Doboj: Položen kamen temeljac

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88. 568. 717 KM bez PDV-a, koju će prema principu "ključ u ruke" graditi "Čajna sinofarm internešnel korporejšn".

Republika Srpska 14.03.2019 | 15:15
Doboj: Položen kamen temeljac
Dodik je rekao da je danas važan dan koji se dugo čekao.

"Izgradnja bolnice sa najsavremenijim opremom dokaz je da u ovim teškim danima znamo izabrati prioritete. Očekujem da bolnica bude ponos i Doboja i Srpske", istakao je Dodik u obraćanju prije polaganja kamena temeljca.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je projekat dobojske bolnice uspjeh i Doboja i Republike Srpske.

On je najavio da se nastavljaju ulaganja u zdravstvene objekte širom Srpske, kao i izgradnja nove bolnice u Foči, te proširenje postojeće u Zvorniku.

Višković je podsjetio da je Vlada u proteklih deset godina, a pod koalicijom na čijem čelu je SNSD, u zdravstvo uložila više od 800 miliona KM.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Đi Ping rekao je da se današnjim potpisivanje ugovora izgradnje bolnice u Doboju nastavlja tradicionalno dobra saradnja.

On je istakao da se rast političkog povjerenja odražava i na ostale oblasti saradnje, kao što su energetika, putni saobraćaj, telekomunikacija i zdravstvo.

Đi je kao primjer pozitivne saradnje naveo izgradnju "Termoelektrane Stanari".

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da današnji čin predstavlja snažno jedinstvo, ali i saradnju koja seže do Kine, od koje se očekuje u narednom periodu realizacija niza projekata.

On je podsjetio na projekte koje je realizovala Vlada svojim sredstvima.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je presrećan što je ova lokalna zajednica ostala regionalni centar, zahvaljujući političkoj saradnji sa Vladom Srpske i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan rekao je da je zadovoljan podrškom koju je dobila ova kompanija za realizaciju ovog projekta, ističući da je ovo najveća kompanija u Kini koja se bavi medicinskom zdravstvenom opremom.

On je rekao da će bolnica u Doboju biti 500. zdravstveni objekat koju će ova kompanija izgraditi.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić rekao je da će novi objekat značajno unaprijediti rad zdravstvenih radnika dobojske Bolnice sa ciljem da bi se pružile bolje zdravstvene usluge građanima.

On je naglasio da će uvođenje novih zdravstvenih usluga biti preduslov razvoja bolnice koja je samo prošle godine pružila više od 22.000 usluga, što je čini drugom po veličini zdravstvenom ustanovom u Srpskoj.

Svečanosti prisustvuju i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici javnih ustanova, lokalnih zajednica dobojske regije i zdravstveni radnici.

Prethodno su u Gradskj upravi Doboja ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade Bolnice u Doboju.

Ugovor obuhvata izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju novog objekta bolnice, sa pratećom infrastrukturom i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem, po principu "ključ u ruke".

Prema idejnom projektu, nova bolnica je koncipirana u jednom, monolitnom objektu, koji je jasno funkcionalno podjeljen po spratovima, prizemljem sa šest spratova, saopšteno je ranije iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Osim centralnog objekta, predviđena je izgradnja i tehničkog objekta.

Zbog poplave iz 2014. godine, koja je zadesila Grad Doboj, u ovom idejnom projektu je predviđeno izdizanje temeljne postojećeg terena za 80 centimetara iznad površine.

Novi objekti bolnice su proračunati kao energetski efikasni. Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovani u skladu sa evropskim standardima, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije Republike Srpske, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, a imaće i glavni operacioni blok sa četiri operacione sale, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu, i drugo. Projektovani su odvojeni ulazi za pacijente i osoblje i ulaz u urgentni blok. 

(Srna)
Foto: Mondo

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

POSMATRAČ

14.03.2019 14:26

Jedan od najlošijih poteza.Pored izvanredne postojeće bolnice na odličnoj lokaciji graditi novi objekat za koji uopšte ne postoji potreba je dokaz da su razlozi negdje drugo.

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

14.03.2019 15:41

Nasip oko Doboja je visine 2,5m ili 3,5m.U poplavama 2014 na tom mjestu je bila dubina vode oko 3m.A sad oni jos kazu da su se vodili brigom zbog poplava 2014 pa nasipaju 80cm da odignu bolnicu,al oni ne razumiju da su jos u minusu 2m.Tako da ako je ne odignu minimalno 0,5m vise od glavnog odbrambenog nasipa to bi znacilo 2m pod vodom.A sa ovim cinjenicama ova bolnica gubi svaki smisao,jer nece biti operativna kad je najpotrebnija.

Name

Posmatrac i Dobojlija nemate pojma

14.03.2019 17:09

80cm na tom mjestu je u visini glavnog tranzitnog puta. Na tom mjestu voda nije bila 3.5m i nije presla preko puta. Voda je bila ispod visine puta na tom mjestu. Drugo potreba za bolnicom ima iz tog razloga sto na onom mjestu objekti su razbacani, zimi se ide po snijegu i kisi iz jedbog u drugi dok u ovom slucaju sve se nalazi u objektu. Objekat ce imati samoposlugu, sobe za majke koje dovedu djecu, banku za placanje i sve sto je potrebno za jedan ozbiljan klinicki centar. Zato nije lijepo tako nesto pisati sto nije ispitano. Ja ne volim Dodika niti Jerinica ali sam slucajno bio ukljucen i imao uvid u idejno resenje bolnice. Sve je perfektno rijeseno i bice super ako se onako napravi e sada uvijek postoji mogucnost da sve promjene. Ja se nadam da ce se izgraditi kako je u idejnom

Name

Kurir

14.03.2019 17:20

"Pored izvanredne postojeće bolnice" ?! Ti mora da se šališ ? Bolnica se raspada, uslovi rada i usluga su ispod svakog nivoa.

Name

AR

14.03.2019 18:07

Opet bolnica napredovace ko ona u ist sarajevu Kako se ono zvase Srbija albanija Kosovo neka opet dadnu tako ime lakse ce mo zapamtiti

Name

POSMATRAČ

14.03.2019 18:25

Istina je da sam laik ali znam iz iskustva da će ta buduća bolnica u slučaju poplave kakva je bila 2014.biti ostrvo u koje će se samo čamcima moći prići.Moguće da će ova vlast sve učiniti da Bosna postane plovna,e tada će taj objekat imati u svom sastavu i Lučku kapetaniju

Name

Savo

14.03.2019 19:07

Uzece dodik obren i ostala mafija lovu jer naj bolje se pare operu gradnjom a narodu ako treba i ako hoce napravice oni jos jednu bolnicu i jos jednu i jos jednu....i jos koliko god hoce bolnica samo peri a ti narode idi u evropu.....

Name

kuku nama sa nama

14.03.2019 14:28

Ovo je kao i I.Sarajevu...lego bolnica...hoce li i ovdje neki Todorovic ...plakati od srece....haha

ODGOVORITE
Name

milo

14.03.2019 17:10

Kad se zavrsi ta bolnica--????--- slijedece pitanje ko ce raditi u bolnici...

Name

nn

14.03.2019 21:06

Bravo. Upravo tako ko ce raditi u bolnici

Name

sila

15.03.2019 11:27

Mocna , jaka, uspjesna, DODIKOVINA !!

Name

sRBIN

14.03.2019 14:36

JA luda covjeka-"ZAHVALJUJUCI SARADNJI SA DODIKOM" !

ODGOVORITE
Name

Da da

14.03.2019 16:37

Bice kao bolnica "Srbija" taman pred sljedece izbore!

Name

re Srbin

14.03.2019 19:09

Pop se malo dodvorava Rudonji

Name

Germany

14.03.2019 14:38

Otimas od sirotinje,mislis Sotono ,Dodik,da ces kupiti mir,neces,ubio si dijete, kakav je to grijeh pred Bogom,tebi lukacu, Bandić,kremenovicu, ostalima,na Marsu da Gradis, bolnicu,ti si GAD, krvnik , dijete ubiti,a njegov otac Borio se,za RS,i protjerao si ga,

ODGOVORITE
Name

Rekao

14.03.2019 14:54

Rekao je Baja najsavremenija Bolnica u I.Sarajevu Srbija je otvorenoga i slika se Baja a još Bolnica nema pacijenata. Sada je reklama u Doboju I taman do izbora novih razvuće vrbcu za otvorenje 2050

ODGOVORITE
Name

Pitanje

14.03.2019 14:57

Da li je neko vidio Bogdanica?

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.03.2019 15:00

Ponasamo se kao pijani milioneri.Dizemo kredite, Kinezi nam grade bolnice i autoputeve,Turci autoputeve.Zaduzujemo zemlju i usput unistavamo i ovo malo gradevinske operative sto je ostalo i u visoko gradnji i niskogradnji.Ima li iko pametan u ovoj zemlji da napravi kvalitetne analize i kaze kuda ovo vodi i kakve su posljedice. A onda ti isti politicari kazu da je iseljavanje, moda, trend a ne bezperspektivnost zemlje koju v90ode i u kojoj ama bas sve rade naopako.

ODGOVORITE
Name

zoki

14.03.2019 15:54

Jedino dodik je pametan izgleda PROPALI smo povratka nema Sve bolnice u dugovima a on kao pravi nove i onda jos da nekim strancima pa nije slucajno to tako vise ukrade i stavi u dzep

Name

Re Zoki

14.03.2019 19:29

Ko god ukrade, ako Bog da, ukrao je svojim unucima i praunucima! Pametnome dosta!

Name

Zoran

14.03.2019 15:00

Hvala dragom bogu konačno.

ODGOVORITE
Name

Re

14.03.2019 15:02

Opet nista bez vegete.

ODGOVORITE
Name

Zana

14.03.2019 15:50

Jos jedna promasena investicija. Dok se dugovi u zdravstvu RS gomilaju, graditi novu bolnicu je krasjnje neodgovorno, ili se iza toga krije pokusaj pranja novca tipicnan za Dodigovu vladavinu.

ODGOVORITE
Name

Bruka

14.03.2019 16:07

Pola plaća, pola šarcu u zobnicu tovari. Polovina će u zobnicu. baš kao kod bolnice u Kasindolu, zvana Srbija.

ODGOVORITE
Name

Slagalica

14.03.2019 16:15

Sklopite je, objavite na TV I zaboravite na nju. Moze do izbora I prvog velikog snijega.

ODGOVORITE
Name

Consigliere

14.03.2019 16:21

Investicije i investicioni ciklusi se ne smiju prekidati. U investicijama je spas. Preko investicija do pljačke velike. Izvan investicionih ciklusa je sićova.

ODGOVORITE
Name

DOBOJ

14.03.2019 16:27

KOJI CIRKUS. SVI ZAPOSLENI U REPUBLIČKIM I GRADSKIM USTANOVAMA SU POD PRIJETNJOM OTKAZA MORALI DOCI DA GLUME ODUŠEVLJENJE.

ODGOVORITE
Name

Marko

14.03.2019 16:46

U cijeloj Evropi je poznato da kinezi u pravilu dobijaju poslove korupcijom ili mitom. Oni jednostavno kupuju politicare. Zato evropljani s njima ne rade

ODGOVORITE
Name

XYZ

14.03.2019 17:16

Navedi mi primjere takvih infrastrukturnih objekata u EU ?

Name

Marko

14.03.2019 17:43

Ima ih samo nekoliko i to prvensveno u istocnoj Evropi. Npr. autoput Brno-Prag u Ceskoj koji je cista trgedija jer su ga kinezi tako lose napravili da je za par godina potpuno propao. Hrvatska je na meti kritika iz EU zbog Peljeskog mosta kojeg grade kinezi. U svakom njihovom poslu je prisutna korupcija. Zato nemogu dobiti poslove u Njemackoj, Francuskoj...

Name

Narod

14.03.2019 17:28

Valjda ova nece doziveti propast kao ona u I.Sarajevu? A i neznam kome je grade kad ode narod i zdravstveni radnici!

ODGOVORITE
Name

Avax

14.03.2019 17:45

Čitam komentare i ne mogu da vjerujem. Animozitet prema Dodiku je čak veći i od potrebe za jednim ovakvim objektom koji će biti u službi svih građana. Kamo puste sreće da je neko ranije pokrenuo ovu inicijativu, možda bi do sada bila i završena bolnica.

ODGOVORITE
Name

prenos nadležnosti

14.03.2019 17:50

Ovo je očigledan prenos nadležnosti,otkuda tu predsjedavajući Predsjedništva njemu mrske Bih!?Gle onog glupana Jerinića:zahvaljujući predsjedavajućem Prredsjedništva BiH.Šta bi sa osamostaljivanjem RS,prošla je 2018.godina

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

14.03.2019 18:45

Vazno da su kolica i kombinezoni u sektaskoj boji. A bolnica sluzi za izbore kao Srbija u I Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Milos

14.03.2019 19:30

Naj bolje bi bilo da da 90% posto bolnice bude psihijatrija jer to je ovom narodu najpotrebnije kad moze da aplaudira jednom ludom diktatoru koji pere pare preko nepotrebnih gluposti (sramota reci projekata) koji su trenutno nepotrebni a pogotovo nije potrebna bolnica koja se gradi u industrijskoj zoni gdje preko puta pravi se pelet od ugljene prasine ,gradi se u vodopoplavnom podrucju sto je i praksa pokazala da joj nije tu mjesto gradnja nije opravdana ni zbog bunareva koji doboj snabdijevaju vodom....... a povrh svega rijeka usora je oduvijek bila granica sukoba jos u rimsko doba kao i u svim bivsim sukobima cak i u zadnjem sukobu od 92 do 95 i da je kojim slucajem bila izgradjena prije 92 godine bila bi znaci na prvoj borbenoj liniji (nadam se ali nije nemoguce da sukoba opet nece biti) ima jos milion razloga zasto joj nije tu mjesto ali nije ni bitno narod hoce VODJU vodja hoce bolnicu (pare) pa kada tako hoce neka im bude samo aplaudirajte bolje zasluzili i niste.

ODGOVORITE
Name

nn

14.03.2019 21:04

Vlada nije ulozila nista vec je samo digla kredite sto je mogla uraditi i bilo koja druga pa zato danas u bolnicama nema ljekova a i medicinski radnici odlaze zbog malih plata koje ne mogu rasti i nece uskoro upravo zbog ovih kredita i rata koje ce tek dospjeti na naplatu tamo negdje iza 2022.

ODGOVORITE
Name

Rw

15.03.2019 01:03

RASPOPE POSTI SU