BL: Rojs presudio Herti u 92', bruka Ibiševića!

Sjajan derbi u Berlinu! Herta je dva puta vodila, ali je Borusija u sudijskoj nadoknadi stigla do pobjede (2:3) zahvaljujući pogotku kapitena Marka Rojsa! Dva crvena kartona za ekipu iz Berlina uz nesportski potez bh. internacionalca.  Borusija visila, Rojs je pogurao ka tituli! Herta i Marko Grujić nisu izdržali s igračem manje u uzbudljivoj završnici - 2:3 (2:1).

Fudbal 16.03.2019 | 22:55
BL: Rojs presudio Herti u 92', bruka Ibiševića!
Borusija se provukla u Berlinu!

"Milioneri" su sa samo dva trijumfa na šest prvenstvenih mečeva u posljednjih mjesec dana ispustili solidnu bodovnu zalihu i umalo novim remijem omogućili Bajernu da se sutra učvrsti na liderskoj poziciji eventualnim trijumfom nad Majncom u Minhenu.

Herta je dva puta vodila u derbiju 26. kola Bundeslige, Dortmund dva puta stizao, ali nije imao snage za konačan preokret! Do 92. minuta kad je Marko Rojs svojim 15. ovosezonskim pogotkom osigurao 18. pobjedu "milionera"!

HERTA - BORUSIJA 2:3 (2:1)

Ipak, ključni detalj koji je kumovao porazu Herte bilo je isključenje Džordana Torunarige zbog "rvačkog" zahvata u 85. minutu, da bi nakon Rojsovog gola, "rezervista" i kapiten berlinskog tima Vedad Ibišević zbog nesportskog ponašanja zaradio direktan crveni karton.

Već na startu utakmice na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Herta je povela nakon sjajnog udarca Maksimilijana Mitelštata, koji je odbranio Roman Birki, a odbijenu loptu u mrežu sproveo Solomon Kalu - 1:0.

Međutim, tim sa "Vestfalena" je uzvratio u 14. minutu pogotkom koji je pripisan Tomasu Dilejniju. Nakon izgubljene lopte domaćina, Dilejni je istrčao kontranapad do kaznenog kaznenog prostora i šutirao, lopta je pogodila Karima Rekika, promijenila smjer i prevarila golmana Runa Jarštajna - 1:1.

Gosti su mogli do potpunog preokreta u 23. minutu kada je odlično odbranio golman Jarštajn udarac Julijana Vajgla, koji je potom "skrivio" penal igrajući rukom u svom kaznenom prostoru.

Doduše, instiktivno je rukom branio vlastito lice, sudija Tobijas Velc pokazao je na jedanaesterac a Kalu pogodio sa "kreča" za novo vođstvo Herte - 2:1.

Interesantno, internacionalac iz Obale Slonovače bio je dvostruki strijelac i u prvom dijelu sezone protiv Dortmunda (2:2), što se posljednji put dogodilo prije šest godina kada je Hang Min Son pogađao u dresu HSV-a.

Srpski reprezentativac Marko Grujić odigrao je svih 90 minuta u plavo-bijelom dresu Berlinaca.

Do odlaska na odmor Borusija je imala još jednu odličnu šansu da stigne do novog izjednačenja i to nakon sjajnog prodora Džejdona Sanča, međutim, Jarštajn je ponovo bio na visini zadatka.

Ali već početkom drugog dijela, Francuz Dan Aksel Zagadu je poslije centaršuta iz kornera Sanča bio najviši u skoku i pogodio sami ugao - 2:2.

U 57. minutu Herta je bila vrlo blizu novog vođstva, ali je stativa spasila Borusiju nakon što se reprezentativac Srbije Marko Grujić driblingom oslobodio svog čuvara i šutirao, da bi u nastavku akcije Kalu promašio prazan gol.

Pet minuta prije kraja, drugi žuti odnosno crveni karton zaradio je defanzivac Herte Džordan Torunariga zbog "rvačkog" zahvata, pa se domaćin do kraja grčevito branio. Imali su domaći i sreće u 89. minutu kada je prečka spasila Hertu poslije "bombe" Tomasa Dilejnija, da bi u drugom minutu nadoknade, poslije akcije i centaršuta Sanča, kapiten Marko Rojs pogodio mrežu Herte za konačnih 3:2.

Nakon pogotka, potpuno je živce izgubio internacionalac iz Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević, koji je igrao posljednjih 15-ak minuta umjesto Kalua, pogodivši loptom golmana Birkija, pa je dobio direktan crveni karton.

Visila je Borusija do 92. minuta u Berlinu, napadala, nadirala, imala i prednost od igrača više i zahvaljujući Marku Rojsu stigla do važne pobede nad Hertom od 3:2. Malo je falilo da Stara dama spremi lep poklon za Bajern u vidu kiksa Milionera, ali je kapiten ponovo bio brži od sudijskog zvižduka i kao prošle nedelje protiv Štutgarta Borusija se dokopala vrednih bodova.

Nisu loše igrali izabranici Lusijana Favra večeras u Berlinu, posebno u drugom poluvremenu kada su propustili veliki broj prilika, ali skupo su platili za dva kikasa iz prvih 45 minuta kada je Herta stigla do prednosti od 2:1.Oba puta mrežu gostiju pogodio je veteran Salomon Kalu, prvi put već posle četiri minuta i odbitka golmana Birkija.

Vratio je Tomas Dilejni relativno brzo goste u igru sjajnim individualnim potezom u 14. kada je sam pretrčao pola terena i uz pomoć Karima Rekika srećno matirao golmana Jarštajna. Tendencija Herte na ovoj utakmici bila je da se brani i preti iz svojih specifičnih kontri u kojima je glavnu reč imao Marko Grujić.

Odlično je vezista Liverpula izlazio na kraj sa fudbalerima Borusije večeras, a nekoliko puta je majstorski dirblao i sjajnog Džejdona Sanča koji je poznat kao ljubitelj nadigravanja. Imali su sreće domaćini da do nove prednosti stignu u finišu prvog dela, a strelac je bio opet Kalu. Pre toga je Duda šutirao, lopta pogodila Vajgla u ruku, a sudija pokazao na belu tačku što je veteran iz Obale Slonovače iskoristio da obraduje Olimpijski stadion - 2:1.

Počela je Borusija da igra mnogo ofanzivinije i rizičnije u nastavku, a već posle nekoliko minuta vratili su se u meč i izjednačili. Večeras fantastični Džejdon Sančo majstorski je izveo korner, nabacio loptu na glavu Dan Eksela Zagadua, a mladi Francuz koji je nadvisio Grujića u skoku poravnao na 2:2. Možda je Srbin mogao bolje da reaguje u toj situaciji, ali samo nekoliko minuta kasnije propustio je Marko možda i šansu utakmice.

Posle odlične kontre, majstorski je isfintirao dvojicu defanzivaca gostiju, sjajno šutirao sa nekih 15-16 metara, ali nije imao sreće jer je lopta pogodila stativu. Posle te šanse Borusija je zagospodarila, Sančo, Pulišić i Rojs potpuno navalili na gol Herte i kao da se čekalo da gosti dođu do pobede. Pomoglo je gostima isključenje Džordana Torunarige zbog dva žuta kartona, a prečka Dilejnija iz 85. minuta bila je uvod u trijumfalan finiš.

Sjajnu su kontru izveli gosti Sančo ostavio loptu Rojsu, a kapiten u drugom minutu nadoknade 16. golom u sezoni postavio konačnih 3:2. Domaćini su kraj meča dočekali sa čak dva igrača manje pošto je u nadoknadi isključen i rezervista Vedad Ibišević jer je pogodio golmana Borusije loptom u glavu. Namerno.

BUNDESLIGA - 26. KOLO:

Augzburg - Hanover 1:1 (0:1)
/Gordova 65 - Vejdant 8/

Šalke - RB Lajpcig 0:1 (0:1)
/Verner 14/

Štutgart - Hofenhajm 1:1 (0:1)
/Zuber 66 - Kramarić 42/

Wolfsburg - Dizeldorf 4:2 (1:1)
/Mehmedi 34, Veghorst 54, 59, Nohe 57 - Ajhman 30/

Herta - Dortmund 2:3 (2:1)
/Kalu 4, 34 pen - Dilejni 14, Zagadu 46, Rojs 90+2/

u nedjelju

Leverkuzen - Verder 13.30
Frankfurt - Nirnberg 15.30
Bajern - Majnc 18.00

Igrano u petak:

Menhengladbah - Frajburg 1:1 (1:1)
/Plea 16 - Grifo 10/

TABELA: Borusija Dortmund 60, Bajern (-1) 57, RB Lajpcig 49, Borusija Menhengladbah 47, Ajntraht (-1) 43, Bajer Leverkuzen (-1) 42, Volfsburg 42, Hofenhajm 38, Verder (-1) 36, Herta 35, Frajburg 31, Fortuna 31, Majnc (-1) 30, Augzburg 25, Šalke 23, Štutgart 20, Hanover 14, Nirnberg (-1) 13.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar