Какву причу крије ова скулптура?

Алексићева скулптура, инспирисана је једном старом локалном легендом о девојци која је била верена за морнара, који је отпловио на далек пут не би ли зарадио за заједнички живот са њом. Никад се није вратио.  

Регион 15.03.2019 | 21:59
Какву причу крије ова скулптура?
На улазу на најпознатију будванску градску плажу Могрен, у истом ставу, изливена у бронзи већ деценијама стражу над плавом пучином чува позната балерина.

Скулптура је постала симбол Будве и једна је од главних туристичких атракција, готово да не постоји туриста, а и мештанин који се макар једном није усликао крај чувене могренске балерине.

Када кренете стазом од Старог града ка предивној плажи Могрен, већ негде на почетку сачекаће вас овај популарни симбол Будве, који је дело београдског вајара Градимира Алексића.

Са староградским зидинама и чувеном плажом Ричардова глава у својој позадини одувек се налазила као идеалан мотив за разгледнице послате из ових крајева уз незаобилазне речи: "Поздрав из Будве!"

Алексићева скулптура, инспирисана је једном старом локалном легендом о девојци која је била верена за морнара, који је отпловио на далек пут не би ли зарадио за заједнички живот са њом. Никада се више није вратио, а дјевојка му је остала верна и свако јутро је долазила до ове стене, како би посматрала море.

Чекала га је годинама, све док је једног јутра нису нашли мртву на стени на којој се данас налази чувена статуа.

(ртвбудва.ме)

Коментари / 0

Оставите коментар