Добој: Положен камен темељац

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг положили су камен темељац за изградњу нове зграде болнице у Добоју укупне вриједности 88. 568. 717 КМ без ПДВ-а, коју ће према принципу "кључ у руке" градити "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн".

Република Српска 14.03.2019 | 15:15
Добој: Положен камен темељац
Додик је рекао да је данас важан дан који се дуго чекао.

"Изградња болнице са најсавременијим опремом доказ је да у овим тешким данима знамо изабрати приоритете. Очекујем да болница буде понос и Добоја и Српске", истакао је Додик у обраћању прије полагања камена темељца.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је пројекат добојске болнице успјех и Добоја и Републике Српске.

Он је најавио да се настављају улагања у здравствене објекте широм Српске, као и изградња нове болнице у Фочи, те проширење постојеће у Зворнику.

Вишковић је подсјетио да је Влада у протеклих десет година, а под коалицијом на чијем челу је СНСД, у здравство уложила више од 800 милиона КМ.

Амбасадор Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да се данашњим потписивање уговора изградње болнице у Добоју наставља традиционално добра сарадња.

Он је истакао да се раст политичког повјерења одражава и на остале области сарадње, као што су енергетика, путни саобраћај, телекомуникација и здравство.

Ђи је као примјер позитивне сарадње навео изградњу "Термоелектране Станари".

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да данашњи чин представља снажно јединство, али и сарадњу која сеже до Кине, од које се очекује у наредном периоду реализација низа пројеката.

Он је подсјетио на пројекте које је реализовала Влада својим средствима.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је пресрећан што је ова локална заједница остала регионални центар, захваљујући политичкој сарадњи са Владом Српске и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан рекао је да је задовољан подршком коју је добила ова компанија за реализацију овог пројекта, истичући да је ово највећа компанија у Кини која се бави медицинском здравственом опремом.

Он је рекао да ће болница у Добоју бити 500. здравствени објекат коју ће ова компанија изградити.

Вршилац дужности директора Болнице "Свети апостол Лука" у Добоју Младен Гајић рекао је да ће нови објекат значајно унаприједити рад здравствених радника добојске Болнице са циљем да би се пружиле боље здравствене услуге грађанима.

Он је нагласио да ће увођење нових здравствених услуга бити предуслов развоја болнице која је само прошле године пружила више од 22.000 услуга, што је чини другом по величини здравственом установом у Српској.

Свечаности присуствују и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници јавних установа, локалних заједница добојске регије и здравствени радници.

Претходно су у Градскј управи Добоја министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан потписали уговор о изградњи и опремању нове зграде Болнице у Добоју.

Уговор обухвата израду пројектно-техничке документације, изградњу новог објекта болнице, са пратећом инфраструктуром и опремање медицинском и немедицинском опремом и намјештајем, по принципу "кључ у руке".

Према идејном пројекту, нова болница је конципирана у једном, монолитном објекту, који је јасно функционално подјељен по спратовима, приземљем са шест спратова, саопштено је раније из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Осим централног објекта, предвиђена је изградња и техничког објекта.

Због поплаве из 2014. године, која је задесила Град Добој, у овом идејном пројекту је предвиђено издизање темељне постојећег терена за 80 центиметара изнад површине.

Нови објекти болнице су прорачунати као енергетски ефикасни. Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским стандардима, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница је пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије Републике Српске, те Зеничко-добојског кантона и Тузланског кантона у Федерацији БиХ.

Располагаће са укупно 468 кревета, а имаће и главни операциони блок са четири операционе сале, ургентни блок са операционом салом, дијагностички центар са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, онколошку дневну болницу, и друго. Пројектовани су одвојени улази за пацијенте и особље и улаз у ургентни блок. 

(Срна)
Фото: Мондо

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

ПОСМАТРАЧ

14.03.2019 14:26

Један од најлошијих потеза.Поред изванредне постојеће болнице на одличној локацији градити нови објекат за који уопште не постоји потреба је доказ да су разлози негдје друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

14.03.2019 15:41

Насип око Добоја је висине 2,5м или 3,5м.У поплавама 2014 на том мјесту је била дубина воде око 3м.А сад они јос казу да су се водили бригом због поплава 2014 па насипају 80цм да одигну болницу,ал они не разумију да су јос у минусу 2м.Тако да ако је не одигну минимално 0,5м висе од главног одбрамбеног насипа то би знацило 2м под водом.А са овим цињеницама ова болница губи сваки смисао,јер неце бити оперативна кад је најпотребнија.

Name

Посматрац и Добојлија немате појма

14.03.2019 17:09

80цм на том мјесту је у висини главног транзитног пута. На том мјесту вода није била 3.5м и није пресла преко пута. Вода је била испод висине пута на том мјесту. Друго потреба за болницом има из тог разлога сто на оном мјесту објекти су разбацани, зими се иде по снијегу и киси из једбог у други док у овом слуцају све се налази у објекту. Објекат це имати самопослугу, собе за мајке које доведу дјецу, банку за плацање и све сто је потребно за један озбиљан клиницки центар. Зато није лијепо тако несто писати сто није испитано. Ја не волим Додика нити Јериница али сам слуцајно био укљуцен и имао увид у идејно ресење болнице. Све је перфектно ријесено и бице супер ако се онако направи е сада увијек постоји могуцност да све промјене. Ја се надам да це се изградити како је у идејном

Name

Курир

14.03.2019 17:20

"Поред изванредне постојеће болнице" ?! Ти мора да се шалиш ? Болница се распада, услови рада и услуга су испод сваког нивоа.

Name

АР

14.03.2019 18:07

Опет болница напредоваце ко она у ист сарајеву Како се оно звасе Србија албанија Косово нека опет дадну тако име лаксе це мо запамтити

Name

ПОСМАТРАЧ

14.03.2019 18:25

Истина је да сам лаик али знам из искуства да ће та будућа болница у случају поплаве каква је била 2014.бити острво у које ће се само чамцима моћи прићи.Могуће да ће ова власт све учинити да Босна постане пловна,е тада ће тај објекат имати у свом саставу и Лучку капетанију

Name

Саво

14.03.2019 19:07

Узеце додик обрен и остала мафија лову јер нај боље се паре оперу градњом а народу ако треба и ако хоце направице они јос једну болницу и јос једну и јос једну....и јос колико год хоце болница само пери а ти народе иди у европу.....

Name

куку нама са нама

14.03.2019 14:28

Ово је као и И.Сарајеву...лего болница...хоце ли и овдје неки Тодоровиц ...плакати од среце....хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило

14.03.2019 17:10

Кад се заврси та болница--????--- слиједеце питање ко це радити у болници...

Name

нн

14.03.2019 21:06

Браво. Управо тако ко це радити у болници

Name

сила

15.03.2019 11:27

Моцна , јака, успјесна, ДОДИКОВИНА !!

Name

сРБИН

14.03.2019 14:36

ЈА луда цовјека-"ЗАХВАЉУЈУЦИ САРАДЊИ СА ДОДИКОМ" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

14.03.2019 16:37

Бице као болница "Србија" таман пред сљедеце изборе!

Name

ре Србин

14.03.2019 19:09

Поп се мало додворава Рудоњи

Name

Германy

14.03.2019 14:38

Отимас од сиротиње,мислис Сотоно ,Додик,да цес купити мир,нецес,убио си дијете, какав је то гријех пред Богом,теби лукацу, Бандић,кременовицу, осталима,на Марсу да Градис, болницу,ти си ГАД, крвник , дијете убити,а његов отац Борио се,за РС,и протјерао си га,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекао

14.03.2019 14:54

Рекао је Баја најсавременија Болница у И.Сарајеву Србија је отворенога и слика се Баја а још Болница нема пацијената. Сада је реклама у Добоју И таман до избора нових развуће врбцу за отворење 2050

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

14.03.2019 14:57

Да ли је неко видио Богданица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.03.2019 15:00

Понасамо се као пијани милионери.Диземо кредите, Кинези нам граде болнице и аутопутеве,Турци аутопутеве.Задузујемо земљу и успут униставамо и ово мало градевинске оперативе сто је остало и у високо градњи и нискоградњи.Има ли ико паметан у овој земљи да направи квалитетне анализе и казе куда ово води и какве су посљедице. А онда ти исти политицари казу да је исељавање, мода, тренд а не безперспективност земље коју в90оде и у којој ама бас све раде наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

14.03.2019 15:54

Једино додик је паметан изгледа ПРОПАЛИ смо повратка нема Све болнице у дуговима а он као прави нове и онда јос да неким странцима па није слуцајно то тако висе украде и стави у дзеп

Name

Ре Зоки

14.03.2019 19:29

Ко год украде, ако Бог да, украо је својим унуцима и праунуцима! Паметноме доста!

Name

Зоран

14.03.2019 15:00

Хвала драгом богу коначно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2019 15:02

Опет ниста без вегете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зана

14.03.2019 15:50

Јос једна промасена инвестиција. Док се дугови у здравству РС гомилају, градити нову болницу је красјње неодговорно, или се иза тога крије покусај прања новца типицнан за Додигову владавину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

14.03.2019 16:07

Пола плаћа, пола шарцу у зобницу товари. Половина ће у зобницу. баш као код болнице у Касиндолу, звана Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слагалица

14.03.2019 16:15

Склопите је, објавите на ТВ И заборавите на њу. Мозе до избора И првог великог снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

14.03.2019 16:21

Инвестиције и инвестициони циклуси се не смију прекидати. У инвестицијама је спас. Преко инвестиција до пљачке велике. Изван инвестиционих циклуса је сићова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ

14.03.2019 16:27

КОЈИ ЦИРКУС. СВИ ЗАПОСЛЕНИ У РЕПУБЛИЧКИМ И ГРАДСКИМ УСТАНОВАМА СУ ПОД ПРИЈЕТЊОМ ОТКАЗА МОРАЛИ ДОЦИ ДА ГЛУМЕ ОДУШЕВЉЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.03.2019 16:46

У цијелој Европи је познато да кинези у правилу добијају послове корупцијом или митом. Они једноставно купују политицаре. Зато европљани с њима не раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

14.03.2019 17:16

Наведи ми примјере таквих инфраструктурних објеката у ЕУ ?

Name

Марко

14.03.2019 17:43

Има их само неколико и то првенсвено у истоцној Европи. Нпр. аутопут Брно-Праг у Цеској који је циста тргедија јер су га кинези тако лосе направили да је за пар година потпуно пропао. Хрватска је на мети критика из ЕУ због Пељеског моста којег граде кинези. У сваком њиховом послу је присутна корупција. Зато немогу добити послове у Њемацкој, Француској...

Name

Народ

14.03.2019 17:28

Ваљда ова неце дозивети пропаст као она у И.Сарајеву? А и незнам коме је граде кад оде народ и здравствени радници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аваx

14.03.2019 17:45

Читам коментаре и не могу да вјерујем. Анимозитет према Додику је чак већи и од потребе за једним оваквим објектом који ће бити у служби свих грађана. Камо пусте среће да је неко раније покренуо ову иницијативу, можда би до сада била и завршена болница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пренос надлежности

14.03.2019 17:50

Ово је очигледан пренос надлежности,откуда ту предсједавајући Предсједништва њему мрске Бих!?Гле оног глупана Јеринића:захваљујући предсједавајућем Прредсједништва БиХ.Шта би са осамостаљивањем РС,прошла је 2018.година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

14.03.2019 18:45

Вазно да су колица и комбинезони у сектаској боји. А болница слузи за изборе као Србија у И Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

14.03.2019 19:30

Нај боље би било да да 90% посто болнице буде психијатрија јер то је овом народу најпотребније кад мозе да аплаудира једном лудом диктатору који пере паре преко непотребних глупости (срамота реци пројеката) који су тренутно непотребни а поготово није потребна болница која се гради у индустријској зони гдје преко пута прави се пелет од угљене прасине ,гради се у водопоплавном подруцју сто је и пракса показала да јој није ту мјесто градња није оправдана ни због бунарева који добој снабдијевају водом....... а поврх свега ријека усора је одувијек била граница сукоба јос у римско доба као и у свим бивсим сукобима цак и у задњем сукобу од 92 до 95 и да је којим слуцајем била изградјена прије 92 године била би знаци на првој борбеној линији (надам се али није немогуце да сукоба опет неце бити) има јос милион разлога засто јој није ту мјесто али није ни битно народ хоце ВОДЈУ водја хоце болницу (паре) па када тако хоце нека им буде само аплаудирајте боље заслузили и нисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

14.03.2019 21:04

Влада није улозила ниста вец је само дигла кредите сто је могла урадити и било која друга па зато данас у болницама нема љекова а и медицински радници одлазе због малих плата које не могу расти и неце ускоро управо због ових кредита и рата које це тек доспјети на наплату тамо негдје иза 2022.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рw

15.03.2019 01:03

РАСПОПЕ ПОСТИ СУ