ЕЛ: Калатес охладио Москву с девет метара!

На семафору остало три десетинке! Калатес тројком уз звук сирене срушио ЦСКА у Москви! Кошаркаши Панатинаикоса шокирали су Москву победом над ЦСКА резултатом 78:77 у 26. колу Евролиге.  И Калатес се смејао! "Луда" тројка за тријумф у Москви! Панатинаикос после више од осам година као гост славио победу над ЦСКА.  

Кошарка 15.03.2019 | 21:10
ЕЛ: Калатес охладио Москву с девет метара!
Панатинаикос је дошао до веома битне победе којом су остали у трци за доигравањем, а ЦСКА је претрпео тек други пораз ове сезоне на домаћем паркету.

Ово је, уједно, била и друга овосезонска победа "зелених" над Московљанима, после убедљивог тријумфа у Атини.

ЦСКА је водио током малтене целог првог полувремена, али су гости успели да се резултатски прикључе током треће четвртине. ПАО је тај део игре решио у своју корист, добро парирао изабраницима Димитриса Итудиса током последњег квартала, и обезбедио барем занимљиву завршницу.

Домаћин је повео са 74:71, али је уследила тројка Дешона Томаса на минут до краја. Кори Хигинс је на 22 секунде дошао до офанзивног скока, стао на линију за слбоодна бацања, и погодио оба за 76:74.

Московљани нису хтели да ризикују, па су фаулирали Џејмса Гиста на 12 секунди до краја. Американац је промашио други пенал, па је ПАО морао до фаула. Вил Клајбурн је био извођач бацања, погодио је прво за 77:75, али промашио друго.

ПАО је звао тајм-аут, а Итудис је поставио одбрану на какву би се одлучили многи. Плејмејкер гостију Ник Калатес, који важи за једног од горих шутера у Евролиги, добио је лопту на преко девет метара од коша и без много размишљања се наместио, "опалио" и погодио за победу и велико славље изабраника Рика Питина.

Ник је, поред победоносног шута, допринео и са 11 поена и девет асистенција. Поред њега, истакли су се Дешон Томас са 12, Џејмс Гист са 11 и Јанис Папапетру са десет поена.

Најбољи код поражених био је Серхио Родригес са 23 поена. Кори Хигинс је имао 14, а Вил Клајбурун девет поена, уз 12 скокова.



Легендарни колеџ тренер Рик Питино и амерички Грк Ник Калатес, воде Панатинаикос ка Топ 8 фази Евролиге, након што је у јануару деловало да је то практично немогуће.

"Зелени" су тада имали скор 8-12, а онда забележили пет победа, уз један једини пораз - од водећег Фенербахчеа.

Трећу победу заредом на гостујућим паркетима остварили су над ЦСКА у Москви, где супретходно славили децембра 2010, предвођени Жељком Обрадовићем и Димитрисом Дијамантидисом (у првој утакмици након смене Душка Вујошевића!).

Пресудио је Калатес, најлошији шутер међу елитним евролигашким бековима, тројком са око осам метара!

Занимљиво је да је он био део тима који је пре више од осам година славио победу у главном граду Русије, такође и Миленко Тепић, па и актуелни првотимац Црвене звезде, Стратос Перпероглу!

Вратимо се, ипак, на садашње време...

Након што је Вил Клајбурн искористио једно слободно бацање и донео "армејцима" вођство од 77:75, играчи гостујућег тима као да нису знали како да искористе преосталих девет секунди.

Лопта је у тој конфузији и оклевању дошла до усамљеног Калатеса, који је упутио толико непрецизан шут, да је лопта погодила таблу скоро метар изнад обруча и потом прошла кроз њега!

Смејао се и он сам, јер питање је да ли је икад у каријери решио утакмицу на тај начин, посебно меч овакве важности. Али, како често кажу тренери, срећа се заслужује.

На крају, ЦСКА - Панатинаикос 77:78 (20:18, 21:17, 18:23, 18:20)!

Тиме су Атињани дошли на границу од 50 одсто успешности (13-13) и деобу осмог и деветог места на табели... Ни мање ни више, него са градским ривалом Олимпијакосом, са којим се ових дана "нуде" за чланство у АБА лиги!?

ПАО у преостала четири кола има повољан распоред, пошто три меча игра у својој дворани, против директног конкурента Басконије, Реала и Будућности, а гостује само још Арманију.



До пре само две седмице Панатинаикос је на европским гостовањима имао само једну победу из једанаест утакмица, али све се окренуло од последњег дана фебруара! Панатинаикос не само да је увезао три брејка, односно четири победе и остао на деоби седмог места, већ је то урадио са стилом!

Атински великан направио је озбиљно изненађење пошто је охладио ЦСКА усред Москве - 78:77! Тачније, улогу џелата имао је Ник Калатес после фантастичне завршнице и праве драме у којој је најбољи асистент Евролиге пресудио хицем са девет метара, док је на семафору остало три десетинке до истека времена. Како је само хладнокрван био грчки репрезентативац у ситуацији када би многи пукли... Добио је правовремену лопту Јоргоса Папајаниса, а овај је искористио ситуацију у којој није имао ниједног чувара испред себе и сурово казнио опуштеност изабраника Димитриса Итудиса, који су тако прокоцкали вођство из највећег тока меча. 

Какав је то минут био у Мегаспорт арени. Све је почело далекометним хицем Дешона Томаса за 74:74, после чега се ушло у пенал завршницу. Прво је Данијел Хекет промашио тежак шут са полудистанце практично у финишу напада, али је Кори Хигинс уз помоћ судија извукао фаул који, чини се, није постојао. Изгледало је даШон Килпатрик није успео да оствари контакт с Хигинсом, а арбитри су већ дували у пиштаљку и показали да се иде на линију слободних бацања. Хигинс је био сигуран, а у следећм нападу Џејмс Гист је отишао на црту и био половичног учинка. На 12 секунди пре краја ЦСКА је имао 76:75. Убрзо је на линију пенала отишао и Вил Клајбурн, а пошто није био сигуран код другог шута Панатинаикос је имао девет секунди да организује акцију за победу. Папајанис је ухватио лопту, предао је саиграчима, а онда проследио до Калатеса, који је у маниру најбољих светских шутера охладио Москву.

Панатинаикос се последњих недеља озбиљно уздигао под командом Рика Питина и његов систем коначно је уродио плодом! Томас је био најефикаснији играч са 12 поена, по 11 имали су Калатес (9ас) и Гист, док јеПапапетру скупио десет поена и девет скокова. Серхио Родригез једини је био на нивоу са 23 поена (8/15 из игре, 5/8 за три). Хигинс је убацио 14, а Клајбурн девет поена, уз 12 скокова.

Дакле, сада ЦСКА и Реал Мадрид имају по 20 победа из 26 утакмица, с тим што Армејци имају бољи међусобни скор од актуелног првака Европе, па тако заузима другу позицију. Панатинаикос дели седмо место са Басконијом и Олимпијакосом, уз победу више од Макабија и Бајерна.

ЦСКА: Родригез 23 (5изг), Хигинс 14 (4изг), Клајбурн 9 (12ск), Хајнс 8 (9ск), Хекет 8...

ПАНАТИНАИКОС: Томас 12 (6ск), Калатес 11 (3ск, 9ас), Гист 11, Папапетру 10 (9ск, 3ас), Папајанис 8, Ленгфорд 8...

РЕЗУЛТАТИ 26. КОЛА:

ЦСКА - Панатинаикос 77:78
Фенербахче - Барселона 88:82
Басконија - Будућност 20.30

одиграно у четвртак:

Химки - Реал 75:100
Жалгирис - Бајерн 85:79
Макаби - Ефес 71:79
Армани - Олимпијакос 66:57
Гран Канарија - Дарушафака 84:64

ТАБЕЛА: Фенербахче 22-4, ЦСКА 20-6, Реал 20-6, Ефес 17-9, Барселона 15-11, Армани 14-12, Басконија 13-12, Олимпијакос 13-13 (плеј-оф), Панатинаикос 13-13, Макаби 12-14, Бајерн 12-14, Жалгирис 11-15, Химки 9-17, Гран Канарија 7-19, Будућност 6-19, Дарушафака 3-23.

ПАРОВИ 27. КОЛА: Ефес - ЦСКА, Фенербахче - Будућност, Олимпијакос - Бајерн, Барселона - Гран Канарија (19. марта), Дарушафака - Химки, Панатинаикос - Басконија, Макаби - Жалгирис, Реал - Армани (20. марта).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар