Kako obavještajci vrbuju po BiH?

Kako bi se potvrdili navodi Kolinde Grabar Kitarović da je BiH „leglo terorizma“, hrvatski obavještajci organizovali slanje oružja u mesdžide. U akciju bio uključen i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, te novinar RTRS-a Mato Đaković

Bosna i Hercegovina 14.03.2019 | 08:11
Kako obavještajci vrbuju po BiH?
Obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu bezbjednosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BIH leglo terorizma“.  

Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinisao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa  diplomatski tablicama. 

Oružje u mesdžidu

Č. H. je pripadnik selefijskog pokreta. Godinama su on i članovi njegove porodice radili na teritoriji Evropske unije. Tokom 2018. godine hrvatski obavještajci su ga više puta isljeđivali prilikom prelaska granice, a od njega su, na jednom od zadržavanja, zatražili da, po povratku u BiH, na području Doboja preuzme paket sa naoružanjem, te da ga odnese u mesdžid Stranjani kod Zenice. 

Nakon što bi prebacio oružje, ovaj selefija bi trebao poslati poruku izvjesnom Davoru iz Zagreba, koji bi, potom, o svemu obavijestio policijske agencije u BiH, koje bi provele akciju, te pronašle oružje i eksploziv u selefijskom mesdžidu. Hrvatski obavještajci tada su prijetili bh selefijama da će im ukinuti radne dozvole, te da će ih „dodatno kontrolisati na granici ukoliko ne pristanu na saradnju“

Samo nekoliko mjeseci ranije, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović optužila je BiH da je „leglo terorizma“, a njena izjava je temeljena na „informacijama Bezbjednosno obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske“, na čije su se navode pozivali mediji bliski HDZ-u. 

Još krajem 2016. godine, Večernji list je objavio navodnu informaciju SIPA-e u kojoj  je navedeno da su na području BiH formirani teroristički kampovi, ističući da je SIPA ove informacije dobila od SOA-e. Ministar bezbjednosti BIH Dragan Mektić tada je demantovao hrvatsku predsjednicu, ustvrdivši da SIPA nikad nije sačinila takav dokument, te da su informacije o BiH kao leglu terorizma – izmišljene. 

No, u priču se tada uključio Mektićev zamjenik Mijo Krešić koji je više puta u javnosti iznosio tvrdnju da u BiH postoje teroristički kampovi. Uglavno, u intervjuima datim Tanjugu te HMS-u (Hrvatski medijski servis), Krešić ponavlja da su BiH postoje teroristički kampovi. 

Konačno, 14. septembra 2017. godine Krešić je za Hrvatski medijski servis (HMS) izjavio da su „vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne“, te da su „umrežene i sa hiljadama članova“. Žurnal je kontaktirao Miju Krešića koji je obećao da će na pitanja odgovoriti SMS porukama. No, nakon što smo mu poslali pitanje na osnovu kojeg je izvještaja ili dokumenta konstatovao da u BiH postoje teroristički kampovi, Krešić se više nije javljao. Tako smo ostali i bez odgovora  na pitanje o njegovim vezama sa hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem. 

Bandić u Dubnici

Upravo je Bandić, prema informacijama Žurnala, ali i bezbjednosnih agencija BiH, tokom 2018. godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica. 

Prema informacijama bezbjednosnih agencija BiH Bandić je u Dubnici, po uzoru na svoje kolege u Hrvatskoj, takođe, pokušao vrbovati selefije da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete sa oružjem koje bi kasnije odnijeli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila provedena policijska akcija. Sve bi se obavilo u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, a koordinator tih aktivnosti trebao je biti novinar RTRS-a i Dodikov prijatelj Mato Đaković. Bandić je tada Đakoviću dao na raspolaganje i službeni BMW, a fotografija iz priloga potvrđuje da je novinar RTRS-a vozio automobil sa diplomatskim tablicama koje pripadaju Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, odnosno Konzulatu u Tuzli.

„Poštovani g. Avdić, upit možete poslati na [email protected]. S poštovanjem Ivan Bandić“, napisao je konzul Bandić novinaru Žurnala.

