Video - Sjećanja: Prođe od tad 14 godina...

Poslednja srpska osmina finala u Evropi! Na današnji dan Partizan u Krasnodaru pao protiv CSKA. . .

Fudbal 17.03.2019 | 21:15
Video - Sjećanja: Prođe od tad 14 godina...
Prošlo je 14 godina od poslednjeg srpskog proleća u Evropi. A, kao da je bilo pre sto godina... Bio je to 17. mart 2005. kada je u Krasnodaru, po ciči zimi, CSKA eliminisao Partizan u, kako se tada zvalo takmičenje, Liga UEFA – 2:0.

Od tada do danas imali smo dva proleća u Evropi, oba prošle godine, Zvezda i Partizan, ali su oba tima pala odmah na prvoj stepenici. Crno-beli su te sezone 2004/05 stigli korak dalje, preko Dnjepra su došli do CSKA, žreb ih nije pomilovao da odu negde zapadnije.

Na kraju se ispostavilo da je srpski klub ispao od osvajača Lige UEFA. Isto kao što su šest godina ranije ispali, jednako junačkom igrom, od Lacija, koji je potom podigao pehar Kupa pobednika kupova, kao poslednji njegov šampion.

Partizan je došao tog marta u Krasnodar, pošto je teren CSKA u Moskvi bio zaleđen, sa 1:1 iz Humske. Golobradi Igor Akinfejev je čuda činio po jezivoj beogradskoj hladnoći i sačuvao svoj tim poraza.

„Smatram da je taj tim Partizana mogao još dalje da prođe, jer smo protiv CSKA u Beogradu promašili dosta dobrih šansi, a u revanšu nam ni sudija nije bio naklonjen. Koliko je to veliki uspeh govori i činjenica da ga do danas još niko iz Srbije nije dostigao, a kamoli nadmašio”, pričao je nedavno Nemanja Rnić za Mozzartsport, akter prvog meča sa Rusima.

Taktički besprekorni Partizan držao je 0:0 u Krasnodaru i čekao šansu sve do sredine drugog poluvremena. Tada je morao da krene po gol. I odmah ga je stigla kazna. Dvojica Brazilaca, brzi kao da sede na motoru, Danijel Karvaljo, kojem su povrede uništile karijeru i Vagner Lav, još aktivan u dresu Bešiktaša, matirali su Ivicu Kralja i odveli CSKA u četvrtfinale.

A, Armejci su se posle toga prošetali do pehara. Okseru su dali četiri komada na svom terenu, Parmi tri, dok su u finalu sa 3:1 savladali Sporting iz Lisabona. Ispalo je da im je protiv Partizana bilo najteže.

Gro ekipe koji je tada nosio dres Moskovljana dugo je i potom bio na okupu: Akinfejev, braća Berezucki, Ignjaševič, Juri Žirkov, Miloš Krasić, Sergej Aldonjin, Vagner Lav...

A, Partizan? Bila je to labudova pesma crno-belih. Samo šest meseci kasnije sve se okrenulo naglavačke. Očekivalo se da posle Lige šampiona i Lige Evrope dođe nova Liga šampiona, kao kruna generacije. A, došle su Artmedija i Petah-Tikva...

Ipak, ostaje zapisano da su poslednji srpski tim koji je igrao u osmini finala Lige Evrope činili: Kralj, Ćirković, Đorđević, Mirković, Emeghara, Nađ, Tomić, Brnović, Ćirić, Vukčević, Odita. I trener,Vladimir Vermezović.



Izvor: mozzartsport

FOTO: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar