ABA: Cedevita ovjerila drugo mjesto!

Cedevita osigurala domaćinstvo, rasplet u ABA dolazi do kraja.  Košarkaši Cedevite pobedili su u Zagrebu Mornar sa 94:80 u prvoj utakmici poslednjeg, 22. kola ABA lige. Samo još jedna nedoumica za plej-of.  Mornar se dobro borio, ali nedovoljno da bi napravio iznenađenje.  Cedevita "zakucala" drugo mesto.  Šampion Hrvatske definitivno stekao prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa.

Košarka 15.03.2019 | 20:10
ABA: Cedevita ovjerila drugo mjesto!
Cedevita je večerašnjom pobedom osigurala prednost domaćeg terena pred polufinalne mečeve ABA lige, pošto je regularni deo završila na drugom mestu sa 16 trijumfa i šest poraza.

Domaći košarkaši su osvojili svaku od četiri deonice, a najubedljiviji su bili u prvoj i trećoj. Prvu su rešli sa 26:20, u trećoj su bili bolji sa 28:22, dok su u preostale dve slavili sa pola koša.

Zagrepčane je do pobede predvodio Džejkob Pulen sa 21 poenom, dok je Džastin Kobs ubacio 17.

U ekipi Mornara istakao se Dejšon Najt sa 13, dok je Landing Sane ubacio deset.

Cedevita će se u polufinalu ABA lige sastati najverovatnije sa Budućnosti, dok će u drugom polufinalu odmeriti snage "večiti" rivali Crvena zvezda i Partizan.

Jedina rokada koja može da se desi je ta da Budućnost izgubi od Cibone na domaćem parketu, a da Partizan, prema očekivanjima, savlada FMP na gostovanju. U tom slučaju Budućnost bi išla na megdan Zvezdi, dok bi crno-beli igrali sa Hrvatima, ali su šanse za tako nešto dosta male.

Mornar ove sezone nije uspeo da ponovi uspeh iz prethodne kada je igrao u plej-ofu ABA lige, pošto je osmi sa osam trijumfa i 14 poraza.

Crvena zvezda je odavno kaparisala vrh tabele, Cedevita je od večeras sigurno druga, ostaje samo da vidimo šta će na kraju uraditi Partizan i Budućnost.

Košarkaši Cedevite overili su drugo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u plej-ofu, pošto su na svom terenu bez većih problema dobili Mornar rezultatom 94:80 (26:20, 18:17, 28:22, 22:21). Dakle, ako pretpostavimo da će Partizan savladati FMP u Železniku, a Budućnost nadigrati Cibonu u Podgorici, parovi doigravanja i definitivno biće Crvena zvezda - Partizan i Cedevita Budućnost!

Ovo je ono što je Cedevita žarko želela. Da se nađe na drugoj poziciji, ako se već nije moglo do vrha, što će verovatno doneti mogućnost pulenima Slavena Rimca da se revanširaju Budućnosti za sve dosadašnje poraze u plej-ofu. Istina, Plavi imaju objektivno jači sastav, ali Cedevita ima prednost domaćeg terena koju će pokušati da realizuje pošto aktuelnog šampiona Jadrana naredne sedmice čeka dupli program u Evroligi i praktično tri jake utakmice u sedam dana... 

Čini se da je Cedevita odradila posao baš onoliko koliko joj je bilo potrebno da se ostvari trijumf. Izuzev u nekoliko kratkih sekvenci, Cedevita je praktično sve vreme imala vođstvo u svojim rukama, dok gosti iz Bara nijednog trenutka nisu uspeli da okrenu rezultat. Kada se u finišu drugog kvartala odlepio na sedam poena viška posle snažnog uticaja raspoloženih Džejkoba Pulena i Filipa Krušlina, te Karla Žganeca, hrvatski šampion je do kraja utakmice praktično samo održavao razliku, a ubrzo otišao i na dvocifrenu prednost koju je na kraju i sačuvao.

U pobedničkom timu Pulen je skupio 21 poen, uz četiri asistencije i dva skoka, Džastin Kobs je dopisao 17, a Krušlin 15 poena uz šest asistencija, dok je Eldžin Kuk dodao 18 poena i pet uhvaćenih lopti. Na drugoj strani Amir Najt je bio najefikasniji sa 13 poena.

Bez iznenađenja na početku poslednjeg kola ABA lige.

Cedevita - Mornar 94:80 (26:20, 18:17, 28:22, 22:21)

Zagrepčani su ubedljivo savladali Mornar i teoretski obezbedili drugu poziciju na konačnoj tabeli ABA lige. Ekipa Slavena Rimca imaće prednost u polufinalu, u kojem će izvesno igrati protiv Budućnosti.

Gosti iz Bara borili su se do poluvremena, iako među njima nisu bili Nikola Rebić i Nemanja Vranješ. Najveći problem stvarao im je Filip Krušlin, strelac četiri trojke u uvodnih 20 minuta i najzaslužniji za prednost domaćina na pauzi.

U trećoj četvrtini Cedevita se definitivno "odlepila" i krenula ka ubedljivom trijumfu...

"Bila je ovo psihološki veoma zahtevna utakmica, svi razmišljaju šta će se dogoditi sledeće nedelje, a to je polufinalna serija. Falila nam je ta mentalna čvrstina da uradimo sve zacrtano, ali na kraju smo pobedili i to je najvažnije. Još su u igri opcije da nam rival bude Budućnost ili Partizan... Realno je očekivati Budućnost, ali ABA liga je nezgodna, svašta se može desiti. Sačekaćemo nedelju, saznati ko nam je protivnik i spremaćemo se. Čekaju nas teške utakmice, videćemo u njima koliko možemo", rekao je Rimac posle utakmice.

Cedevita: Pulen 21 (3/6 za tri), Kobs 17, Krušlin 15 (5/9 za tri), Žganec 4, Stipanović 4, Banić 7, Kuk 18, Ramljak, Mustapić, Murić 8.

Mornar: Jelenić 7, Najt 13, Mićović 3, Mijović 9, Mugoša 9, Drenovac 8, Pavić 8, Vujošević 2, Pavićević, Voler 8, Sane 10, Luković 3.

ABA liga, 22. kolo:

Cedevita – Mornar 94:80

subota:

17.00 FMP – Partizan
19.00 Crvena zvezda – Mega Bemaks

nedelja:

17.00 Igokea – Zadar
19.00 Budućnost – Cibona
21.00 Krka – Olimpija

Tabela: Crvena zvezda mts 20-1, Cedevita 16-6, Budućnost 15-6, Partizan 14-7, Mega 10-11, FMP 9-12, Cibona 9-12, Mornar 8-14, Zadar 7-14, Igokea 7-14, Olimpija 6-15, Krka 6-15.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar