Kako riješiti kosovski čvor?

Put za uključivanje SAD, Rusije, Kine i drugih u proces dijaloga Beograda i Prištine mogle bi da budu međunarodna konferencija o Balkanu ili šatl diplomatija.

  • Vijesti
  • Srbija


To pišu "Večernje novosti".

Prema Živadinu Jovanoviću, bivšem ministru spoljnih poslova SRJ, prvi korak bio bi sastanak političkih direktora ministarstva spoljnih poslova pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, plus Njemačke i Italije. 

To bi, smatra on, mogao da bude "pripremni format" koji bi obuhvatao članice nekadašnje Kontakt grupe za Kosovo, koje su imale aktivnu ulogu u procesu rješavanja kosovskog pitanja prije NATO agresije i stalne članice SB koje su učestvovale u zaustavljanju te agresije. 

Na ovom nivou napravio bi se izvještaj koji bi se slao sledećoj instanci, ministrima spoljnih poslova tih zemalja. U sljedećoj fazi, kako smatra Jovanović, nastupila bi šatl diplomatija sa Beogradom i Prištinom i u momentu kada se dođe do rješenja prihvatljivog objema stranama, ono bi se proslijedilo u SB UN. 

"Sve ovo nekome može da izgleda kao da je na dugom štapu, ali žurba nije saveznik u ovom procesu", smatra on. 

Rusija i Kina nisu sekundarne sile koje žele samo da se izjasne o onome što drugi misle, već hoće da odlučuju o rješenjima. Kako kaže Jovanović, zbog toga je logično da njihova uloga bude vidljiva u procesu dolaska do dogovora, a ne samo u aminovanju za stolom SB. Ako bi pred SB stigao prijedlog iz Brisela u čijem krojenju one nisu učestvovale, jasno je da bi on bio u skladu sa geopolitičkim interesima zapada, napominje on.

(Tanjug)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

realno stanje

16.03.2019 08:53

Sve živa istina! Dobra argumentacija uz dobar savjet u vezi "razgraničenja" o kom se, nažalost već priča... https://www.youtube.com/watch?v=dEZZwun0POA

Hvala za link. Hvala g. Saricu na iskrenosti. A gdje su RTS, PINK TV, RTRS i ATV da prenesu ovakve izjave pametnih ljudi. Svaka mu je na mjestu !!

Milos

17.03.2019 00:16

pravda

16.03.2019 09:04

VRATITIGA U USTAVNI POREDAK SRBIJE I POSTOVATI MEDJUNARODNO PRAVO O GRANICAMA TOJE JEDINO PRAVILNO PRAVO

Re

16.03.2019 09:31

Nagađanja.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.