Како обавјештајци врбују по БиХ?

Како би се потврдили наводи Колинде Грабар Китаровић да је БиХ „легло тероризма“, хрватски обавјештајци организовали слање оружја у месџиде. У акцију био укључен и замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић, те новинар РТРС-а Мато Ђаковић

Босна и Херцеговина 14.03.2019 | 08:11
Како обавјештајци врбују по БиХ?
Обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали су најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојког кантона. Циљ је био, како је наведено у документима којима располажу безбједносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је устврдила је „БИХ легло тероризма“.  

Све ове активности, према информацијама Журнала, провођене су уз помоћ замјеника министра безбједности БиХ Мије Крешића, а акцијом на територији БиХ координисао је хрватски конзул у Тузли – Иван Бандић, иначе дугогодишњи службеник хрватске обавјештајне службе којег су чак и холандске власти протјерале због параобавјештајног дјеловања. Веза са институцијама Републике Српске био је новинар РТРС-а Мато Ђаковић којем је чак дато на располагање и службено ауто Владе Републике Хрватске са  дипломатски таблицама. 

Оружје у месџиду

Ч. Х. је припадник селефијског покрета. Годинама су он и чланови његове породице радили на територији Европске уније. Током 2018. године хрватски обавјештајци су га више пута исљеђивали приликом преласка границе, а од њега су, на једном од задржавања, затражили да, по повратку у БиХ, на подручју Добоја преузме пакет са наоружањем, те да га однесе у месџид Страњани код Зенице. 

Након што би пребацио оружје, овај селефија би требао послати поруку извјесном Давору из Загреба, који би, потом, о свему обавијестио полицијске агенције у БиХ, које би провеле акцију, те пронашле оружје и експлозив у селефијском месџиду. Хрватски обавјештајци тада су пријетили бх селефијама да ће им укинути радне дозволе, те да ће их „додатно контролисати на граници уколико не пристану на сарадњу“

Само неколико мјесеци раније, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић оптужила је БиХ да је „легло тероризма“, а њена изјава је темељена на „информацијама Безбједносно обавјештајне агенције (СОА) Републике Хрватске“, на чије су се наводе позивали медији блиски ХДЗ-у. 

Још крајем 2016. године, Вечерњи лист је објавио наводну информацију СИПА-е у којој  је наведено да су на подручју БиХ формирани терористички кампови, истичући да је СИПА ове информације добила од СОА-е. Министар безбједности БИХ Драган Мектић тада је демантовао хрватску предсједницу, устврдивши да СИПА никад није сачинила такав документ, те да су информације о БиХ као леглу тероризма – измишљене. 

Но, у причу се тада укључио Мектићев замјеник Мијо Крешић који је више пута у јавности износио тврдњу да у БиХ постоје терористички кампови. Углавно, у интервјуима датим Тањугу те ХМС-у (Хрватски медијски сервис), Крешић понавља да су БиХ постоје терористички кампови. 

Коначно, 14. септембра 2017. године Крешић је за Хрватски медијски сервис (ХМС) изјавио да су „вехабијске заједнице у БиХ многобројне“, те да су „умрежене и са хиљадама чланова“. 



Журнал је контактирао Мију Крешића који је обећао да ће на питања одговорити СМС порукама. Но, након што смо му послали питање на основу којег је извјештаја или документа констатовао да у БиХ постоје терористички кампови, Крешић се више није јављао. Тако смо остали и без одговора  на питање о његовим везама са хрватским конзулом у Тузли Иваном Бандићем. 

Бандић у Дубници

Управо је Бандић, према информацијама Журнала, али и безбједносних агенција БиХ, током 2018. године одлазио у село Дубница надомак Калесије, гдје живи селефијска заједница. 

Према информацијама безбједносних агенција БиХ Бандић је у Дубници, по узору на своје колеге у Хрватској, такође, покушао врбовати селефије да на територији Републике Српске преузму пакете са оружјем које би касније однијели у неки од својих месџида, након чега би била проведена полицијска акција. Све би се обавило у сарадњи са МУП-ом Републике Српске, а координатор тих активности требао је бити новинар РТРС-а и Додиков пријатељ Мато Ђаковић. 



Бандић је тада Ђаковићу дао на располагање и службени БМW, а фотографија из прилога потврђује да је новинар РТРС-а возио аутомобил са дипломатским таблицама које припадају Амбасади Републике Хрватске у БиХ, односно Конзулату у Тузли.

„Поштовани г. Авдић, упит можете послати на иван.бандиц@мвеп.хр. С поштовањем Иван Бандић“, написао је конзул Бандић новинару Журнала.

Слиједећи његове упуте, у сриједу, у 12 сати и 19 минута послали смо му на маил четири питања у вези са овим случајем. 

Због чега сте током 2018. године посјетили насеље Дубница код Калесије? 

По којем основу трећа лица, која немају дипломатски статус, возе аутомобил регистриран на Конзулату Републике Хрватске? 

Да ли имате икакву сарадњу са Матом Ђаковићем? 

Да ли сте имали контакте са припадницима селефијског покрета у БиХ или са особама блиским том покрету?

Сат и по касније стигао је одговор. 

„Поштовани г. Авдић, упркос најбољој вољи, а цијенећи Вашу новинарску етику, кодекс, професионалност, интерес и најбоље намјере, нисам Вам, нажалост, у могућности одговорити на Ваш упит, с обрзиром да предмет истих није из дјелокруга рада Генералног конзулата Републике Хрватске у Тузли. С особитим поштовањем, Иван Бандић“, написао је конзул, не одговарајући на директно постављена питања. 

Према званичној биографији, конзул Бандић је од 1988. године био радник Службе државне безбједности, да би, након распада Југославије, наставио са обавјештајним пословима у Загребу.  Годинама је био конзул у Мађарској, а обављао је и дипломатске послове у Холандији, гдје је имао проблема са тамошњим властима, па је морао напустити ту позицију. 

Након тога долази у Тузлу, гдје организује своју групацију чији су чланови, прије свих, новинар Мато Ђаковић и замјеник министра Мијо Крешић.  Управо ова двојица држе под контролом главну државну тужитељицу Гордану Тадић, која је ближа родица и Мије Крешића и Мате Ђаковића. 

Како би успоставили пуно контролу над Одјелом за тероризам у Тужилаштву БиХ, Крешић се побринуо да на ту позицију буде именован његов провјерни кадар – Ћазим Хасанспахић. Тако се почетком фебруара 2019. године Мијо Крешић у Сарајеву састао са државним тужиоцем Ћазимом Хасанспахићем, што потврђује и фотографија у прилогу.  



Само неколико дана послије тог састанка, главна државна тужитељица Гордана Тадић именује тужиоца Хасанспахића за шефа Одјела за тероризам у Тужилаштву БиХ. Истовремено, хрватска служба врши даљи притисак на припаднике селефијског покрета, пријетећи им забраном проласка кроз територију Хрватске, уколико не пристану на сарадњу. 

Такође, хрватски обавјештаци су једном од припадника селефијског покрета пријетили да ће службама Словеније или службама других држава против њих доставити компромитирајуће информације на основу којих би им биле одузете радне дозволе у Европској унији, након чега би били протјерани. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Робин Худ

14.03.2019 07:16

Обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали су најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојког кантона. Према сазнањима Журнала, циљ је био, како је наведено у документима којима располажу сигурносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је устврдила је "БИХ легло тероризма". Све ове активности провођене су уз помоћ замјеника министра сигурности БиХ Мије Крешића, а акцијом на територији БиХ координирао је хрватски конзул у Тузли – Иван Бандић, иначе дугогодишњи службеник хрватске обавјештајне службе којег су чак и холандске власти протјерале због параобавјештајног дјеловања. Веза са институцијама Републике Српске био је новинар РТРС-а Мато Ђаковић којем је чак дато на располагање и службено ауто Владе Републике Хрватске са дипломатски таблицама..., Па зар није Ђаковић савјетник од Рудоње ????????¿

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.03.2019 07:41

@Робин Худ Не знате Ви шумарског техничара из Живиница, рођака Мије Крешића и Гордане Тадић, "новинара" Мату Ђаковића! Сања, његова најновија супруга иначе Српкиња из Тузле, је била савјетница Бакира Изетбеговића али видим да никада нисте упознали Латине, који само хињски с леђа ударају!!

Name

Ре

14.03.2019 07:56

А зар Цовиц није пајдас од Рудоње?

Name

Ре РХ

14.03.2019 08:00

Није савјетник него најблизи пријатељ, он је на свакој утакмици Игокее

Name

Бвбб

14.03.2019 08:10

А најјачи су ови ткз Срби што раде за Хрвате

Name

Ре "Робин Худ" РАСПУЦХИН

14.03.2019 09:35

Мато је Додиков савјетник али прецизније би било рећи сарадник јер су оба давно постали припдници 'рваЦких служби.

Name

Вук

14.03.2019 07:39

Ето ко су нам сусједи и са ким ми тикве садимо ...а на штету државе БиХ и Бошњака, ...проблем је само што ће се исте нама разбити о главу а не Бошњацима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Природна веза

14.03.2019 09:17

Колико босњака зиви у Хрватској? Колико хрвата у БиХ? Колико босњака зиви у Србији? А колико срба у БиХ? Затим, Македонија, ЦГ.

Name

ВУК ИИИ

14.03.2019 09:31

ЕТО, КО НАМ ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК И ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА!

Name

Дзоо

14.03.2019 07:58

Све док Србија и Хрватска подрзавају овакве радње никад неце бити мира.Само се играј те нисмо могли са орузјем ЈНА и Хрватске да истребимо Муслимане сад неемоземо сигурно.Хрвати за пар година бице статистицка гредка у БиХ а Срби це тракторијаду дај Бозе да се необистине моје предпоставке али ми све цинимо да до тог додје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

14.03.2019 08:04

О Срби,неслусајте Рудоњу и коцкастог они су се удрузили да заваде Србе и Босњаке а ми вјековима заједно и измјесано зивјели.Није ни цудо они су исти.Срби и Босњаци помирите се уједините се не да би били против неког вец да би смо боље зивјели.Видите да нам је све горе како сте се удрузили са Хрватима,мозда не ви али Додиг и Цовиц да.Босњаци памет углаву,видите ста нам раде.Виновнике најстрозије санкционисати и протјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.03.2019 08:32

Хахаха. Кудила врана гаврана

Name

Мате РТРС

14.03.2019 08:13

Мијо Крешић,Велислав Ковач,Миле Јурић су активни обавјрштајци обавјештајне службе РХ,шта је ту чудно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни гавран

14.03.2019 08:21

Исламска декларација, селефије, вехабије, мигранти те разноразне глупости од сва 3 конститутивна народа па и осталих у БиХ и њихових политичара постају духовна храна за лешинаре из других држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм који ИQ

14.03.2019 09:11

Прије свега духовна храна за лесинаре унутар БиХ.

Name

Муслиман

14.03.2019 08:22

Увјек су нас некакве организације из Хрватске и правиле непријатељима Србе и Босњаке. Надам се само да никад висе Босњаци неце бит наивни и насједати на Хрватске форе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

14.03.2019 08:43

Новинар РТРС -а, фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки2

14.03.2019 09:57

Па засто се ти "Европејци"не хапсе или елиминису ?? Или пустит Народ на њих ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛУПОСТИ. СУСЈЕДА

14.03.2019 16:34

Све што више Хрватска и иста Србија односно њихови владари раде не промишљене ствари.На силу хоће да ""РАДИКАЛИЗИРАЈУ БОШЊАКЕ У БиХ "" Покушавајући Европи и остатку свијета објаснит и доказат како су бошње лош народ а насупрот МИРОЉУБИВИЈИ СМО НАРОД Колинда , Вучићу ,Човићу од вас сигурно милијон пута.Ја нисам добро образован бошњак али како се ви борите да РАДИКАЛИЗУЈЕТЕ бошњачки народ онда тек неће ни сви БОШЊАЦИ у БиХ имати мира и слободе а кои терор можете нанијети и себи и свом народу изгледа ми да незнате коим и колико опасним стварима се бавите.Ја као бошњак сам против свих видова радикализма били то вехабије,четници,усташе не свиђају ми се нико.

ОДГОВОРИТЕ