EL: Kalates ohladio Moskvu s devet metara!

Na semaforu ostalo tri desetinke! Kalates trojkom uz zvuk sirene srušio CSKA u Moskvi! Košarkaši Panatinaikosa šokirali su Moskvu pobedom nad CSKA rezultatom 78:77 u 26. kolu Evrolige.  I Kalates se smejao! "Luda" trojka za trijumf u Moskvi! Panatinaikos posle više od osam godina kao gost slavio pobedu nad CSKA.  

Košarka 15.03.2019 | 21:10
EL: Kalates ohladio Moskvu s devet metara!
Panatinaikos je došao do veoma bitne pobede kojom su ostali u trci za doigravanjem, a CSKA je pretrpeo tek drugi poraz ove sezone na domaćem parketu.

Ovo je, ujedno, bila i druga ovosezonska pobeda "zelenih" nad Moskovljanima, posle ubedljivog trijumfa u Atini.

CSKA je vodio tokom maltene celog prvog poluvremena, ali su gosti uspeli da se rezultatski priključe tokom treće četvrtine. PAO je taj deo igre rešio u svoju korist, dobro parirao izabranicima Dimitrisa Itudisa tokom poslednjeg kvartala, i obezbedio barem zanimljivu završnicu.

Domaćin je poveo sa 74:71, ali je usledila trojka Dešona Tomasa na minut do kraja. Kori Higins je na 22 sekunde došao do ofanzivnog skoka, stao na liniju za slboodna bacanja, i pogodio oba za 76:74.

Moskovljani nisu hteli da rizikuju, pa su faulirali Džejmsa Gista na 12 sekundi do kraja. Amerikanac je promašio drugi penal, pa je PAO morao do faula. Vil Klajburn je bio izvođač bacanja, pogodio je prvo za 77:75, ali promašio drugo.

PAO je zvao tajm-aut, a Itudis je postavio odbranu na kakvu bi se odlučili mnogi. Plejmejker gostiju Nik Kalates, koji važi za jednog od gorih šutera u Evroligi, dobio je loptu na preko devet metara od koša i bez mnogo razmišljanja se namestio, "opalio" i pogodio za pobedu i veliko slavlje izabranika Rika Pitina.

Nik je, pored pobedonosnog šuta, doprineo i sa 11 poena i devet asistencija. Pored njega, istakli su se Dešon Tomas sa 12, Džejms Gist sa 11 i Janis Papapetru sa deset poena.

Najbolji kod poraženih bio je Serhio Rodriges sa 23 poena. Kori Higins je imao 14, a Vil Klajburun devet poena, uz 12 skokova.



Legendarni koledž trener Rik Pitino i američki Grk Nik Kalates, vode Panatinaikos ka Top 8 fazi Evrolige, nakon što je u januaru delovalo da je to praktično nemoguće.

"Zeleni" su tada imali skor 8-12, a onda zabeležili pet pobeda, uz jedan jedini poraz - od vodećeg Fenerbahčea.

Treću pobedu zaredom na gostujućim parketima ostvarili su nad CSKA u Moskvi, gde suprethodno slavili decembra 2010, predvođeni Željkom Obradovićem i Dimitrisom Dijamantidisom (u prvoj utakmici nakon smene Duška Vujoševića!).

Presudio je Kalates, najlošiji šuter među elitnim evroligaškim bekovima, trojkom sa oko osam metara!

Zanimljivo je da je on bio deo tima koji je pre više od osam godina slavio pobedu u glavnom gradu Rusije, takođe i Milenko Tepić, pa i aktuelni prvotimac Crvene zvezde, Stratos Perperoglu!

Vratimo se, ipak, na sadašnje vreme...

Nakon što je Vil Klajburn iskoristio jedno slobodno bacanje i doneo "armejcima" vođstvo od 77:75, igrači gostujućeg tima kao da nisu znali kako da iskoriste preostalih devet sekundi.

Lopta je u toj konfuziji i oklevanju došla do usamljenog Kalatesa, koji je uputio toliko neprecizan šut, da je lopta pogodila tablu skoro metar iznad obruča i potom prošla kroz njega!

Smejao se i on sam, jer pitanje je da li je ikad u karijeri rešio utakmicu na taj način, posebno meč ovakve važnosti. Ali, kako često kažu treneri, sreća se zaslužuje.

Na kraju, CSKA - Panatinaikos 77:78 (20:18, 21:17, 18:23, 18:20)!

Time su Atinjani došli na granicu od 50 odsto uspešnosti (13-13) i deobu osmog i devetog mesta na tabeli... Ni manje ni više, nego sa gradskim rivalom Olimpijakosom, sa kojim se ovih dana "nude" za članstvo u ABA ligi!?

PAO u preostala četiri kola ima povoljan raspored, pošto tri meča igra u svojoj dvorani, protiv direktnog konkurenta Baskonije, Reala i Budućnosti, a gostuje samo još Armaniju.



Do pre samo dve sedmice Panatinaikos je na evropskim gostovanjima imao samo jednu pobedu iz jedanaest utakmica, ali sve se okrenulo od poslednjeg dana februara! Panatinaikos ne samo da je uvezao tri brejka, odnosno četiri pobede i ostao na deobi sedmog mesta, već je to uradio sa stilom!

Atinski velikan napravio je ozbiljno iznenađenje pošto je ohladio CSKA usred Moskve - 78:77! Tačnije, ulogu dželata imao je Nik Kalates posle fantastične završnice i prave drame u kojoj je najbolji asistent Evrolige presudio hicem sa devet metara, dok je na semaforu ostalo tri desetinke do isteka vremena. Kako je samo hladnokrvan bio grčki reprezentativac u situaciji kada bi mnogi pukli... Dobio je pravovremenu loptu Jorgosa Papajanisa, a ovaj je iskoristio situaciju u kojoj nije imao nijednog čuvara ispred sebe i surovo kaznio opuštenost izabranika Dimitrisa Itudisa, koji su tako prokockali vođstvo iz najvećeg toka meča. 

Kakav je to minut bio u Megasport areni. Sve je počelo dalekometnim hicem Dešona Tomasa za 74:74, posle čega se ušlo u penal završnicu. Prvo je Danijel Heket promašio težak šut sa poludistance praktično u finišu napada, ali je Kori Higins uz pomoć sudija izvukao faul koji, čini se, nije postojao. Izgledalo je daŠon Kilpatrik nije uspeo da ostvari kontakt s Higinsom, a arbitri su već duvali u pištaljku i pokazali da se ide na liniju slobodnih bacanja. Higins je bio siguran, a u sledećm napadu Džejms Gist je otišao na crtu i bio polovičnog učinka. Na 12 sekundi pre kraja CSKA je imao 76:75. Ubrzo je na liniju penala otišao i Vil Klajburn, a pošto nije bio siguran kod drugog šuta Panatinaikos je imao devet sekundi da organizuje akciju za pobedu. Papajanis je uhvatio loptu, predao je saigračima, a onda prosledio do Kalatesa, koji je u maniru najboljih svetskih šutera ohladio Moskvu.

Panatinaikos se poslednjih nedelja ozbiljno uzdigao pod komandom Rika Pitina i njegov sistem konačno je urodio plodom! Tomas je bio najefikasniji igrač sa 12 poena, po 11 imali su Kalates (9as) i Gist, dok jePapapetru skupio deset poena i devet skokova. Serhio Rodrigez jedini je bio na nivou sa 23 poena (8/15 iz igre, 5/8 za tri). Higins je ubacio 14, a Klajburn devet poena, uz 12 skokova.

Dakle, sada CSKA i Real Madrid imaju po 20 pobeda iz 26 utakmica, s tim što Armejci imaju bolji međusobni skor od aktuelnog prvaka Evrope, pa tako zauzima drugu poziciju. Panatinaikos deli sedmo mesto sa Baskonijom i Olimpijakosom, uz pobedu više od Makabija i Bajerna.

CSKA: Rodrigez 23 (5izg), Higins 14 (4izg), Klajburn 9 (12sk), Hajns 8 (9sk), Heket 8...

PANATINAIKOS: Tomas 12 (6sk), Kalates 11 (3sk, 9as), Gist 11, Papapetru 10 (9sk, 3as), Papajanis 8, Lengford 8...

REZULTATI 26. KOLA:

CSKA - Panatinaikos 77:78
Fenerbahče - Barselona 88:82
Baskonija - Budućnost 20.30

odigrano u četvrtak:

Himki - Real 75:100
Žalgiris - Bajern 85:79
Makabi - Efes 71:79
Armani - Olimpijakos 66:57
Gran Kanarija - Darušafaka 84:64

TABELA: Fenerbahče 22-4, CSKA 20-6, Real 20-6, Efes 17-9, Barselona 15-11, Armani 14-12, Baskonija 13-12, Olimpijakos 13-13 (plej-of), Panatinaikos 13-13, Makabi 12-14, Bajern 12-14, Žalgiris 11-15, Himki 9-17, Gran Kanarija 7-19, Budućnost 6-19, Darušafaka 3-23.

PAROVI 27. KOLA: Efes - CSKA, Fenerbahče - Budućnost, Olimpijakos - Bajern, Barselona - Gran Kanarija (19. marta), Darušafaka - Himki, Panatinaikos - Baskonija, Makabi - Žalgiris, Real - Armani (20. marta).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar