БЛ: Ројс пресудио Херти у 92', брука Ибишевића!

Сјајан дерби у Берлину! Херта је два пута водила, али је Борусија у судијској надокнади стигла до побједе (2:3) захваљујући поготку капитена Марка Ројса! Два црвена картона за екипу из Берлина уз неспортски потез бх. интернационалца.  Борусија висила, Ројс је погурао ка титули! Херта и Марко Грујић нису издржали с играчем мање у узбудљивој завршници - 2:3 (2:1).

Фудбал 16.03.2019 | 22:55
БЛ: Ројс пресудио Херти у 92', брука Ибишевића!
Борусија се провукла у Берлину!

"Милионери" су са само два тријумфа на шест првенствених мечева у посљедњих мјесец дана испустили солидну бодовну залиху и умало новим ремијем омогућили Бајерну да се сутра учврсти на лидерској позицији евентуалним тријумфом над Мајнцом у Минхену.

Херта је два пута водила у дербију 26. кола Бундеслиге, Дортмунд два пута стизао, али није имао снаге за коначан преокрет! До 92. минута кад је Марко Ројс својим 15. овосезонским поготком осигурао 18. побједу "милионера"!

ХЕРТА - БОРУСИЈА 2:3 (2:1)

Ипак, кључни детаљ који је кумовао поразу Херте било је искључење Џордана Торунариге због "рвачког" захвата у 85. минуту, да би након Ројсовог гола, "резервиста" и капитен берлинског тима Ведад Ибишевић због неспортског понашања зарадио директан црвени картон.

Већ на старту утакмице на Олимпијском стадиону у Берлину, Херта је повела након сјајног ударца Максимилијана Мителштата, који је одбранио Роман Бирки, а одбијену лопту у мрежу спровео Соломон Калу - 1:0.

Међутим, тим са "Вестфалена" је узвратио у 14. минуту поготком који је приписан Томасу Дилејнију. Након изгубљене лопте домаћина, Дилејни је истрчао контранапад до казненог казненог простора и шутирао, лопта је погодила Карима Рекика, промијенила смјер и преварила голмана Руна Јарштајна - 1:1.

Гости су могли до потпуног преокрета у 23. минуту када је одлично одбранио голман Јарштајн ударац Јулијана Вајгла, који је потом "скривио" пенал играјући руком у свом казненом простору.

Додуше, инстиктивно је руком бранио властито лице, судија Тобијас Велц показао је на једанаестерац а Калу погодио са "креча" за ново вођство Херте - 2:1.

Интересантно, интернационалац из Обале Слоноваче био је двоструки стријелац и у првом дијелу сезоне против Дортмунда (2:2), што се посљедњи пут догодило прије шест година када је Ханг Мин Сон погађао у дресу ХСВ-а.

Српски репрезентативац Марко Грујић одиграо је свих 90 минута у плаво-бијелом дресу Берлинаца.

До одласка на одмор Борусија је имала још једну одличну шансу да стигне до новог изједначења и то након сјајног продора Џејдона Санча, међутим, Јарштајн је поново био на висини задатка.

Али већ почетком другог дијела, Француз Дан Аксел Загаду је послије центаршута из корнера Санча био највиши у скоку и погодио сами угао - 2:2.

У 57. минуту Херта је била врло близу новог вођства, али је статива спасила Борусију након што се репрезентативац Србије Марко Грујић дриблингом ослободио свог чувара и шутирао, да би у наставку акције Калу промашио празан гол.

Пет минута прије краја, други жути односно црвени картон зарадио је дефанзивац Херте Џордан Торунарига због "рвачког" захвата, па се домаћин до краја грчевито бранио. Имали су домаћи и среће у 89. минуту када је пречка спасила Херту послије "бомбе" Томаса Дилејнија, да би у другом минуту надокнаде, послије акције и центаршута Санча, капитен Марко Ројс погодио мрежу Херте за коначних 3:2.

Након поготка, потпуно је живце изгубио интернационалац из Босне и Херцеговине Ведад Ибишевић, који је играо посљедњих 15-ак минута умјесто Калуа, погодивши лоптом голмана Биркија, па је добио директан црвени картон.

Висила је Борусија до 92. минута у Берлину, нападала, надирала, имала и предност од играча више и захваљујући Марку Ројсу стигла до важне победе над Хертом од 3:2. Мало је фалило да Стара дама спреми леп поклон за Бајерн у виду кикса Милионера, али је капитен поново био бржи од судијског звиждука и као прошле недеље против Штутгарта Борусија се докопала вредних бодова.

Нису лоше играли изабраници Лусијана Фавра вечерас у Берлину, посебно у другом полувремену када су пропустили велики број прилика, али скупо су платили за два кикаса из првих 45 минута када је Херта стигла до предности од 2:1.Оба пута мрежу гостију погодио је ветеран Саломон Калу, први пут већ после четири минута и одбитка голмана Биркија.

Вратио је Томас Дилејни релативно брзо госте у игру сјајним индивидуалним потезом у 14. када је сам претрчао пола терена и уз помоћ Карима Рекика срећно матирао голмана Јарштајна. Тенденција Херте на овој утакмици била је да се брани и прети из својих специфичних контри у којима је главну реч имао Марко Грујић.

Одлично је везиста Ливерпула излазио на крај са фудбалерима Борусије вечерас, а неколико пута је мајсторски дирблао и сјајног Џејдона Санча који је познат као љубитељ надигравања. Имали су среће домаћини да до нове предности стигну у финишу првог дела, а стрелац је био опет Калу. Пре тога је Дуда шутирао, лопта погодила Вајгла у руку, а судија показао на белу тачку што је ветеран из Обале Слоноваче искористио да обрадује Олимпијски стадион - 2:1.

Почела је Борусија да игра много офанзивиније и ризичније у наставку, а већ после неколико минута вратили су се у меч и изједначили. Вечерас фантастични Џејдон Санчо мајсторски је извео корнер, набацио лопту на главу Дан Ексела Загадуа, а млади Француз који је надвисио Грујића у скоку поравнао на 2:2. Можда је Србин могао боље да реагује у тој ситуацији, али само неколико минута касније пропустио је Марко можда и шансу утакмице.

После одличне контре, мајсторски је исфинтирао двојицу дефанзиваца гостију, сјајно шутирао са неких 15-16 метара, али није имао среће јер је лопта погодила стативу. После те шансе Борусија је загосподарила, Санчо, Пулишић и Ројс потпуно навалили на гол Херте и као да се чекало да гости дођу до победе. Помогло је гостима искључење Џордана Торунариге због два жута картона, а пречка Дилејнија из 85. минута била је увод у тријумфалан финиш.

Сјајну су контру извели гости Санчо оставио лопту Ројсу, а капитен у другом минуту надокнаде 16. голом у сезони поставио коначних 3:2. Домаћини су крај меча дочекали са чак два играча мање пошто је у надокнади искључен и резервиста Ведад Ибишевић јер је погодио голмана Борусије лоптом у главу. Намерно.

БУНДЕСЛИГА - 26. КОЛО:

Аугзбург - Хановер 1:1 (0:1)
/Гордова 65 - Вејдант 8/

Шалке - РБ Лајпциг 0:1 (0:1)
/Вернер 14/

Штутгарт - Хофенхајм 1:1 (0:1)
/Зубер 66 - Крамарић 42/

Wолфсбург - Дизелдорф 4:2 (1:1)
/Мехмеди 34, Вегхорст 54, 59, Нохе 57 - Ајхман 30/

Херта - Дортмунд 2:3 (2:1)
/Калу 4, 34 пен - Дилејни 14, Загаду 46, Ројс 90+2/

у недјељу

Леверкузен - Вердер 13.30
Франкфурт - Нирнберг 15.30
Бајерн - Мајнц 18.00

Играно у петак:

Менхенгладбах - Фрајбург 1:1 (1:1)
/Плеа 16 - Грифо 10/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 60, Бајерн (-1) 57, РБ Лајпциг 49, Борусија Менхенгладбах 47, Ајнтрахт (-1) 43, Бајер Леверкузен (-1) 42, Волфсбург 42, Хофенхајм 38, Вердер (-1) 36, Херта 35, Фрајбург 31, Фортуна 31, Мајнц (-1) 30, Аугзбург 25, Шалке 23, Штутгарт 20, Хановер 14, Нирнберг (-1) 13.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар