Kako riješiti kosovski čvor?

Put za uključivanje SAD, Rusije, Kine i drugih u proces dijaloga Beograda i Prištine mogle bi da budu međunarodna konferencija o Balkanu ili šatl diplomatija.

Srbija 16.03.2019 | 08:50
Kako riješiti kosovski čvor?
To pišu "Večernje novosti".

Prema Živadinu Jovanoviću, bivšem ministru spoljnih poslova SRJ, prvi korak bio bi sastanak političkih direktora ministarstva spoljnih poslova pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, plus Njemačke i Italije. 

To bi, smatra on, mogao da bude "pripremni format" koji bi obuhvatao članice nekadašnje Kontakt grupe za Kosovo, koje su imale aktivnu ulogu u procesu rješavanja kosovskog pitanja prije NATO agresije i stalne članice SB koje su učestvovale u zaustavljanju te agresije. 

Na ovom nivou napravio bi se izvještaj koji bi se slao sledećoj instanci, ministrima spoljnih poslova tih zemalja. U sljedećoj fazi, kako smatra Jovanović, nastupila bi šatl diplomatija sa Beogradom i Prištinom i u momentu kada se dođe do rješenja prihvatljivog objema stranama, ono bi se proslijedilo u SB UN. 

"Sve ovo nekome može da izgleda kao da je na dugom štapu, ali žurba nije saveznik u ovom procesu", smatra on. 

Rusija i Kina nisu sekundarne sile koje žele samo da se izjasne o onome što drugi misle, već hoće da odlučuju o rješenjima. Kako kaže Jovanović, zbog toga je logično da njihova uloga bude vidljiva u procesu dolaska do dogovora, a ne samo u aminovanju za stolom SB. Ako bi pred SB stigao prijedlog iz Brisela u čijem krojenju one nisu učestvovale, jasno je da bi on bio u skladu sa geopolitičkim interesima zapada, napominje on.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

realno stanje

16.03.2019 08:53

Sve živa istina! Dobra argumentacija uz dobar savjet u vezi "razgraničenja" o kom se, nažalost već priča... https://www.youtube.com/watch?v=dEZZwun0POA

ODGOVORITE
Name

Milos

17.03.2019 00:16

Hvala za link. Hvala g. Saricu na iskrenosti. A gdje su RTS, PINK TV, RTRS i ATV da prenesu ovakve izjave pametnih ljudi. Svaka mu je na mjestu !!

Name

pravda

16.03.2019 09:04

VRATITIGA U USTAVNI POREDAK SRBIJE I POSTOVATI MEDJUNARODNO PRAVO O GRANICAMA TOJE JEDINO PRAVILNO PRAVO

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2019 09:31

Nagađanja.

ODGOVORITE