Kina ulaže dvije milijarde evra

Predsjednik Aleksandar Vučić počeo je danas posjetu Borskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije". Prvo što je obišao je pogon topionice bakra "Zijin Bor Cooper".

 
 

 

Srbija 16.03.2019 | 13:17
Kina ulaže dvije milijarde evra
Vučić je prvo razgovarao sa rukovodstvom kompanije, a zatim se obratio radnicima i obišao pogon sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem i direktorom "Zijin Bor Cooper" Longom Hiem.
 
"Kinezi ulažu do dvije milijarde"

Kineska kompanija Ziđin će u RTB Bor samo ove godine uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina, uz nalazište Čukaru Peki kod Bora, do dvije milijarde evra, rekao je Vučić.

- Očekujemo da za šest godina proizvodnja bude veća - trostruko ovdje u (RTB) Boru i još 80.000 tona bude proizvodeno u "Timoku" (Čukaru Peki). To je dakle petostruko ili šestruko veća proizvodanja nego što smo imali ranije - istakao je Vučić, obraćajući se radnicima tokom obilaska pogona topionice bakra Ziđin Bor.
 
Kaže da su ga naši ljudi tokom njegovih ranijih poseta RTB - u Bor uvjeravali kako smo čudesne pomake napravili, ali da je poslije, kada je pronađen kineski partner, čuo od njih da bismo ubrzo morali da zatvorimo RTB da smo tako nastavili.

- To je trebalo da uradimo još prije 15 godina, onda bi Istočna Srbija izgledala mnogo drugačije. Želim da vas zamolim da radite vrijedno i borite se za svoje porodice. Imama apsolutno povjerenje u kineske prijatelje, kao što i oni imaju povrjenje u naše radnike - poručio je Vučić.

Kineska kompanija Ziđin je sredinom decembra prošle godine zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) i uplatila 350 miliona dolara.

Ugovor o preuzimanju tada su potpisali ministar Antić i potpredsjednik i izvršni direktor Ziđina Džordž Fang.

Ziđin je izabran za strateškog partnera, jer je na tenderu ponudio kupovinu udjela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrijednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mjesta.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gabriel

16.03.2019 12:40

Zasto narod se iseljava,kad je tako dobro,nestaje , stotine sela i skola,prazno,lazove Vucicu, zajedno sa najlošijim,od svih ljudi,Dodikom,pripremate teren,za strane državljane,Kineze i Arape,Srbi nestaju,zenu sa 6 djece strpao si u zatvor,kako ta djeca da ti daju podršku

ODGOVORITE
Name

Igor

16.03.2019 17:42

Kinez placa toliko da imas da jedes. Njhov standard je supa , dvije sake rize i zaglabaj bambus . Hahahhahaha Zivjeli kinezi ali u Kini dovedi ti nama japance, Hondu, Tojotu i svabe WV, Audi ...