Nije šala: Olimpijakos bi u ABA ligu!

Pitao je za uslove da se priključi ABA ligi! Grci u kontaktu sa čelnicima regionalnog takmičenja.  Bomba iz Pireja: Olimpijakos kontaktirao čelnike ABA.  Klub iz Pireja će igrati Jadransku ligu? Nije nemoguće, ali na tom putu ima i prepreka. . .

Košarka 14.03.2019 | 18:30
Nije šala: Olimpijakos bi u ABA ligu!
Prošlo je previše vremena da bi to bio samo afekat, u besu zbog sukoba sa Panatinaikosom. Dakle, nije šala, Olimpijakos je zaista zainteresovan da se priključi ABA ligi naredne sezone i već je kontaktirao čelnike takmičenja da pita za uslove, kako bi to moglo da se izvede.

Nedavna izjava Đordija Bertomeua, da klubovi ne moraju da igraju nacionalna prvenstva da bi imali mesto u Evroligi, bila je kao poručena za Olimpijakos. Crveno-belima iz Pireja su se malo smučile večite igranke sa Panatinaikosom, one van terena, pa bi malo da se distanciraju od svega toga.

Čak je i Krešimir Novosel, direktor ABA lige, koji je u prvi mah odbacivao i mogućnost da se Olimpijakos nađe na „Jadranu“, sada potvrdio da je kontakata bilo. Ili, da ih još ima.

„Olimpijakos nas je kontaktirao da se raspita u uslovima za učešće u ABA ligi“, rekao je Novosel za grčki Lajv Sport.

Sve se zakuvalo na poslednjem večitom atinskom derbiju, kada su crveno-beli napustili teren na poluvremenu. Tada su iz Pireja poručili da će sledeći put igrati protiv Panatinaikosa samo ako budu sudile strane sudije, što nije prihvaćeno.

Izgleda da ljutnja čelnike Olimpijakosa ne prolazi. Posle Makabija pre nekoliko godina, rastu šanse da još jedan velikan koji nije sa prostora bivše Jugoslavije, zaigra u ABA ligi.

Trostruki osvajač Evrolige Olimpijakos u ABA ligi?

Postoji šansa da se to dogodi, jer su čelnici regionalnog košarkaškog takmičenja potvrdili da ih je klub iz Pireja kontaktirao i raspitivao se o mogućnostima da se ta ideje sprovede u delo.

Priča o nastupu Olimpijakosa u ABA ligi počela je pre mesec dana, kada je taj klub napustio teren na meču protiv večitog rivala Panatinaikosa u Kupu Grčke.

Klub iz Pireja navodno je tada spomenuo mogućnost nastupa u ABA ligi, umesto u grčkom prvenstvu.

Krešimir Novosel, izvršni direktor ABA lige, potvrdio je za grčke dnevne novine "Live sport" da je Olimpijakos na adresu tog takmičenja poslao pismo.

"Istina je da nas je Olimpijakos kontaktirao", preneo je "Eurohoops" izjavu Novosela za grčki dnevnik.

"Poslali su nam pismo u kojem su nas informisali da su zainteresovani za učešće u našoj ligi. Grčki klub je zatražio informaciju o detaljima u ABA ligi, organizaciji, akcionarima, kao i od drugim karakteristikama takmičenja", izjavio je Novosel.

Ukoliko bi Olimpijakos zaigrao u ABA ligi, ne bi bio prvi tim van prostora bivše Jugoslavije koji je to uradio.

U regionalnom takmičenju prethodnih sezona nastupali su već Makabi iz Tel Aviva, Solnok iz Mađarske, Levski iz Sofije i češki Nimburk, ali su se stvari od tada umnogome promenile.

"U statutu ABA lige piše da u njoj učestvuju klubovi iz šest zemalja bivše Jugoslavije. Da, ranije je igrao i Makabi i klubovi iz drugih zemalja, ali statut se od tada promenio. Ukoliko bi priča sa Olimpijakosom postala ozbiljna, trebalo bi održati sastanak svih klubova kako bi se izglasalo širenje lige. A čak i kad bi se sve to dogodilo, šanse da se priključe već iduće sezone su gotovo nikakve", poručio je ranije Novosel.

Stvari su se od nastupa Makabija i ostalih timova iz inostranstva promenile i utoliko što u to vreme pobednik ABA lige nije imao direktno mesto u Evroligi.

Doduše, Olimpijakos ima zagarantovano mesto nastupa u najjačoj ligi Evrope pa bi sa te strane ABA liga sigurno dobila na kvalitetu, ali bi konačan sud o svemu morala da da Evroliga.

Ukoliko bi ABA i pristala na promenu statuta i proširenje lige, sigurno bi jedan od uslova za Olimpijakos bila garancija da će nastupati u regionalnom takmičenju duži niz godina.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar