Како ријешити косовски чвор?

Пут за укључивање САД, Русије, Кине и других у процес дијалога Београда и Приштине могле би да буду међународна конференција о Балкану или шатл дипломатија.

Србија 16.03.2019 | 08:50
Како ријешити косовски чвор?
То пишу "Вечерње новости".

Према Живадину Јовановићу, бившем министру спољних послова СРЈ, први корак био би састанак политичких директора министарства спољних послова пет сталних чланица Савјета безбједности, плус Њемачке и Италије. 

То би, сматра он, могао да буде "припремни формат" који би обухватао чланице некадашње Контакт групе за Косово, које су имале активну улогу у процесу рјешавања косовског питања прије НАТО агресије и сталне чланице СБ које су учествовале у заустављању те агресије. 

На овом нивоу направио би се извјештај који би се слао следећој инстанци, министрима спољних послова тих земаља. У сљедећој фази, како сматра Јовановић, наступила би шатл дипломатија са Београдом и Приштином и у моменту када се дође до рјешења прихватљивог објема странама, оно би се прослиједило у СБ УН. 

"Све ово некоме може да изгледа као да је на дугом штапу, али журба није савезник у овом процесу", сматра он. 

Русија и Кина нису секундарне силе које желе само да се изјасне о ономе што други мисле, већ хоће да одлучују о рјешењима. Како каже Јовановић, због тога је логично да њихова улога буде видљива у процесу доласка до договора, а не само у аминовању за столом СБ. Ако би пред СБ стигао приједлог из Брисела у чијем кројењу оне нису учествовале, јасно је да би он био у складу са геополитичким интересима запада, напомиње он.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

реално стање

16.03.2019 07:53

Све жива истина! Добра аргументација уз добар савјет у вези "разграничења" о ком се, нажалост већ прича... хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=дЕЗЗwун0ПОА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

16.03.2019 23:16

Хвала за линк. Хвала г. Сарицу на искрености. А гдје су РТС, ПИНК ТВ, РТРС и АТВ да пренесу овакве изјаве паметних људи. Свака му је на мјесту !!

Name

правда

16.03.2019 08:04

ВРАТИТИГА У УСТАВНИ ПОРЕДАК СРБИЈЕ И ПОСТОВАТИ МЕДЈУНАРОДНО ПРАВО О ГРАНИЦАМА ТОЈЕ ЈЕДИНО ПРАВИЛНО ПРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2019 08:31

Нагађања.

ОДГОВОРИТЕ