SP: Neugodni "Azuri", "ludi" Filipinci i najtrofejniji Afrikanci!

Žrebom u Šendženu odlučeno je da se selekcija Srbije sastane u grupi D sa Italijom, Filipinima i Angolom, na Svetskom prvenstvu u Kini od 31. 8. do 15. 9. 2019. godine.  Srbija na startu Mundobasketa protiv Angole.  Košarkaška reprezentacija Srbije počeće takmičenje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kini utakmicom protiv Angole 31. avgusta.

Košarka 17.03.2019 | 21:45
SP: Neugodni "Azuri", "ludi" Filipinci i najtrofejniji Afrikanci!
Izabranici Aleksandra Đorđevića igraće u gradu Fošan, a utakmice će biti na programu 31. avgusta, drugog i četvrtog septembra.

Na prvi pogled Srbija je dobila dobro grupu u kojoj je favorit da obezbedi prvo mesto, iako ne treba potceniti reprezentaciju Italije koja može da dođe u veoma jakom sastavu.

Reprezentacija Italije dugo je bez velikog uspeha na svetskoj pozornici i gladni su dobrog rezultata. Na prethodna dva Mundobasketa nisu uspeli da se kvalifikuju i zbog toga će imati veliki motiv u Kini. 

Predvođeni Danilom Galinarijem i Markom Belinelijem forsiraju brzu u lepršavu košarku i ukoliko budu kompletni, imaju sastav za jedno od odličja. 

Verovatno najbolju košarku igrali su pre četiri godine na Evrobasketu, kada su u četvrtfinalu, posle produžetka, poraženi od kasnijeg finaliste Litvenije. Dve godine kasnije bili su sedmi u Turskoj, a upravo ih je Srbija eliminisala u četvrtfinalu.

Reprezentacija Filipina mnogima je nepoznanica, ali oni koji prate košarkaška dešavanja znaju da su oni verovatno najveći fanatici u ovom sportu. Nedostaje im talenat, ali su veoma borbeni i nikako ih ne treba potceniti. 

Tokom prethodnih sezona glavni igrač im je bio naturalizovani Endru Bleč, a biće zanimljivo videti da li će u Kini igrati NBA košarkaš Džordan Klarkson, koji ima filipinsko poreklo. 

Rastu iz godine u godinu i biće interesantno gledati ih u Kini. Pre svega borbeni, srčani, a videćemo s koliko će talenta doći u Fošan. 

Poslednja, ali i ne najmanje važna, selekcija je Angola. Najtrofejnija afrčka zemlja nalazi se u malom padu rezultata, ali su i pored toga opasni. Od 2001. do 2013. godine samo jednom nisu uzeli zlato, što dosta govori o njihovoj dominaciji. 

Ipak, na poslednjem nisu uzeli ni medalju i to je bio veliki udarac za njih. Imaju dobre košarkaše, verovatno bolje od Filipina, ali teško da mogu da pruže jak otpor tokom svih 40 minuta protiv Srbije i Angole.

Srbija se u poslednje četiri godina oba puta sastajala na Evrobasketu sa Italijom i u oba susreta je slavila sa dvocifrenom razlikom. Na EP 2015. sa101:82, a na EP 2017 sa 83:67.

Sa reprezentacijom Angole naša selekcija odigrala je jedan zvaničan susret u poslednjih nekoliko godina. Utakmica se igrala u kvalifikacijama za OI (2016) i pobedili smo 83:60.

Sa reprezentacijom Filipina Srbija nije igrala u skorije vreme.



Srbija na startu Mundobasketa protiv Angole. Košarkaška reprezentacija Srbije počeće takmičenje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kini utakmicom protiv Angole 31. avgusta.

Sledeći protivnik izabranika Aleksandra Đorđevića biće selekcija Filipina 2. septembra, dok će poslednju utakmicu u prvoj fazi takmičenja Srbija odigrati protiv Italije 4. septembra.

Svetski šampionat se održava od 31. avgusta do 15. septembra u Kini, a Srbija će utakmice prve faze igrati u gradu Fošan.

Posle prve runde, po dve selekcije idu dalje i formiraju četiri nove grupe. 

Ako prođe u drugi krug, Srbija će ući u grupu sa dva najbolja tima iz Grupe C, gde se takmiče Španija, Portoriko, Iran i Tunis, sa kojima će formirati Grupu J. 

Bodovi iz prve runde se prenose, a posle dva nova kola, po dve selekcije igraju četvrtfinale. 

Slede eliminacione runde, sve do borbi za medalje koje su zakazane za 15. septembar. 

Svetsko prvenstvo daje sedam učesnika Olimpijskih igara - po dve najbolje selekcije iz Amerike i Evrope i po jednu iz Afrike, Azije i Okeanije. 

Titulu šampiona sveta brani selekcija SAD.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar