СП: Неугодни "Азури", "луди" Филипинци и најтрофејнији Африканци!

Жребом у Шенџену одлучено је да се селекција Србије састане у групи Д са Италијом, Филипинима и Анголом, на Светском првенству у Кини од 31. 8. до 15. 9. 2019. године.  Србија на старту Мундобаскета против Анголе.  Кошаркашка репрезентација Србије почеће такмичење на овогодишњем Светском првенству у Кини утакмицом против Анголе 31. августа.

Кошарка 17.03.2019 | 21:45
СП: Неугодни "Азури", "луди" Филипинци и најтрофејнији Африканци!
Изабраници Александра Ђорђевића играће у граду Фошан, а утакмице ће бити на програму 31. августа, другог и четвртог септембра.

На први поглед Србија је добила добро групу у којој је фаворит да обезбеди прво место, иако не треба потценити репрезентацију Италије која може да дође у веома јаком саставу.

Репрезентација Италије дуго је без великог успеха на светској позорници и гладни су доброг резултата. На претходна два Мундобаскета нису успели да се квалификују и због тога ће имати велики мотив у Кини. 

Предвођени Данилом Галинаријем и Марком Белинелијем форсирају брзу у лепршаву кошарку и уколико буду комплетни, имају састав за једно од одличја. 

Вероватно најбољу кошарку играли су пре четири године на Евробаскету, када су у четвртфиналу, после продужетка, поражени од каснијег финалисте Литвеније. Две године касније били су седми у Турској, а управо их је Србија елиминисала у четвртфиналу.

Репрезентација Филипина многима је непознаница, али они који прате кошаркашка дешавања знају да су они вероватно највећи фанатици у овом спорту. Недостаје им таленат, али су веома борбени и никако их не треба потценити. 

Током претходних сезона главни играч им је био натурализовани Ендру Блеч, а биће занимљиво видети да ли ће у Кини играти НБА кошаркаш Џордан Кларксон, који има филипинско порекло. 

Расту из године у годину и биће интересантно гледати их у Кини. Пре свега борбени, срчани, а видећемо с колико ће талента доћи у Фошан. 

Последња, али и не најмање важна, селекција је Ангола. Најтрофејнија афрчка земља налази се у малом паду резултата, али су и поред тога опасни. Од 2001. до 2013. године само једном нису узели злато, што доста говори о њиховој доминацији. 

Ипак, на последњем нису узели ни медаљу и то је био велики ударац за њих. Имају добре кошаркаше, вероватно боље од Филипина, али тешко да могу да пруже јак отпор током свих 40 минута против Србије и Анголе.

Србија се у последње четири година оба пута састајала на Евробаскету са Италијом и у оба сусрета је славила са двоцифреном разликом. На ЕП 2015. са101:82, а на ЕП 2017 са 83:67.

Са репрезентацијом Анголе наша селекција одиграла је један званичан сусрет у последњих неколико година. Утакмица се играла у квалификацијама за ОИ (2016) и победили смо 83:60.

Са репрезентацијом Филипина Србија није играла у скорије време.



Србија на старту Мундобаскета против Анголе. Кошаркашка репрезентација Србије почеће такмичење на овогодишњем Светском првенству у Кини утакмицом против Анголе 31. августа.

Следећи противник изабраника Александра Ђорђевића биће селекција Филипина 2. септембра, док ће последњу утакмицу у првој фази такмичења Србија одиграти против Италије 4. септембра.

Светски шампионат се одржава од 31. августа до 15. септембра у Кини, а Србија ће утакмице прве фазе играти у граду Фошан.

После прве рунде, по две селекције иду даље и формирају четири нове групе. 

Ако прође у други круг, Србија ће ући у групу са два најбоља тима из Групе Ц, где се такмиче Шпанија, Порторико, Иран и Тунис, са којима ће формирати Групу Ј. 

Бодови из прве рунде се преносе, а после два нова кола, по две селекције играју четвртфинале. 

Следе елиминационе рунде, све до борби за медаље које су заказане за 15. септембар. 

Светско првенство даје седам учесника Олимпијских игара - по две најбоље селекције из Америке и Европе и по једну из Африке, Азије и Океаније. 

Титулу шампиона света брани селекција САД.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар