Шта је нападач радио на Балкану?

Бугарске власти саопштиле су да истражују мотиве боравка у Бугарској у новембру 2018. десничарског екстремисте који је извео напад на џамије на Новом Зеланду.

Свијет 15.03.2019 | 21:52
Шта је нападач радио на Балкану?
Осумњичени нападач, 28-годишњи Аустралијанац Брентон Тарант који је извео напад на две џамије у месту Крајстчерч током молитве петком, боравио је у Бугарској од 9. до 15. новембра 2018. године, рекао је бугарски државни тужилац Сотир Цацаров.

Отворена је истрага да се утврди да ли је његова верзија да је желео да открије историјска места и проучава историју балканских земаља исправна, или је он имао друге циљеве, навео је тужилац на конференцији за новинаре.

Бугарски министар унутрашњих послова Младен Маринов је додао да је циљ истраге да се разјасне мотиви боравка тог човека и могући контакти са другим особама.

Према првим елементима истраге, нема података о терористичким активностима или контактима те особе у Бугарској, навео је тужилац.

Истражитељи већ имају прецизне информације о току његовог боравка у Бугарској - он је стигао у Софију из Дубаија 9. новембра, изнајмио је кола 10. новембра и обишао историјске локације у десет бугарских места.

Отпутовао је из Бугарске 15. новембра летом за Букурешт, где је изнајмио кола да би отишао у Мађарску, навео је тужилац.

То није било први пут да је тај Аустралијанац боравио у југоисточној Европи.

Према истим изворима, он је кратко боравио на Балкану од 28. до 30. децембра 2016. када је аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

Бугарски званичници су навели да су за ову истрагу у контакту са властима у САД, Новом Зеланду, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, Србији и Црној Гори.

Главни осумњичени за напад у Крајстчерчу, где је убијено 49 људи, објавио је документа према којима је као мотив за своје деловање навео да се бори против имиграције која преплављује културу европских белих народа.

Неки елементи се позивају на епизоде из историје Балкана и борби против Отоманске империје.

(Бета, АФП)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

није лако бити добар

15.03.2019 20:58

Зло је зло и сви требамо сваки дан да се боримо са самим собом и покусавамо да борбу између доброг и лосег добијемо у корист доброг. Ако свако побиједи самог себе а не да трази греске у другом имали би неку сансу за бољу будуцност било гдје на кугли земаљској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

15.03.2019 21:23

Има ли и једна свјетска будала да није била у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзире маx

15.03.2019 21:40

Гдје си насао да је тип био у БиХ? Тако је то код нас, слијеп поред оцију, зато смо и имали историју какву имамо.

Name

Аско

16.03.2019 07:00

"аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину. " Јел јасније?

Name

Истина

15.03.2019 21:35

Одавно није био терористични напад било је све мирно изгледа сад поциње сад финале тразили смо гледацемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Истина

16.03.2019 07:32

Шта лупаш, шта почиње? Сви покољи срба од стране муслимана процесуирани па сад почиње. Почело је на Возући билмезе. Почело је у Сирији итд. итд.

Name

БинСр

16.03.2019 01:31

А мозете ли мало да оставите Србе на миру и да понекад погледате и у своје двористе? Вази од Аљаске до Аустралије. Хвала зивили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорбирн

16.03.2019 04:14

Види ово.Бори се против имигтаната.Добро да је он и његови коријени домородац,па би се могло рец да се бори за права домородаца.Само тако глупи могу и урадит тако несто..

ОДГОВОРИТЕ