Slijedeći njegove upute, u srijedu, u 12 sati i 19 minuta poslali smo mu na mail četiri pitanja u vezi sa ovim slučajem. 

Zbog čega ste tokom 2018. godine posjetili naselje Dubnica kod Kalesije? 

Po kojem osnovu treća lica, koja nemaju diplomatski status, voze automobil registriran na Konzulatu Republike Hrvatske? 

Da li imate ikakvu saradnju sa Matom Đakovićem? 

Da li ste imali kontakte sa pripadnicima selefijskog pokreta u BiH ili sa osobama bliskim tom pokretu?

Sat i po kasnije stigao je odgovor. 

„Poštovani g. Avdić, uprkos najboljoj volji, a cijeneći Vašu novinarsku etiku, kodeks, profesionalnost, interes i najbolje namjere, nisam Vam, nažalost, u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit, s obrzirom da predmet istih nije iz djelokruga rada Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli. S osobitim poštovanjem, Ivan Bandić“, napisao je konzul, ne odgovarajući na direktno postavljena pitanja. 

Prema zvaničnoj biografiji, konzul Bandić je od 1988. godine bio radnik Službe državne bezbjednosti, da bi, nakon raspada Jugoslavije, nastavio sa obavještajnim poslovima u Zagrebu.  Godinama je bio konzul u Mađarskoj, a obavljao je i diplomatske poslove u Holandiji, gdje je imao problema sa tamošnjim vlastima, pa je morao napustiti tu poziciju. 

Nakon toga dolazi u Tuzlu, gdje organizuje svoju grupaciju čiji su članovi, prije svih, novinar Mato Đaković i zamjenik ministra Mijo Krešić.  Upravo ova dvojica drže pod kontrolom glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja je bliža rodica i Mije Krešića i Mate Đakovića. 

Kako bi uspostavili puno kontrolu nad Odjelom za terorizam u Tužilaštvu BiH, Krešić se pobrinuo da na tu poziciju bude imenovan njegov provjerni kadar – Ćazim Hasanspahić. Tako se početkom februara 2019. godine Mijo Krešić u Sarajevu sastao sa državnim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem, što potvrđuje i fotografija u prilogu.  Samo nekoliko dana poslije tog sastanka, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić imenuje tužioca Hasanspahića za šefa Odjela za terorizam u Tužilaštvu BiH. Istovremeno, hrvatska služba vrši dalji pritisak na pripadnike selefijskog pokreta, prijeteći im zabranom prolaska kroz teritoriju Hrvatske, ukoliko ne pristanu na saradnju. 

Takođe, hrvatski obavještaci su jednom od pripadnika selefijskog pokreta prijetili da će službama Slovenije ili službama drugih država protiv njih dostaviti kompromitirajuće informacije na osnovu kojih bi im bile oduzete radne dozvole u Evropskoj uniji, nakon čega bi bili protjerani. 

(zurnal.info)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Robin Hud

14.03.2019 07:16

Obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Prema saznanjima Žurnala, cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je "BIH leglo terorizma". Sve ove aktivnosti provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama..., Pa zar nije Đaković savjetnik od Rudonje ????????¿

ODGOVORITE
Name

075

14.03.2019 07:41

@Robin Hud Ne znate Vi šumarskog tehničara iz Živinica, rođaka Mije Krešića i Gordane Tadić, "novinara" Matu Đakovića! Sanja, njegova najnovija supruga inače Srpkinja iz Tuzle, je bila savjetnica Bakira Izetbegovića ali vidim da nikada niste upoznali Latine, koji samo hinjski s leđa udaraju!!

Name

Re

14.03.2019 07:56

A zar Covic nije pajdas od Rudonje?

Name

Re RH

14.03.2019 08:00

Nije savjetnik nego najblizi prijatelj, on je na svakoj utakmici Igokee

Name

Bvbb

14.03.2019 08:10

A najjači su ovi tkz Srbi što rade za Hrvate

Name

Re "Robin Hud" RASPUCHIN

14.03.2019 09:35

Мато је Додиков савјетник али прецизније би било рећи сарадник јер су оба давно постали припдници 'рваЦких служби.

Name

Vuk

14.03.2019 07:39

Eto ko su nam susjedi i sa kim mi tikve sadimo ...a na štetu države BiH i Bošnjaka, ...problem je samo što će se iste nama razbiti o glavu a ne Bošnjacima...

ODGOVORITE
Name

Prirodna veza

14.03.2019 09:17

Koliko bosnjaka zivi u Hrvatskoj? Koliko hrvata u BiH? Koliko bosnjaka zivi u Srbiji? A koliko srba u BiH? Zatim, Makedonija, CG.

Name

VUK III

14.03.2019 09:31

ETO, KO NAM JE PREDSJEDNIK I ČLAN PREDSJEDNIŠTVA!

Name

Dzoo

14.03.2019 07:58

Sve dok Srbija i Hrvatska podrzavaju ovakve radnje nikad nece biti mira.Samo se igraj te nismo mogli sa oruzjem JNA i Hrvatske da istrebimo Muslimane sad neemozemo sigurno.Hrvati za par godina bice statisticka gredka u BiH a Srbi ce traktorijadu daj Boze da se neobistine moje predpostavke ali mi sve cinimo da do tog dodje.

ODGOVORITE
Name

Bosna

14.03.2019 08:04

O Srbi,neslusajte Rudonju i kockastog oni su se udruzili da zavade Srbe i Bosnjake a mi vjekovima zajedno i izmjesano zivjeli.Nije ni cudo oni su isti.Srbi i Bosnjaci pomirite se ujedinite se ne da bi bili protiv nekog vec da bi smo bolje zivjeli.Vidite da nam je sve gore kako ste se udruzili sa Hrvatima,mozda ne vi ali Dodig i Covic da.Bosnjaci pamet uglavu,vidite sta nam rade.Vinovnike najstrozije sankcionisati i protjerati.

ODGOVORITE
Name

А

14.03.2019 08:32

Хахаха. Кудила врана гаврана

Name

Mate RTRS

14.03.2019 08:13

Mijo Krešić,Velislav Kovač,Mile Jurić su aktivni obavjrštajci obavještajne službe RH,šta je tu čudno...

ODGOVORITE
Name

crni gavran

14.03.2019 08:21

Islamska deklaracija, selefije, vehabije, migranti te raznorazne gluposti od sva 3 konstitutivna naroda pa i ostalih u BiH i njihovih političara postaju duhovna hrana za lešinare iz drugih država.

ODGOVORITE
Name

hm koji IQ

14.03.2019 09:11

Prije svega duhovna hrana za lesinare unutar BiH.

Name

Musliman

14.03.2019 08:22

Uvjek su nas nekakve organizacije iz Hrvatske i pravile neprijateljima Srbe i Bosnjake. Nadam se samo da nikad vise Bosnjaci nece bit naivni i nasjedati na Hrvatske fore.

ODGOVORITE
Name

BB

14.03.2019 08:43

Novinar RTRS -a, fuj.

ODGOVORITE
Name

Roki2

14.03.2019 09:57

Pa zasto se ti "Evropejci"ne hapse ili eliminisu ?? Ili pustit Narod na njih ...

ODGOVORITE
Name

GLUPOSTI. SUSJEDA

14.03.2019 16:34

Sve što više Hrvatska i ista Srbija odnosno njihovi vladari rade ne promišljene stvari.Na silu hoće da ""RADIKALIZIRAJU BOŠNJAKE U BiH "" Pokušavajući Evropi i ostatku svijeta objasnit i dokazat kako su bošnje loš narod a nasuprot MIROLJUBIVIJI SMO NAROD Kolinda , Vučiću ,Čoviću od vas sigurno milijon puta.Ja nisam dobro obrazovan bošnjak ali kako se vi borite da RADIKALIZUJETE bošnjački narod onda tek neće ni svi BOŠNJACI u BiH imati mira i slobode a koi teror možete nanijeti i sebi i svom narodu izgleda mi da neznate koim i koliko opasnim stvarima se bavite.Ja kao bošnjak sam protiv svih vidova radikalizma bili to vehabije,četnici,ustaše ne sviđaju mi se niko.

ODGOVORITE