БЛ: Тренер је нови, проблеми исти, Шалке се распада!

Вегхорст нашао Фортуну, Цубер удаљио своје од Лиге Европе! Лајпциг славио као гост у Гелезнекирхену 1:0.  "Шок терапија" није помогла Шалкеу! Долазак легенде Шалкеа Хуба Стивенса на клупу није тргнула фудбалере из Гелзенкирхена, који су у суботу поражени од РБ Лајпцига (0:1) и довели у питање чак и опстанак у Бундеслиги.

Фудбал 16.03.2019 | 20:00
БЛ: Тренер је нови, проблеми исти, Шалке се распада!
Настављена је црна серија Шалкеа!

Након бламаже и елиминације у осмини финала Лиге шампиона, тим из Гелзенкирхена је у 26. колу уписао четврти узастопни пораз у Бундеслиги и до краја сезоне ће се борити за опстанак!

ШАЛКЕ - РБ ЛАЈПЦИГ 0:1 (0:1)

Домаћем тиму није помогла ни смјена тренера Доменика Тедеска (33), који је добио отказ послије дебакла против Манчестер ситија (7:0), а на његово мјесто ангажован Хуб Стивенс.

Холанђанин је иначе клупска легенда, који је као тренер донио Шалкеу трофеј Купа УЕФА 1997. године, као и два Купа Њемачке (2001, 2002). Прије осам година је такође постављен на клупу као "ватрогасац" и успио је да освоји треће мјесто и Лигу шампиона.

Међутим, у суботу на "Шалке Арени" није могао више од минималног пораза, петог у посљедњих седам мечева, а посљедњи пут "краљевско плави" су славили 20. јануара против Волфсбурга (2:1).

Гол одлуке за госте из Лајпцига "пао" је већ у 14. минуту након акције Марсела Забицера.

Аустријанац је центрирао са десне стране, Јусуф Поулсен је одлично шутирао и погодио стативу, да би одбијену лопту Тимо Вернер након катастрофалне реакције одбране Шалкеа, убацио у мрежу - 0:1.

Био је то Вернеров први гол у 2019. години, али и чак 16. погодак у Шалкеовој мрежи у посљедњих 15 дана у свим такмичарским утакмицама.

Од самог почетка у екипи Шалкеа наступио је српски интернационалац Матија Настасић.

Такав негативни скор, "рудари" су посљедњи пут имали 1987/88 када су испали у "Цвајту". Осим тога, Шалке је оборио још један клупски рекорд - чак 327 минута није погодио мрежу ривала што је најдуже у историји.

Додуше, мрежу су затресли већ у другом минуту преко Марка Ута, али је погодак оправдано поништен због офсајда.

Сјајан меч одигран је у Волфсбургу, гдје су "вукови" до полувремена изједначили вођство Фортуне, да би почетком наставка, са три гола у пет минута, "преломили" госте из Дизелдорфа, а у финишу и комплетирали "петарду" голом троструког стријелца Вуга Вегхорста (5:2). Холандски нападач је свакако био и најзаслужнији за 12. побједу ове сезоне.

Преокрет из "двојке у кеца" виђен је у Аугзбургу у двобоју истоименог домаћина и Хановера (3:1), док је бод са "Мерцедес Бенц Арене" у Штугарту однио Хофенхајм (1:1), за који је свих 90 минута нодиграо репрезентативац Босне и Херцеговине Ермин Бичакчић.

Агонија Шалкеа се наставља, Цвајта му је заиста озбиљно покуцала на врата. Предстојећа двонедељна пауза добро ће доћи новом тренеру Хубу Стевенсу да отрезни фудбалере који су поптуно остали без компаса после дебакла од Манчестер Ситија од 7:0. Данас их је тукао и Лајпциг као гост са 1:0 и показао новом тренеру степен разваљености играчког кадра из Гелзенкирхена.

Тимо Вернер је пресудио на овој утакмици у 14. минуту, првим голом у 2019. години, чиме је прекинуо и тромесечни голгетерски пост. У правом тренутку за репрезентацију Немачке, не баш за Србију коју ће омалени брзањац напасти у среду увече у Волфзбургу у пријатељском мечу.

Шалке је нападао, покушавао, али није имао снаге да пробије сјајан бедем гостију. Уосталом, Лајпцигова је одбрана најбоља у целој Бундеслиги са 20 примљених голова и тешко ју је пробити, а то се видело и данас. Имали су домаћини шансе, посебно у другом полувремену, али су Емболо, Сердар и Бургшталер били непрецизини.

Матија Настасић одиграо је за домаћине читав меч, а после четвртог везаног пораза Плави су сада само на на три бода од позиције која води у бараж.

Лајпциг је овом победом прескочио Борусију из Менхенгладбаха на трећем месту и утабао стазу ка Лиги шампиона.   

Занимљив дуел одигран је у Штутгарту где је гостовао Хофенхајм и вратио се кући само с бодом иако је водио од 42. минута поготком сјајног Андреја Крамарића. Хрват је наставио сјајну голгетерску серију (четири гола на последње четири утакмице), али је у другом полувремену Швајцарац Стивен Цубер, играч Хофенхајма на позајмици у Штутгарту, донео важан бод Швабама у борби за опстанак у 66. минуту.

Маестралан је био и Волфзбург који је демолирао Фортуну из Дизелдорфа са 5:2, а блистао је троструки стрелац Холанђанин Вут Вегхорст (имао и две асистенције). Истина помогао му је мало и ужасни голман гостију Ренсинг слабим интервенцијама, па су се Вукови на леп начин искупили фановима за дебакл у Минхену прошлог викенда од 6:0. Ипак, не би смели да се опусте, у следећем колу гостују Борусији у Дортмунду.

Тужни Хановер је наставио свој суморни пут ка Цвајти, а после новог пораза. Аугзбург је преокренуо у другом полувремену вођство гостију са севера Немачке и то са три комада у последњих пола сата - 3:1 (0:1).

БУНДЕСЛИГА - 26. КОЛО:

Аугзбург - Хановер 3:1 (0:1)
/Гордова 65, Шмит 79, Хан 86 - Вејдант 8/

Шалке - РБ Лајпциг 0:1 (0:1)
/Вернер 14/

Штутгарт - Хофенхајм 1:1 (0:1)
/Цубер 66 - Крамарић 42/

Wолфсбург - Дизелдорф 5:2 (1:1)
/Мехмеди 34, Вегхорст 54, 59, 88, Нохе 57 - Ајхман 30/

Херта - Дортмунд 18.30

у недјељу

Леверкузен - Вердер 13.30
Франкфурт - Нирнберг 15.30
Бајерн - Мајнц 18.00

Играно у петак:

Менхенгладбах - Фрајбург 1:1 (1:1)
/Плеа 16 - Грифо 10/

ТАБЕЛА: Бајерн (-1) 57, Борусија Дортмунд (-1) 57, РБ Лајпциг 49, Борусија Менхенгладбах 47, Ајнтрахт (-1) 43, Бајер Леверкузен (-1) 42, Волфсбург 42, Хофенхајм 38, Вердер (-1) 36, Херта (-1) 35, Фрајбург (+1) 31, Фортуна 31, Мајнц (-1) 30, Аугзбург 25, Шалке 23, Штутгарт 20, Хановер 14, Нирнберг (-1) 13.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар