Šta je napadač radio na Balkanu?

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu.

  • Vijesti
  • Svijet


Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac Brenton Tarant koji je izveo napad na dve džamije u mestu Krajstčerč tokom molitve petkom, boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želeo da otkrije istorijska mesta i proučava istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čoveka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage, nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražitelji već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je kola 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mesta.

Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt, gde je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi.

Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Krajstčerču, gde je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje delovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih belih naroda.

Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Otomanske imperije.

(Beta, AFP)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

nije lako biti dobar

15.03.2019 21:58

Zlo je zlo i svi trebamo svaki dan da se borimo sa samim sobom i pokusavamo da borbu između dobrog i loseg dobijemo u korist dobrog. Ako svako pobijedi samog sebe a ne da trazi greske u drugom imali bi neku sansu za bolju buducnost bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Max

15.03.2019 22:23

Ima li i jedna svjetska budala da nije bila u BiH?

Gdje si nasao da je tip bio u BiH? Tako je to kod nas, slijep pored ociju, zato smo i imali istoriju kakvu imamo.

Brzire max

15.03.2019 22:40

"autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. " Jel jasnije?

Asko

16.03.2019 08:00

Istina

15.03.2019 22:35

Odavno nije bio teroristični napad bilo je sve mirno izgleda sad pocinje sad finale trazili smo gledacemo

Šta lupaš, šta počinje? Svi pokolji srba od strane muslimana procesuirani pa sad počinje. Počelo je na Vozući bilmeze. Počelo je u Siriji itd. itd.

Re Istina

16.03.2019 08:32

BinSr

16.03.2019 02:31

A mozete li malo da ostavite Srbe na miru i da ponekad pogledate i u svoje dvoriste? Vazi od Aljaske do Australije. Hvala zivili!

Dorbirn

16.03.2019 05:14

Vidi ovo.Bori se protiv imigtanata.Dobro da je on i njegovi korijeni domorodac,pa bi se moglo rec da se bori za prava domorodaca.Samo tako glupi mogu i uradit tako nesto..

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.