У извјештају Америке и Косово

- У годишњем извештају Стејт департмента, који је представио државни секретар САД Мај Помпео, помиње се и Косово, чији је проблем напад на Србе.

Србија 14.03.2019 | 10:05
У извјештају Америке и Косово
Наиме, у делу извештаја посвећеном Косову наводи се да су проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности, затим ендемска корупција у редовима владе као и претње и напади на новинаре.

У извештају објављеном на сајту Стејт департмента се наводи и да инциденти и напади против Срба на Косову континуирано трају и подсећа се да су непознати нападачи 16. јануара прошле године убили истакнутог политичара Оливера Ивановића, као и да косовска полиција до сада није идентификовала ниједног осумњиченог за тај злочин. 

Наводи се такође да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе. 

У извештају се додаје да је косовска полиција започела истраге које су у неким случајевима довеле до хапшења починилаца. 

Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике. 

Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, измедју осталог повратак имовине. 

Када је реч о злоупотребама и корупцији у влади и снагама безбедности, у извештају се наводи да је косовска влада у неким случајевима предузела кораке да кривично гони и казни представнике власти који су у то умешани, али многи сматрају да су они често остали некажњени.

Извештај о стању људских права у свету ради се сваке године од 1977. а обухвата око 200 држава и територија. Резултат је сарадње стотина америчких мисија широм света и званичника Департмента.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

14.03.2019 09:27

У србији права демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2019 10:29

Исто као и у Србској...

Name

Д

14.03.2019 10:59

Мажање очију србима,зашто нешто не преузму ,неће није јим у интересу заштитити србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

14.03.2019 18:06

Далије то угодно Богу шта Шиптари раде Србима на Косову, Све има почетак и крај, Ако Богда доћиће и њиховом зулуму крај, Чини добро зла се стиди Бог је свуда Он све види.