Кина улаже двије милијарде евра

Предсједник Александар Вучић почео је данас посјету Борском округу, у оквиру кампање "Будућност Србије". Прво што је обишао је погон топионице бакра "Зијин Бор Цоопер".

 
 

 

Србија 16.03.2019 | 13:17
Кина улаже двије милијарде евра
Вучић је прво разговарао са руководством компаније, а затим се обратио радницима и обишао погон са министром рударства и енергетике Александром Антићем, градоначелником Бора Александром Миликићем и директором "Зијин Бор Цоопер" Лонгом Хием.
 
"Кинези улажу до двије милијарде"

Кинеска компанија Зиђин ће у РТБ Бор само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до двије милијарде евра, рекао је Вучић.

- Очекујемо да за шест година производња буде већа - троструко овдје у (РТБ) Бору и још 80.000 тона буде производено у "Тимоку" (Чукару Пеки). То је дакле петоструко или шеструко већа производања него што смо имали раније - истакао је Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра Зиђин Бор.
 
Каже да су га наши људи током његових ранијих посета РТБ - у Бор увјеравали како смо чудесне помаке направили, али да је послије, када је пронађен кинески партнер, чуо од њих да бисмо убрзо морали да затворимо РТБ да смо тако наставили.

- То је требало да урадимо још прије 15 година, онда би Источна Србија изгледала много другачије. Желим да вас замолим да радите вриједно и борите се за своје породице. Имама апсолутно повјерење у кинеске пријатеље, као што и они имају поврјење у наше раднике - поручио је Вучић.

Кинеска компанија Зиђин је средином децембра прошле године званично преузела Рударско-топионичарски басен (РТБ) и уплатила 350 милиона долара.

Уговор о преузимању тада су потписали министар Антић и потпредсједник и извршни директор Зиђина Џорџ Фанг.

Зиђин је изабран за стратешког партнера, јер је на тендеру понудио куповину удјела од 63 одсто у РТБ-у, бизнис план у вриједности 1,26 милијарди долара, обавезну инвестицију од 350 милиона долара, измирење дуга РТБ-а од 200 милиона долара и очување 5.000 радних мјеста.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Габриел

16.03.2019 12:40

Засто народ се исељава,кад је тако добро,нестаје , стотине села и скола,празно,лазове Вуцицу, заједно са најлошијим,од свих људи,Додиком,припремате терен,за стране држављане,Кинезе и Арапе,Срби нестају,зену са 6 дјеце стрпао си у затвор,како та дјеца да ти дају подршку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

16.03.2019 17:42

Кинез плаца толико да имас да једес. Њхов стандард је супа , двије саке ризе и заглабај бамбус . Хахаххахаха Зивјели кинези али у Кини доведи ти нама јапанце, Хонду, Тојоту и свабе WВ, Ауди ...