U izvještaju Amerike i Kosovo

- U godišnjem izveštaju Stejt departmenta, koji je predstavio državni sekretar SAD Maj Pompeo, pominje se i Kosovo, čiji je problem napad na Srbe.

Srbija 14.03.2019 | 10:05
U izvještaju Amerike i Kosovo
Naime, u delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade kao i pretnje i napadi na novinare.

U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i podseća se da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin. 

Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade. 

U izveštaju se dodaje da je kosovska policija započela istrage koje su u nekim slučajevima dovele do hapšenja počinilaca. 

Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike. 

Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, izmedju ostalog povratak imovine. 

Kada je reč o zloupotrebama i korupciji u vladi i snagama bezbednosti, u izveštaju se navodi da je kosovska vlada u nekim slučajevima preduzela korake da krivično goni i kazni predstavnike vlasti koji su u to umešani, ali mnogi smatraju da su oni često ostali nekažnjeni.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

14.03.2019 10:27

U srbiji prava demokratija

ODGOVORITE
Name

re

14.03.2019 11:29

Isto kao i u Srbskoj...

Name

D

14.03.2019 11:59

Mažanje očiju srbima,zašto nešto ne preuzmu ,neće nije jim u interesu zaštititi srbe

ODGOVORITE
Name

Dora.

14.03.2019 19:06

Dalije to ugodno Bogu šta Šiptari rade Srbima na Kosovu, Sve ima početak i kraj, Ako Bogda doćiće i njihovom zulumu kraj, Čini dobro zla se stidi Bog je svuda On sve vidi.