Није шала: Олимпијакос би у АБА лигу!

Питао је за услове да се прикључи АБА лиги! Грци у контакту са челницима регионалног такмичења.  Бомба из Пиреја: Олимпијакос контактирао челнике АБА.  Клуб из Пиреја ће играти Јадранску лигу? Није немогуће, али на том путу има и препрека. . .

Кошарка 14.03.2019 | 18:30
Није шала: Олимпијакос би у АБА лигу!
Прошло је превише времена да би то био само афекат, у бесу због сукоба са Панатинаикосом. Дакле, није шала, Олимпијакос је заиста заинтересован да се прикључи АБА лиги наредне сезоне и већ је контактирао челнике такмичења да пита за услове, како би то могло да се изведе.

Недавна изјава Ђордија Бертомеуа, да клубови не морају да играју национална првенства да би имали место у Евролиги, била је као поручена за Олимпијакос. Црвено-белима из Пиреја су се мало смучиле вечите игранке са Панатинаикосом, оне ван терена, па би мало да се дистанцирају од свега тога.

Чак је и Крешимир Новосел, директор АБА лиге, који је у први мах одбацивао и могућност да се Олимпијакос нађе на „Јадрану“, сада потврдио да је контаката било. Или, да их још има.

„Олимпијакос нас је контактирао да се распита у условима за учешће у АБА лиги“, рекао је Новосел за грчки Лајв Спорт.

Све се закувало на последњем вечитом атинском дербију, када су црвено-бели напустили терен на полувремену. Тада су из Пиреја поручили да ће следећи пут играти против Панатинаикоса само ако буду судиле стране судије, што није прихваћено.

Изгледа да љутња челнике Олимпијакоса не пролази. После Макабија пре неколико година, расту шансе да још један великан који није са простора бивше Југославије, заигра у АБА лиги.

Троструки освајач Евролиге Олимпијакос у АБА лиги?

Постоји шанса да се то догоди, јер су челници регионалног кошаркашког такмичења потврдили да их је клуб из Пиреја контактирао и распитивао се о могућностима да се та идеје спроведе у дело.

Прича о наступу Олимпијакоса у АБА лиги почела је пре месец дана, када је тај клуб напустио терен на мечу против вечитог ривала Панатинаикоса у Купу Грчке.

Клуб из Пиреја наводно је тада споменуо могућност наступа у АБА лиги, уместо у грчком првенству.

Крешимир Новосел, извршни директор АБА лиге, потврдио је за грчке дневне новине "Ливе спорт" да је Олимпијакос на адресу тог такмичења послао писмо.

"Истина је да нас је Олимпијакос контактирао", пренео је "Еурохоопс" изјаву Новосела за грчки дневник.

"Послали су нам писмо у којем су нас информисали да су заинтересовани за учешће у нашој лиги. Грчки клуб је затражио информацију о детаљима у АБА лиги, организацији, акционарима, као и од другим карактеристикама такмичења", изјавио је Новосел.

Уколико би Олимпијакос заиграо у АБА лиги, не би био први тим ван простора бивше Југославије који је то урадио.

У регионалном такмичењу претходних сезона наступали су већ Макаби из Тел Авива, Солнок из Мађарске, Левски из Софије и чешки Нимбурк, али су се ствари од тада умногоме промениле.

"У статуту АБА лиге пише да у њој учествују клубови из шест земаља бивше Југославије. Да, раније је играо и Макаби и клубови из других земаља, али статут се од тада променио. Уколико би прича са Олимпијакосом постала озбиљна, требало би одржати састанак свих клубова како би се изгласало ширење лиге. А чак и кад би се све то догодило, шансе да се прикључе већ идуће сезоне су готово никакве", поручио је раније Новосел.

Ствари су се од наступа Макабија и осталих тимова из иностранства промениле и утолико што у то време победник АБА лиге није имао директно место у Евролиги.

Додуше, Олимпијакос има загарантовано место наступа у најјачој лиги Европе па би са те стране АБА лига сигурно добила на квалитету, али би коначан суд о свему морала да да Евролига.

Уколико би АБА и пристала на промену статута и проширење лиге, сигурно би један од услова за Олимпијакос била гаранција да ће наступати у регионалном такмичењу дужи низ година.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар