су повреде уништиле каријеру и Вагнер Лав, још активан у дресу Бешикташа, матирали су Ивицу Краља и одвели ЦСКА у четвртфинале.

А, Армејци су се после тога прошетали до пехара. Оксеру су дали четири комада на свом терену, Парми три, док су у финалу са 3:1 савладали Спортинг из Лисабона. Испало је да им је против Партизана било најтеже.

Гро екипе који је тада носио дрес Московљана дуго је и потом био на окупу: Акинфејев, браћа Березуцки, Игњашевич, Јури Жирков, Милош Красић, Сергеј Алдоњин, Вагнер Лав...

А, Партизан? Била је то лабудова песма црно-белих. Само шест месеци касније све се окренуло наглавачке. Очекивало се да после Лиге шампиона и Лиге Европе дође нова Лига шампиона, као круна генерације. А, дошле су Артмедија и Петах-Тиква...

Ипак, остаје записано да су последњи српски тим који је играо у осмини финала Лиге Европе чинили: Краљ, Ћирковић, Ђорђевић, Мирковић, Емегхара, Нађ, Томић, Брновић, Ћирић, Вукчевић, Одита. И тренер,Владимир Вермезовић.



Извор: моззартспорт

ФОТО: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар