Kakvu priču krije ova skulptura?

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o devojci koja je bila verena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikad se nije vratio.  

Region 15.03.2019 | 21:59
Kakvu priču krije ova skulptura?
Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i meštanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine.

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negde na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvek se nalazila kao idealan motiv za razglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne reči: "Pozdrav iz Budve!"

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o devojci koja je bila verena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala verna i svako jutro je dolazila do ove stene, kako bi posmatrala more.

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nisu našli mrtvu na steni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.

(rtvbudva.me)

Komentari / 0

Ostavite komentar