Бурно данас у Сабору Хрватске

Саборски посланик Бојан Главашевић истиче да су упутили посланичко питање премијеру Андреју Пленковићу везано за његова сазнања и о томе да ли је новинар РТРС-а Мато Ђаковић користио дипломатско возило Републике Хрватске? 
 

Босна и Херцеговина 14.03.2019 | 15:01
Бурно данас у Сабору Хрватске
Министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је да су "хрватски обавјештајци" били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ дјелују наоружане групе радикалних исламиста-селефија односно да се оправдају раније изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић о хиљадама исламистичких ектремиста у БиХ који су пријетња безбједности цијеле регије, преноси ХРТ.

Саборски посланик Бојан Главашевић истиче да су упутили посланичко питање премијеру Андреју Пленковићу везано уз његова сазнања о овим питањима.

Питали су га и је ли конзул Бандић имао икакву службену сарадњу са новинаром РТРС-а Матом Ђаковићем те је ли користио службено дипломатско возило Хрватске.

Упутили су и питање предсједнику саборског Одбора за унутрашњу политику и националну сигурност да се истраже наводи.

- Желимо рећи у име Клуба независних посланика да ове тврдње сматрамо изузетно озбиљнима. Ово захтијева промптну провјеру. Овдје нема простора за претпоставке јер су политичке импликације врло дубоке. Ако је у питању истина, то значи да је РХ потицала тероризам на подручју друге државе. У случају да је нетачно, брине ме зашто један високи функционер сусједне државе износи неистине и овакве квалификације.

Бивши министар унутрашњих послова, независни посланик Влахо Орепић, коментарисао је Мектићеве изјаве. Каже да се ради о конкретним тврдњама, конкретним именима и конкретним поступцима те да то треба аргументирано потврдити или демантовати.

- То требају направити сигурносне службе БиХ и Хрватске. То је јединствен сигурносни простор, када су исламисти-екстремисти у питању. Сигурносних изазова по том питању има, али нису ни близу оном нивоу како их покушавају приказати изборни губитници у БиХ на челу с господином Човићем.  

Посланици у парламенту Хрватске реаговали су на писање портала Журнал да су хрватски обавјештајци врбовали селефије и организовали слање оружја у месџиде како би се потврдили наводи Колинде Грабар Китаровић да је БиХ „легло тероризма“. У акцију је био укључен замјеник мнистра безбједности БиХ Мијо Крешић, те новинар РТРС-а Мато Ђаковић. 

Обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали су најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојког кантона. Циљ је био, како је наведено у документима којима располажу сигурносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је устврдила је „БИХ легло тероризма“.  

Како пише Журнал, све ове активности провођене су уз помоћ замјеника министра безбједности БиХ Мије Крешића, а акцијом на територији БиХ координисао је хрватски конзул у Тузли – Иван Бандић, иначе дугогодишњи службеник хрватске обавјештајне службе којег су чак и холандске власти протјерале због параобавјештајног дјеловања. Веза са институцијама Републике Српске био је новинар РТРС-а Мато Ђаковић којем је чак дато на располагање и службено ауто Владе Републике Хрватске са  дипломатски таблицама. 

(СБ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

075

14.03.2019 14:05

Сада је све јасно и коме то јасно било није. Хрватска стоји иза параџемата и врбовања наших људи у ИСИС! То су католичке вехабије које су отишле у Сирију!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

балканац

14.03.2019 14:11

Па све вехабије које с дошле у рату су дошле уз сарадњу Хрватске и преко њених теритиорија.Нису се спустили падобраном.

Name

075

14.03.2019 14:12

Додатак, ништа ново од стране лицемјерне Хрватске политике. "Нека комшији цркне крава". Да је другачије било би необично. Срањо Туђман је поставио нове стандарде у лицемјерности а његови насљедници се труде да га надмаше. Није политика за Колинду али порно индустрија ЈЕСТЕ (још пар година)!

Name

075

14.03.2019 14:27

@балканац У праву сте, и то у времену гдје су само могли доћи преко територија који је контролирала ХВ (ХВО)! Сада је све јасно, ухваћени су " промицатељи еуропских вриједности" на дјелу. Покушавају изазвати сукобе у БиХ, Колинда и Човић!

Name

Гламоц

14.03.2019 16:09

ХРВАТИ И ЈЕСУ У ПРОСЛОМ ВИЈЕКУ РАДИЛИ НА ТОМЕ ДА СТО ВИСЕ ЗАВАДЕ БОСЊАКЕ И СРБЕ! У ТОМЕ СУ НАЗАЛОСТ И УСПЈЕЛИ!

Name

Ре

14.03.2019 18:08

Негдје 97,98 незнам тацно ал се сјећам да је ухапшен некакав терориста у Сарајеву неста на Абу.... Кад је извршена провјера ко је ста је правог имена кад оно Француз Леонил Демон. Убацен Тудјмановом обавјештајним агенцијом.

Name

Дора.

14.03.2019 20:14

Хрвати неволе Босанце само се претварају и наговарају их дасе туку са Србима и гурају њихове руке у ватру да мање своје опеку.

Name

Правда и Истина

14.03.2019 14:13

Луда куца.Умјесто да нахране народ они само тросе паре на смицалицама и завадјање народа.Који психопати.Све их похапсити и Цовица и Пленковица који се праве да ниста не знају али Др.Мектиц им јеб. знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.03.2019 22:01

Хрватску политику како у БиХ тако у Хрв ведри и облаци Цовиц...све је подредјено његовим апетитима и болести да немозе прихватити пораз. Јадно је да се једна ЕУ земља спуста толико ниско и константно мијеса у политицке прилике друге земље. Смијесно је гледати ста све покусавају, подваљују и како се проваљују...ткз. промицатељи еуропских вриједности.

Name

Порез

14.03.2019 14:42

Људи ако је ђаковић учествовао у овоме, а ево изгледа да јест, а он је велики пријатељ са дудуком значи ли то да и дудук ради за хрватску обавештајну слижбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2019 15:55

И напад у Зворнику слуцајност ? Напад на Вуцица у Потоцарима ?

Name

Гламоц

14.03.2019 16:04

МАТО ДЈОКОВИЦ ДАНАС ЗУРНО РЕГИСТРОВАО ДОТИЦНО ВОЗИЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

14.03.2019 16:41

ПАРДОН- ДЈАКОВИЦ!

Name

нормалан

14.03.2019 21:52

Мато није смио ни возити возило на дип таблицама. Лаз је да га је купио а тек прије пар дана добио колико да плати царине. Царина не узима предмет у разматрање док се не достави да су таблице врацене а ауто одјављено у полицији.

Name

Гламоц

15.03.2019 13:54

Е НИЈЕ БАС ТАКО. НАКОН ХОМОЛОГАЦИЈЕ СЕ ИМАЈУ ЈОС СТАРЕ ТАБЛИЦЕ. ПОСЛИЈЕ ЦАРИНА, ТУ СЕ ИМАЈУ ЈОС УВИЈЕК СТАРЕ ТАБЛИЦЕ, ТЕК НАКОН РЕГИСТРАЦИЈЕ СЕ СКИДАЈУ СТАРЕ И ДОБИВАЈУ БХ ТАБЛИЦЕ. СА НЕКИМ ЈЕ СЕ ТАБЛИЦАМА МОРАО ВОЗАТИ ДО МЈЕСТА ХОМОЛОГАЦИЈЕ, ПА ДО ЦАРИНЕ, ПА ОНДА ДО СЕРВИСА ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ.