Димитрис Итудис о фудбалским данима и дугој коси...

Трофејни тренер московског ЦСКА подсетио на неке занимљивости из дечачких дана.

Кошарка 17.03.2019 | 23:45
Димитрис Итудис о фудбалским данима и дугој коси...
Димитрис Итудис је један од најтрофејнијих тренера у историји кошарке. Подужа је листа тимских и индивидуалних трофеја које је досад освојио, али ко зна шта би било да 48-годишњи Грк рођен у Верији, недалеко од Солуна, као дечак није имао дугу косу...

У интересантном разговору са Владимиром Гомељским, сином Александра Гомељског који се сматра "оцем руске кошарке", дугогодишњи тренер московског ЦСКА причао је о неким занимљивим детаљима из свог живота.

"Као дечак сам тренирао фудбал. Мој отац је био фудбалер, па сам се и ја прво заинтересовао за фудбал. Када сам имао само 14 година, тренер локалног клуба ме је пребацио да играм за први тим, али му се није свидело што имам дугу косу. Тражио је да се ошишам, што сам ја одбио. То ме је усмерило ка кошарци, пошто сам престао да тренирам фудбал", испричао је Итудис.

Пошто није био нарочито висок, додељена му је позиција плејмејкера.

"Како бих надокнадио недостатак талента, решио сам да се концентришем на игру у одбрани".

Итудис, међутим, није имао запажену играчку каријеру, али је као тренер постао светски познат, а велике заслуге за то има Жељко Обрадовић, чији је својевремено био помоћник у Панатинаикосу, а потом су постали чак и кумови.

"Та школа коју сам прошао са Обрадовићем била је најтежа. Првих година градили смо поверење један код другог. Веома сам захвалан Жељку што ме је изабрао за помоћника. У међувремену смо постали велики пријатељи и фамилија. Жељко је крстио моју ћерку, венчао ме...".

Као тренер евролигашког клуба, Итудис се сваке сезоне сусреће са највећим тимовима у домовини - Олимпијакосом и Панатинаикосом. Против кога је лакше играти?

"Уффф, тешко је и против једних и против других. Оба тима су врло добра, посебно је тешко победити их у гостима".

Како је било заменити топлу Атину хладном Москвом?

"Први пут сам у Москву дошао 1992. године, као помоћни тренер у КК Загреб. Били су то тешки дани за Москву и Русију. Идући пут сам дошао седам година касније и видео потпуно другачију слику. Град је претрпео огромну трансформацију и то је, заправо, био шок за мене. Брзо сам га заволео. Москва за мене, иначе, делује као да у њој живе дивови. Све је велико и дугачко".

Током интервјуа, Итудис је похвално говорио о реформисаној Евролиги, али и истакао да је будућност европске кошурке нешто попут НБА.

"То не значи да ће домаћа првенства бити угашена, напротив, она би била коришћена као развојне лиге кроз које би други тимови покушавали да достигну потребан ниво да се такмиче са најбољима на континенту", сматра трофејни тренер.

За крај, уследило је питање о уговору са Московљанима, али не и конкретан одговор.

"Задовољан сам у ЦСКА и волим овај клуб. Тренутно не размишљам о уговору. Оно што ме тренутно највише занима јесте да су сви моји играчи здрави. ЦСКА је велики клуб, богате историје и постојаће са Итудисом или без њега".

Погледајте и цео интервју:



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар