Hrvatske službe vršljaju po BiH

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u mesdžide kako bi pokušali diskreditovati BiH.

Bosna i Hercegovina 14.03.2019 | 09:00
Hrvatske službe vršljaju po BiH
Istovremeno, što potvrđuje i Mektić, cilj je bio potvrditi navode predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji prema Evropi.

– Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), op.a.) pokušala da zavrbuje jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantovao kao neistinu i nebulozu.  Onda da bi se potvrdila i opravdavala njena teza, te se pokušala iskonstruisati jedna takva priča… – kazao je Mektić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima na taj način bi se potvrdila i opravdavala teza predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarević.

On navodi da je u svemu "učestvovao jedan broj lica iz BiH".

"Između ostalog i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH", naveo je on, te dodao: 

"Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za region i Evropu, onda smo poduzeli neke mjere da se to spriječi i dovede do kraja jedna takva operacija".

Kazao je da "apsolutno vjeruje u naše agencije koje su to radile".

"Mi smo svojim aktivnostima presjekli jednu takvu aktivnost, nismo dozvolili da se iskonstruiše jedna takva operacija koja bi imala za cilj da se ponese i prenese jedna vrlo, vrlo ružna poruka i diskredituje država BiH", naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, dešavanja izvan BiH "uopšte ne potvrđuju neke izjave o dobronamjernom odnosu prema BiH".

"Mi koliko možemo preduzimamo u okviru naših kapaciteta određene mjere na otkrivanju i presijecanju takvih namjera", zaključio je Dragan Mektić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Protest prema Hrvatskoj?

Na pitanje da li očekuje reakciju institucija BiH prema Hrvatskoj, uključujući i Predsjedništvo BiH i(li) Ministarstvo inostranih poslova, u smislu protestne note ili nekog drugog izraza protivljenja ovakvom načinju ponašanja diplomata susjedne zemlje, Mektić je rekao:

– Ne vjerujem da će Predsjedništvo ili neka institucija reagovati. Mi smo duboko politički podijeljeni, motivisani i rukovođeni raznim interesima, kako u BiH tako i izvan BiH. Da budem iskren, da smo imali tako neko povjerenje u političke subjekte možda bismo to odradili i na jedan drugi način… – istakao je Mektić.

Prema navodima portala Žurnal.info, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Portal dalje tvrdi da je cijelom operacijom koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su, navodno, čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

U sve su, prema pisanju Žurnala.info bile umiješane i osobe iz političkog i medijskog života BiH.

BN  TV

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

I.Sarajevo

14.03.2019 08:07

Bravo Mekticu tako se to radi.

ODGOVORITE
Name

AR

14.03.2019 08:22

Glava mu sve veca I veca a nista se ne desava Hrvatske sluzbe cetnici I cetnicke horde migranti orgijaju A on kao nesto objasnjava

Name

re

14.03.2019 08:31

Misliš posle mandata.Pravo radi i govori.

Name

Ne rise

14.03.2019 08:46

Sta se tako radi? Brane teroristi? Pa i budala zna da ih u federaciji ima sta je tu sporno?

Name

Vlado

14.03.2019 09:39

Ej moj bedniče.gdje je Dodikovo zlato što si brbljao u kampanji sram te bilo

Name

Re Vlado

14.03.2019 10:18

Nije Mektić ništa pričao, koliko se sjećam to zlato je Dodik dobio od Deripaske ili nebitno kojeg ruskog tajkuna ,.Dodik u jednoj emisiji ustvrdi da to i nije neki poklon pošto takva šipka vrijedi 14-15 000 maraka u odnosu na cjene zlata u tom momentu.Tupak znači nije demantovao ništa .Ali osnovno je da to Mekta nije saopštio nego Gordan Milinić , al evo ti link pa čitaj polupismeni idiote https://faktor.ba/vijest/gordan-milinic-pokretac-afere-kila-zlata-dodika-se-plasim-ko-dorata-svoga-208582

Name

Rodjo

14.03.2019 10:18

Okoreli zasto te k terorista Abu Agan Mehtic prebacuje krivicu na hrvatski nece reagovati prema hrvatskoj sto znaci da kaze pravda teroriste pa Minister budala zna da je u federaciji leglo terorista kome ti pricas bajke

Name

Re

14.03.2019 10:35

Ko je razumio Veselog Rodju šta napisa , popij još jednu onako s nogu Rođo, ako si hroner tek nakon 7-8 čašoca počinješ funkcionisati , valjda ćeš nam prevesti to što napisa

Name

Role

14.03.2019 10:51

SDS kadar hahahaha

Name

Re

14.03.2019 18:50

Gdje su teroristi daj gdje ime lokacija gdje? Tako je i Kolinda izjavljivala kada su zatražene informacije gdje i ko dokazi tad je zacutala. Tako da je angažovala neku podvalu da bih opravdavala svoje tvrdnje. Suludo zar ne.

Name

Re

15.03.2019 17:42

A KO su selafije

Name

Duga resa

14.03.2019 08:09

E moj ministre analiziraj samo sverc cigareta preko granicnog prrlaza Strmica ,momak koji je to razotkrio i razvalio je srbin ,otkrio je i krijumcarenje oruzja unjesto da bude nagrađen za svoj profesionalni rad i revnosan rad natovarili su mu se svi kadrovi hrvatske komponente na grbaču vrha granicne policije od načelnika ternske kancelarije do direktora .Upitanju je Milionski šverc cigareta u koji su upetljani vrh granične policije BiH i Hrvatski mup.Slučaj je radila i sipa tj istragu i predala tužilaštvu BiH gdje evo punjh 17 godina taj slučaj međunarodnog višemilionskog šverca i preko graničnog kriminala nije ugledao sudski epilog.?????Zašto se samo prave akcije za preko granični kriminal sa Srbijom i Crnom Gorom,zasto nikad prema tom dijelu Hercegovine ,hrvatskom dijelu?????

ODGOVORITE
Name

А

14.03.2019 08:25

Зато што ту нема границе

Name

re

14.03.2019 08:44

Ne postoji nikakva "hrvatska komponenta" u graničnoj policiji BiH..!! U komenatru sam sebe demantuješ "hrvatska komponenta rukovodi dijelom srpske komponente", kakva "hrvatska komponenta", postoji jasno zakonom definisana subordinacija, to što je neki Hrvat na višoj rukovodećoj funkciji "ugrožavao" ili šta već policajca koji je Srbin, to je "drugi par rukava", ti možda hoćeš reći da je taj "incident" na nacionalnoj osnovi, takvu mogućnost ne isključujem. Ovo što Mektić govori to je na neki način uspjeh organa BiH a Dodik kaže da je "svaki uspjeh BiH štetan za RS" i onda se ovakvi ministri proglašavaju nekakvim "neprijateljima, bakirovcima..." Dodikova ideja da opstruiše uspostavu institucija BiH očito teško ide, ustvari ne ide nikako. Ta politika je dovela RS na rub propasti a BiH samo malo zaustavila prema EU integracijama, ništa specijalno.

Name

re re

14.03.2019 09:36

A to ustvari odgovara Dodiku u pokusaju da Republiku Srpsku predstavi boljim dijelom BiH.Medjutim to ocigledno dugorocno ne prolazi.Sama cinjenica da je tu upetljan i Mate Djakovic govori da je vrlo vjerovatno upoznat i Dodik

Name

007

14.03.2019 08:13

Šta si ti uradio Dragane po tom pitanju za vrema svog mandata??

ODGOVORITE
Name

novi svetski poredak

14.03.2019 09:56

ništa , on, kao i veliki broj političara rodom iz Prnjavora neobično voli Hrvate , jer su prijateljski i rodbinski vezani za Republiku Hrvatsku. A sve bitne funkcije u SNSD-eu obnašaju Hrvati i Hrvatice , pa čovjek na momente ima osjećaj da živi u Banjalučkoj županiji sa županom i župankom. Čekam vaskrsnuće

Name

Realnost

14.03.2019 10:32

Replika za Re Nazvati samo incidentom udruzeni zločinački poduhvat za rad vršenja krivičnih djela po funkciji i nadležnosti je apsurd.Načelnik terenske kancelarije Hrvat,načelnik dlužbe tada hrvat dirrktor drzavne granične policije hrvat je li vam sad jasno zašto istrage oko prijetnjama smrću policajcu granicne policije BiH nikad nisu istražene a koje su nastale nakon što je isti taj policajac razotkrio i prijavio više milionski šverc cigareta iz BiH za RH koji šverc je dovođen direktno u mrežu podrške finansiranja HDZa i odbjeglog haškog optuženika u to vrijeme Ante Gotovine.Istraga oko preko graničnog šverca cigareta milionske vrednosti i jedna od najvećih zapljena cigareta je djelo upravo tog čestitog graničara srbina.Granična policija nikad nije provela istragu niti oko prijetnji policijskom sluzbeniku koje su ugrozile njegovu bezbjednost,njegove porodice, nakon izvršavanja službenih poslova i zadataka u interesu službe i države BiH, niti oko međunarodnog šverca cigareta preko granicni kriminal prelaz Strmica ,oba djela su međusobno povezana a isključivo su nadležnost granične policije BiH.Treba li još pojašnjenja...

Name

pravda

14.03.2019 08:37

mekticu tisi pravi naslednik karadjordja i slavnog vladike njegosa svakati vredi dukata

ODGOVORITE
Name

ne rise

14.03.2019 09:19

Bojim se da ti ne znas ni jedan Njegosev stih ako nebuloze i zamuckivanje gore navedenog nadri ministra smatras pametnim i suvislim.

Name

КСС

14.03.2019 11:32

Чисто срце и душа Србинова,волимо Вас Године Мектићу

Name

re

14.03.2019 10:06

BiH leglo svog najgoreg zla u ovakom jadnom i nestabilnom miru , kod najgori u Evropi kriminalaca na vlasti , koji su sve zatrovali svojom pljačkom sa svojim kriminalcima u BiH.

ODGOVORITE
Name

W

14.03.2019 11:14

SEKTO SVAKI POKUŠAJ MEKTIĆA JE OPSTRUISAN OD DODIKA, ĆERANIĆ, GALIJAŠEVIĆA.SAVJETNICI DODIKA SLUŠAJ TE ŠEFA ČOVIĆA.

Name

Neso Republika Srpska

14.03.2019 13:06

Sad nam to ministar bezbjednosti govori!!!!

ODGOVORITE