Кисеоник ефикаснији од антибиотика

Под притиском већим од атмосферског чист кисеоник мења физичка и биолошка својства, делујући антизапаљенски, бактерицидно и имуносупресивно.

Здравље 15.03.2019 | 10:08
Кисеоник ефикаснији од антибиотика
Знамо да је кисеоник неопходан за одржавање живота сваког живог бића. Без хране човек може да преживи 30 до 40 дана, без воде три до четири дана, али без кисеоника само три до четири минута! Зна се и да огроман број обољења настаје баш због тога што је смањен или прекинут доток кисеоника до ћелија, ткива и органа, због чега долази до њихове патње и оштећења, а надаље и до болести.

Сходно томе, код многих обољења спроводи се терапија управо кисеоником, у за то наменски направљеним баро-коморама. О каквим је коморама реч и на који начин се примењује кисеоник у сврху лечења, објашњава пуковник примаријус др Милорад Рабреновић, начелник Центра за хипербаричну медицину у Војномедицинској академији:

- Терапија се заснива у примени стопроцентно чистог кисеоника, за разлику од онога који дишемо, где је тек 20 процената овог животно важног гаса. Удисање чистог кисеоника одвија се под притиском већим од атмосферског у специјално дизајнираним хипербаричним коморама. Овакав кисеоник је првобитно коришћен за лечење декомпресионих болести код ронилаца. Од 1955. године користи се у клиничке сврхе за болести које нису ронилачке, што се сматра изванредним медицинским напретком који се по значају мери са увођењем трансфузије и антибиотика у терапију.

 *Какви су услови у хипербаричној комори?- То је херметички затворен простор у којем се терапијски опсег креће од 2 до 2,8 атмосфера. Боље речено, као да се особа налази на дубини од 8 до 18 метара. Унутра се борави око 70 минута, а терапија се одређује у односу на стање пацијента и болест која се третира. Сам кисеоник је потпуно исти као и сваки други медицински кисеоник. У датим околностима његова лековитост се огледа у томе што се даје на повећаном атмосферском притиску, где мења физичка и биолошка својства.

* Шта то значи?

- На повишеном атмосферском притиску чист кисеоник се понаша антизапаљенски, бактерицидно, имуносупресивно. Подстиче синтезу, односно стварање фибробласта и колагена за регенерацију ткива, убрзава стварање калуса на месту прелома, поправља комплетну циркулацију и чисти организам. Позитиван исход лечења у хипербаричној комори могу да очекују и дијабетичари као и пацијенти са хроничним ранама. Конкретно, код дијабетичара долази до убрзаног метаболизма и пада шећера за једну до две јединице, при чему се смањују и ризици од других компликација. Да би ефекат лечења био што бољи врло је важно да дијабетичари у баро комору уђу што раније, односно док болест није узнапредовала.

* Где се још показао изузетно ефикасним овај вид лечења?

- Лечење чистим кисеоником или оксигенотерапија показала се изузетно ефикасном код остеомијелитиса, односно инфекције костију, аваскуларне некрозе костију (одумирање коштаног ткива због мањка дотока крви), разних врста пареза и парализа, односно одузетости нерава лица. Када је реч о парези фацијалиса за пацијента је најбоље да дође док је стање још акутно.

* Које су још болести на листи успешно лечених?

- Код хитних стања као што су тровања угљен-моноксидом, гасна гангрена или декомпресионе болести, терапија кисеоником је лек избора. Примера ради, ако се неко отрује у пожару угљен-моноксидом, потребно је неколико сати да се његова удахнута количина преполови, док је за то у хипербаричним условима потребно 40 минута. На листи успешно лечених болести су и васкуларна главобоља или мигрена, као и пародонтопатије где је деловање усмерено на десни. Са изузетно високим процентом успешности лечи се и изненадна глувоћа једног ува, изненадни губитак вида на једном оку, као и многе системске реуматске болести. Препоручује се и особама које иду на вантелесну оплодњу јер чист медицински кисеоник делује на нивоу матичних ћелија. Примењује се и у антиејџинг програму где делује на слободне кисеоничке радикале који утичу на процес старења. Такође, ослобађа и од стреса који је константно присутан у животу савременог човека. Заправо, чистим кисеоником у баро-комори лечи се све где је дошло до компромитовања циркулације.


КО НЕ МОЖЕ

Постоје нека стања која онемогућавају улазак и боравак у баро-комори. Привремено на овај вид лечења не могу прехлађене особе са запушеним носом, упаљеним грлом и ушима, тачније са запаљењем горњих дисајних путева. Апсолутно је контраиндиковано за особе оболеле од епилепсије, ХОБ-хронично опструктивне болести плућа, астме и малтене свих других болести овог органа. Улазак није дозвољен ни пацијентима са пејсмејкерима и уграђеним електричним пумпама, било инсулинским или против болова. Није дозвољено ни оболелима са кардиомиопатијом, односно ослабљеним срцем, малигним болестима, оболелима од карцинома на цитостатској терапији, особама са болестима органа слуха, трудницама, клаустрофобичним особама... Заправо, о томе ко сме да уђе у хипербаричну комору ради лечења, коначно мишљење дају лекари хипербаричне медицине, на основу тражене медицинске документације - наглашава др Рабреновић.


ПРИПРЕМА

Пре уласка у баро комору неопходно је код куће опрати тело и косу. Након тога није дозвољена употреба козметичких препарата - парфема, крема, ружева, лакова за косу па чак ни лакова за нокте. Одећа мора да буде апсолутно од памука, без примеса синтетике, свиле или вуне. Треба јести два сата пред долазак на терапију, а из исхране изоставити намирнице које надимају. Конзумирање алкохола и опијата није дозвољено.

Пре уласка у хипербаричну комору важно је обавестити лекара који спроводи терапију о лековима који се узимају за одређене болести. Здравствено особље треба обавестити и ако пацијент носи слушне протезе, док сочива и покретне зубне протезе треба скинути - набраја наш саговорник.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар