BL: Trener je novi, problemi isti, Šalke se raspada!

Veghorst našao Fortunu, Cuber udaljio svoje od Lige Evrope! Lajpcig slavio kao gost u Geleznekirhenu 1:0.  "Šok terapija" nije pomogla Šalkeu! Dolazak legende Šalkea Huba Stivensa na klupu nije trgnula fudbalere iz Gelzenkirhena, koji su u subotu poraženi od RB Lajpciga (0:1) i doveli u pitanje čak i opstanak u Bundesligi.

Fudbal 16.03.2019 | 20:00
BL: Trener je novi, problemi isti, Šalke se raspada!
Nastavljena je crna serija Šalkea!

Nakon blamaže i eliminacije u osmini finala Lige šampiona, tim iz Gelzenkirhena je u 26. kolu upisao četvrti uzastopni poraz u Bundesligi i do kraja sezone će se boriti za opstanak!

ŠALKE - RB LAJPCIG 0:1 (0:1)

Domaćem timu nije pomogla ni smjena trenera Domenika Tedeska (33), koji je dobio otkaz poslije debakla protiv Mančester sitija (7:0), a na njegovo mjesto angažovan Hub Stivens.

Holanđanin je inače klupska legenda, koji je kao trener donio Šalkeu trofej Kupa UEFA 1997. godine, kao i dva Kupa Njemačke (2001, 2002). Prije osam godina je takođe postavljen na klupu kao "vatrogasac" i uspio je da osvoji treće mjesto i Ligu šampiona.

Međutim, u subotu na "Šalke Areni" nije mogao više od minimalnog poraza, petog u posljednjih sedam mečeva, a posljednji put "kraljevsko plavi" su slavili 20. januara protiv Volfsburga (2:1).

Gol odluke za goste iz Lajpciga "pao" je već u 14. minutu nakon akcije Marsela Zabicera.

Austrijanac je centrirao sa desne strane, Jusuf Poulsen je odlično šutirao i pogodio stativu, da bi odbijenu loptu Timo Verner nakon katastrofalne reakcije odbrane Šalkea, ubacio u mrežu - 0:1.

Bio je to Vernerov prvi gol u 2019. godini, ali i čak 16. pogodak u Šalkeovoj mreži u posljednjih 15 dana u svim takmičarskim utakmicama.

Od samog početka u ekipi Šalkea nastupio je srpski internacionalac Matija Nastasić.

Takav negativni skor, "rudari" su posljednji put imali 1987/88 kada su ispali u "Cvajtu". Osim toga, Šalke je oborio još jedan klupski rekord - čak 327 minuta nije pogodio mrežu rivala što je najduže u istoriji.

Doduše, mrežu su zatresli već u drugom minutu preko Marka Uta, ali je pogodak opravdano poništen zbog ofsajda.

Sjajan meč odigran je u Volfsburgu, gdje su "vukovi" do poluvremena izjednačili vođstvo Fortune, da bi početkom nastavka, sa tri gola u pet minuta, "prelomili" goste iz Dizeldorfa, a u finišu i kompletirali "petardu" golom trostrukog strijelca Vuga Veghorsta (5:2). Holandski napadač je svakako bio i najzaslužniji za 12. pobjedu ove sezone.

Preokret iz "dvojke u keca" viđen je u Augzburgu u dvoboju istoimenog domaćina i Hanovera (3:1), dok je bod sa "Mercedes Benc Arene" u Štugartu odnio Hofenhajm (1:1), za koji je svih 90 minuta nodigrao reprezentativac Bosne i Hercegovine Ermin Bičakčić.

Agonija Šalkea se nastavlja, Cvajta mu je zaista ozbiljno pokucala na vrata. Predstojeća dvonedeljna pauza dobro će doći novom treneru Hubu Stevensu da otrezni fudbalere koji su poptuno ostali bez kompasa posle debakla od Mančester Sitija od 7:0. Danas ih je tukao i Lajpcig kao gost sa 1:0 i pokazao novom treneru stepen razvaljenosti igračkog kadra iz Gelzenkirhena.

Timo Verner je presudio na ovoj utakmici u 14. minutu, prvim golom u 2019. godini, čime je prekinuo i tromesečni golgeterski post. U pravom trenutku za reprezentaciju Nemačke, ne baš za Srbiju koju će omaleni brzanjac napasti u sredu uveče u Volfzburgu u prijateljskom meču.

Šalke je napadao, pokušavao, ali nije imao snage da probije sjajan bedem gostiju. Uostalom, Lajpcigova je odbrana najbolja u celoj Bundesligi sa 20 primljenih golova i teško ju je probiti, a to se videlo i danas. Imali su domaćini šanse, posebno u drugom poluvremenu, ali su Embolo, Serdar i Burgštaler bili neprecizini.

Matija Nastasić odigrao je za domaćine čitav meč, a posle četvrtog vezanog poraza Plavi su sada samo na na tri boda od pozicije koja vodi u baraž.

Lajpcig je ovom pobedom preskočio Borusiju iz Menhengladbaha na trećem mestu i utabao stazu ka Ligi šampiona.   

Zanimljiv duel odigran je u Štutgartu gde je gostovao Hofenhajm i vratio se kući samo s bodom iako je vodio od 42. minuta pogotkom sjajnog Andreja Kramarića. Hrvat je nastavio sjajnu golgetersku seriju (četiri gola na poslednje četiri utakmice), ali je u drugom poluvremenu Švajcarac Stiven Cuber, igrač Hofenhajma na pozajmici u Štutgartu, doneo važan bod Švabama u borbi za opstanak u 66. minutu.

Maestralan je bio i Volfzburg koji je demolirao Fortunu iz Dizeldorfa sa 5:2, a blistao je trostruki strelac Holanđanin Vut Veghorst (imao i dve asistencije). Istina pomogao mu je malo i užasni golman gostiju Rensing slabim intervencijama, pa su se Vukovi na lep način iskupili fanovima za debakl u Minhenu prošlog vikenda od 6:0. Ipak, ne bi smeli da se opuste, u sledećem kolu gostuju Borusiji u Dortmundu.

Tužni Hanover je nastavio svoj sumorni put ka Cvajti, a posle novog poraza. Augzburg je preokrenuo u drugom poluvremenu vođstvo gostiju sa severa Nemačke i to sa tri komada u poslednjih pola sata - 3:1 (0:1).

BUNDESLIGA - 26. KOLO:

Augzburg - Hanover 3:1 (0:1)
/Gordova 65, Šmit 79, Han 86 - Vejdant 8/

Šalke - RB Lajpcig 0:1 (0:1)
/Verner 14/

Štutgart - Hofenhajm 1:1 (0:1)
/Cuber 66 - Kramarić 42/

Wolfsburg - Dizeldorf 5:2 (1:1)
/Mehmedi 34, Veghorst 54, 59, 88, Nohe 57 - Ajhman 30/

Herta - Dortmund 18.30

u nedjelju

Leverkuzen - Verder 13.30
Frankfurt - Nirnberg 15.30
Bajern - Majnc 18.00

Igrano u petak:

Menhengladbah - Frajburg 1:1 (1:1)
/Plea 16 - Grifo 10/

TABELA: Bajern (-1) 57, Borusija Dortmund (-1) 57, RB Lajpcig 49, Borusija Menhengladbah 47, Ajntraht (-1) 43, Bajer Leverkuzen (-1) 42, Volfsburg 42, Hofenhajm 38, Verder (-1) 36, Herta (-1) 35, Frajburg (+1) 31, Fortuna 31, Majnc (-1) 30, Augzburg 25, Šalke 23, Štutgart 20, Hanover 14, Nirnberg (-1) 13.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar