Хрватске службе вршљају по БиХ

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић потврдио је информације да су хрватски обавјештајци покушавали врбовати селефије да преносе оружје у месџиде како би покушали дискредитовати БиХ.

Босна и Херцеговина 14.03.2019 | 09:00
Хрватске службе вршљају по БиХ
Истовремено, што потврђује и Мектић, циљ је био потврдити наводе предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић о БиХ као потенцијалној терористичкој пријетњи према Европи.

– Могу потврдити информације такве врсте, да располажемо таквим информацијама да је хрватска служба (Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА), оп.а.) покушала да заврбује један број особа, да тако кажем, селефијског опредјељења. Покушали су да комбинују једну обавјештајну операцију таквог типа, послије, прије свега, изјава предсједница Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је БиХ пуна терориста и оружја и да из Босне пријети тероризам, а које сам ја демантовао као неистину и небулозу.  Онда да би се потврдила и оправдавала њена теза, те се покушала исконструисати једна таква прича… – казао је Мектић за Радиосарајево.ба.

Према његовим ријечима на тај начин би се потврдила и оправдавала теза предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаревић.

Он наводи да је у свему "учествовао један број лица из БиХ".

"Између осталог и представници хрватске дипломатске мреже овдје у БиХ", навео је он, те додао: 

"Ми смо то дуже вријеме пратили. Кад смо видјели да је циљ да се изврши дискредитација БиХ, да се она представи као терористичка држава и озбиљна пријетња за регион и Европу, онда смо подузели неке мјере да се то спријечи и доведе до краја једна таква операција".

Казао је да "апсолутно вјерује у наше агенције које су то радиле".

"Ми смо својим активностима пресјекли једну такву активност, нисмо дозволили да се исконструише једна таква операција која би имала за циљ да се понесе и пренесе једна врло, врло ружна порука и дискредитује држава БиХ", нагласио је Мектић.

Према његовим ријечима, дешавања изван БиХ "уопште не потврђују неке изјаве о добронамјерном односу према БиХ".

"Ми колико можемо предузимамо у оквиру наших капацитета одређене мјере на откривању и пресијецању таквих намјера", закључио је Драган Мектић у разговору за Радиосарајево.ба.

Протест према Хрватској?

На питање да ли очекује реакцију институција БиХ према Хрватској, укључујући и Предсједништво БиХ и(ли) Министарство иностраних послова, у смислу протестне ноте или неког другог израза противљења оваквом начињу понашања дипломата сусједне земље, Мектић је рекао:

– Не вјерујем да ће Предсједништво или нека институција реаговати. Ми смо дубоко политички подијељени, мотивисани и руковођени разним интересима, како у БиХ тако и изван БиХ. Да будем искрен, да смо имали тако неко повјерење у политичке субјекте можда бисмо то одрадили и на један други начин… – истакао је Мектић.

Према наводима портала Журнал.инфо, обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали су најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона.

Портал даље тврди да је цијелом операцијом координирао хрватски конзул у Тузли Иван Бандић, иначе дугогодишњи службеник хрватске обавјештајне службе којег су, наводно, чак и холандске власти протјерале због параобавјештајног дјеловања.

У све су, према писању Журнала.инфо биле умијешане и особе из политичког и медијског живота БиХ.

БН  ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

И.Сарајево

14.03.2019 08:07

Браво Мектицу тако се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.03.2019 08:22

Глава му све веца И веца а ниста се не десава Хрватске слузбе цетници И цетницке хорде мигранти оргијају А он као несто објасњава

Name

ре

14.03.2019 08:31

Мислиш после мандата.Право ради и говори.

Name

Не рисе

14.03.2019 08:46

Ста се тако ради? Бране терористи? Па и будала зна да их у федерацији има ста је ту спорно?

Name

Владо

14.03.2019 09:39

Еј мој бедниче.гдје је Додиково злато што си брбљао у кампањи срам те било

Name

Ре Владо

14.03.2019 10:18

Није Мектић ништа причао, колико се сјећам то злато је Додик добио од Дерипаске или небитно којег руског тајкуна ,.Додик у једној емисији устврди да то и није неки поклон пошто таква шипка вриједи 14-15 000 марака у односу на цјене злата у том моменту.Тупак значи није демантовао ништа .Али основно је да то Мекта није саопштио него Гордан Милинић , ал ево ти линк па читај полуписмени идиоте хттпс://фактор.ба/вијест/гордан-милиниц-покретац-афере-кила-злата-додика-се-пласим-ко-дората-свога-208582

Name

Родјо

14.03.2019 10:18

Окорели засто те к терориста Абу Аган Мехтиц пребацује кривицу на хрватски неце реаговати према хрватској сто знаци да казе правда терористе па Министер будала зна да је у федерацији легло терориста коме ти прицас бајке

Name

Ре

14.03.2019 10:35

Ко је разумио Веселог Родју шта написа , попиј још једну онако с ногу Рођо, ако си хронер тек након 7-8 чашоца почињеш функционисати , ваљда ћеш нам превести то што написа

Name

Роле

14.03.2019 10:51

СДС кадар хахахаха

Name

Ре

14.03.2019 18:50

Гдје су терористи дај гдје име локација гдје? Тако је и Колинда изјављивала када су затражене информације гдје и ко докази тад је зацутала. Тако да је ангажовала неку подвалу да бих оправдавала своје тврдње. Сулудо зар не.

Name

Ре

15.03.2019 17:42

А КО су селафије

Name

Дуга реса

14.03.2019 08:09

Е мој министре анализирај само сверц цигарета преко границног пррлаза Стрмица ,момак који је то разоткрио и развалио је србин ,открио је и кријумцарење орузја уњесто да буде награђен за свој професионални рад и ревносан рад натоварили су му се сви кадрови хрватске компоненте на грбачу врха границне полиције од начелника тернске канцеларије до директора .Упитању је Милионски шверц цигарета у који су упетљани врх граничне полиције БиХ и Хрватски муп.Случај је радила и сипа тј истрагу и предала тужилаштву БиХ гдје ево пуњх 17 година тај случај међународног вишемилионског шверца и преко граничног криминала није угледао судски епилог.?????Зашто се само праве акције за преко гранични криминал са Србијом и Црном Гором,засто никад према том дијелу Херцеговине ,хрватском дијелу?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.03.2019 08:25

Зато што ту нема границе

Name

ре

14.03.2019 08:44

Не постоји никаква "хрватска компонента" у граничној полицији БиХ..!! У коменатру сам себе демантујеш "хрватска компонента руководи дијелом српске компоненте", каква "хрватска компонента", постоји јасно законом дефинисана субординација, то што је неки Хрват на вишој руководећој функцији "угрожавао" или шта већ полицајца који је Србин, то је "други пар рукава", ти можда хоћеш рећи да је тај "инцидент" на националној основи, такву могућност не искључујем. Ово што Мектић говори то је на неки начин успјех органа БиХ а Додик каже да је "сваки успјех БиХ штетан за РС" и онда се овакви министри проглашавају некаквим "непријатељима, бакировцима..." Додикова идеја да опструише успоставу институција БиХ очито тешко иде, уствари не иде никако. Та политика је довела РС на руб пропасти а БиХ само мало зауставила према ЕУ интеграцијама, ништа специјално.

Name

ре ре

14.03.2019 09:36

А то уствари одговара Додику у покусају да Републику Српску представи бољим дијелом БиХ.Медјутим то оцигледно дугороцно не пролази.Сама цињеница да је ту упетљан и Мате Дјаковиц говори да је врло вјероватно упознат и Додик

Name

007

14.03.2019 08:13

Шта си ти урадио Драгане по том питању за врема свог мандата??

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови светски поредак

14.03.2019 09:56

ништа , он, као и велики број политичара родом из Прњавора необично воли Хрвате , јер су пријатељски и родбински везани за Републику Хрватску. А све битне функције у СНСД-еу обнашају Хрвати и Хрватице , па човјек на моменте има осјећај да живи у Бањалучкој жупанији са жупаном и жупанком. Чекам васкрснуће

Name

Реалност

14.03.2019 10:32

Реплика за Ре Назвати само инцидентом удрузени злочиначки подухват за рад вршења кривичних дјела по функцији и надлежности је апсурд.Начелник теренске канцеларије Хрват,начелник длужбе тада хрват диррктор дрзавне граничне полиције хрват је ли вам сад јасно зашто истраге око пријетњама смрћу полицајцу границне полиције БиХ никад нису истражене а које су настале након што је исти тај полицајац разоткрио и пријавио више милионски шверц цигарета из БиХ за РХ који шверц је довођен директно у мрежу подршке финансирања ХДЗа и одбјеглог хашког оптуженика у то вријеме Анте Готовине.Истрага око преко граничног шверца цигарета милионске вредности и једна од највећих запљена цигарета је дјело управо тог честитог граничара србина.Гранична полиција никад није провела истрагу нити око пријетњи полицијском слузбенику које су угрозиле његову безбједност,његове породице, након извршавања службених послова и задатака у интересу службе и државе БиХ, нити око међународног шверца цигарета преко границни криминал прелаз Стрмица ,оба дјела су међусобно повезана а искључиво су надлежност граничне полиције БиХ.Треба ли још појашњења...

Name

правда

14.03.2019 08:37

мектицу тиси прави наследник карадјордја и славног владике његоса свакати вреди дуката

ОДГОВОРИТЕ
Name

не рисе

14.03.2019 09:19

Бојим се да ти не знас ни један Његосев стих ако небулозе и замуцкивање горе наведеног надри министра сматрас паметним и сувислим.

Name

КСС

14.03.2019 11:32

Чисто срце и душа Србинова,волимо Вас Године Мектићу

Name

ре

14.03.2019 10:06

БиХ легло свог најгорег зла у оваком јадном и нестабилном миру , код најгори у Европи криминалаца на власти , који су све затровали својом пљачком са својим криминалцима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

14.03.2019 11:14

СЕКТО СВАКИ ПОКУШАЈ МЕКТИЋА ЈЕ ОПСТРУИСАН ОД ДОДИКА, ЋЕРАНИЋ, ГАЛИЈАШЕВИЋА.САВЈЕТНИЦИ ДОДИКА СЛУШАЈ ТЕ ШЕФА ЧОВИЋА.

Name

Несо Република Српска

14.03.2019 13:06

Сад нам то министар безбједности говори!!!!

ОДГОВОРИТЕ