АБА: Цедевита овјерила друго мјесто!

Цедевита осигурала домаћинство, расплет у АБА долази до краја.  Кошаркаши Цедевите победили су у Загребу Морнар са 94:80 у првој утакмици последњег, 22. кола АБА лиге. Само још једна недоумица за плеј-оф.  Морнар се добро борио, али недовољно да би направио изненађење.  Цедевита "закуцала" друго место.  Шампион Хрватске дефинитивно стекао предност домаћег терена у полуфиналу плеј-офа.

Кошарка 15.03.2019 | 20:10
АБА: Цедевита овјерила друго мјесто!
Цедевита је вечерашњом победом осигурала предност домаћег терена пред полуфиналне мечеве АБА лиге, пошто је регуларни део завршила на другом месту са 16 тријумфа и шест пораза.

Домаћи кошаркаши су освојили сваку од четири деонице, а најубедљивији су били у првој и трећој. Прву су решли са 26:20, у трећој су били бољи са 28:22, док су у преостале две славили са пола коша.

Загрепчане је до победе предводио Џејкоб Пулен са 21 поеном, док је Џастин Кобс убацио 17.

У екипи Морнара истакао се Дејшон Најт са 13, док је Ландинг Сане убацио десет.

Цедевита ће се у полуфиналу АБА лиге састати највероватније са Будућности, док ће у другом полуфиналу одмерити снаге "вечити" ривали Црвена звезда и Партизан.

Једина рокада која може да се деси је та да Будућност изгуби од Цибоне на домаћем паркету, а да Партизан, према очекивањима, савлада ФМП на гостовању. У том случају Будућност би ишла на мегдан Звезди, док би црно-бели играли са Хрватима, али су шансе за тако нешто доста мале.

Морнар ове сезоне није успео да понови успех из претходне када је играо у плеј-офу АБА лиге, пошто је осми са осам тријумфа и 14 пораза.

Црвена звезда је одавно капарисала врх табеле, Цедевита је од вечерас сигурно друга, остаје само да видимо шта ће на крају урадити Партизан и Будућност.

Кошаркаши Цедевите оверили су друго место на табели и предност домаћег терена у плеј-офу, пошто су на свом терену без већих проблема добили Морнар резултатом 94:80 (26:20, 18:17, 28:22, 22:21). Дакле, ако претпоставимо да ће Партизан савладати ФМП у Железнику, а Будућност надиграти Цибону у Подгорици, парови доигравања и дефинитивно биће Црвена звезда - Партизан и Цедевита Будућност!

Ово је оно што је Цедевита жарко желела. Да се нађе на другој позицији, ако се већ није могло до врха, што ће вероватно донети могућност пуленима Славена Римца да се реванширају Будућности за све досадашње поразе у плеј-офу. Истина, Плави имају објективно јачи састав, али Цедевита има предност домаћег терена коју ће покушати да реализује пошто актуелног шампиона Јадрана наредне седмице чека дупли програм у Евролиги и практично три јаке утакмице у седам дана... 

Чини се да је Цедевита одрадила посао баш онолико колико јој је било потребно да се оствари тријумф. Изузев у неколико кратких секвенци, Цедевита је практично све време имала вођство у својим рукама, док гости из Бара ниједног тренутка нису успели да окрену резултат. Када се у финишу другог квартала одлепио на седам поена вишка после снажног утицаја расположених Џејкоба Пулена и Филипа Крушлина, те Карла Жганеца, хрватски шампион је до краја утакмице практично само одржавао разлику, а убрзо отишао и на двоцифрену предност коју је на крају и сачувао.

У победничком тиму Пулен је скупио 21 поен, уз четири асистенције и два скока, Џастин Кобс је дописао 17, а Крушлин 15 поена уз шест асистенција, док је Елџин Кук додао 18 поена и пет ухваћених лопти. На другој страни Амир Најт је био најефикаснији са 13 поена.

Без изненађења на почетку последњег кола АБА лиге.

Цедевита - Морнар 94:80 (26:20, 18:17, 28:22, 22:21)

Загрепчани су убедљиво савладали Морнар и теоретски обезбедили другу позицију на коначној табели АБА лиге. Екипа Славена Римца имаће предност у полуфиналу, у којем ће извесно играти против Будућности.

Гости из Бара борили су се до полувремена, иако међу њима нису били Никола Ребић и Немања Врањеш. Највећи проблем стварао им је Филип Крушлин, стрелац четири тројке у уводних 20 минута и најзаслужнији за предност домаћина на паузи.

У трећој четвртини Цедевита се дефинитивно "одлепила" и кренула ка убедљивом тријумфу...

"Била је ово психолошки веома захтевна утакмица, сви размишљају шта ће се догодити следеће недеље, а то је полуфинална серија. Фалила нам је та ментална чврстина да урадимо све зацртано, али на крају смо победили и то је најважније. Још су у игри опције да нам ривал буде Будућност или Партизан... Реално је очекивати Будућност, али АБА лига је незгодна, свашта се може десити. Сачекаћемо недељу, сазнати ко нам је противник и спремаћемо се. Чекају нас тешке утакмице, видећемо у њима колико можемо", рекао је Римац после утакмице.

Цедевита: Пулен 21 (3/6 за три), Кобс 17, Крушлин 15 (5/9 за три), Жганец 4, Стипановић 4, Банић 7, Кук 18, Рамљак, Мустапић, Мурић 8.

Морнар: Јеленић 7, Најт 13, Мићовић 3, Мијовић 9, Мугоша 9, Дреновац 8, Павић 8, Вујошевић 2, Павићевић, Волер 8, Сане 10, Луковић 3.

АБА лига, 22. коло:

Цедевита – Морнар 94:80

субота:

17.00 ФМП – Партизан
19.00 Црвена звезда – Мега Бемакс

недеља:

17.00 Игокеа – Задар
19.00 Будућност – Цибона
21.00 Крка – Олимпија

Табела: Црвена звезда мтс 20-1, Цедевита 16-6, Будућност 15-6, Партизан 14-7, Мега 10-11, ФМП 9-12, Цибона 9-12, Морнар 8-14, Задар 7-14, Игокеа 7-14, Олимпија 6-15, Крка 6-15.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар