Dimitris Itudis o fudbalskim danima i dugoj kosi...

Trofejni trener moskovskog CSKA podsetio na neke zanimljivosti iz dečačkih dana.

Košarka 17.03.2019 | 23:45
Dimitris Itudis o fudbalskim danima i dugoj kosi...
Dimitris Itudis je jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji košarke. Poduža je lista timskih i individualnih trofeja koje je dosad osvojio, ali ko zna šta bi bilo da 48-godišnji Grk rođen u Veriji, nedaleko od Soluna, kao dečak nije imao dugu kosu...

U interesantnom razgovoru sa Vladimirom Gomeljskim, sinom Aleksandra Gomeljskog koji se smatra "ocem ruske košarke", dugogodišnji trener moskovskog CSKA pričao je o nekim zanimljivim detaljima iz svog života.

"Kao dečak sam trenirao fudbal. Moj otac je bio fudbaler, pa sam se i ja prvo zainteresovao za fudbal. Kada sam imao samo 14 godina, trener lokalnog kluba me je prebacio da igram za prvi tim, ali mu se nije svidelo što imam dugu kosu. Tražio je da se ošišam, što sam ja odbio. To me je usmerilo ka košarci, pošto sam prestao da treniram fudbal", ispričao je Itudis.

Pošto nije bio naročito visok, dodeljena mu je pozicija plejmejkera.

"Kako bih nadoknadio nedostatak talenta, rešio sam da se koncentrišem na igru u odbrani".

Itudis, međutim, nije imao zapaženu igračku karijeru, ali je kao trener postao svetski poznat, a velike zasluge za to ima Željko Obradović, čiji je svojevremeno bio pomoćnik u Panatinaikosu, a potom su postali čak i kumovi.

"Ta škola koju sam prošao sa Obradovićem bila je najteža. Prvih godina gradili smo poverenje jedan kod drugog. Veoma sam zahvalan Željku što me je izabrao za pomoćnika. U međuvremenu smo postali veliki prijatelji i familija. Željko je krstio moju ćerku, venčao me...".

Kao trener evroligaškog kluba, Itudis se svake sezone susreće sa najvećim timovima u domovini - Olimpijakosom i Panatinaikosom. Protiv koga je lakše igrati?

"Ufff, teško je i protiv jednih i protiv drugih. Oba tima su vrlo dobra, posebno je teško pobediti ih u gostima".

Kako je bilo zameniti toplu Atinu hladnom Moskvom?

"Prvi put sam u Moskvu došao 1992. godine, kao pomoćni trener u KK Zagreb. Bili su to teški dani za Moskvu i Rusiju. Idući put sam došao sedam godina kasnije i video potpuno drugačiju sliku. Grad je pretrpeo ogromnu transformaciju i to je, zapravo, bio šok za mene. Brzo sam ga zavoleo. Moskva za mene, inače, deluje kao da u njoj žive divovi. Sve je veliko i dugačko".

Tokom intervjua, Itudis je pohvalno govorio o reformisanoj Evroligi, ali i istakao da je budućnost evropske košurke nešto poput NBA.

"To ne znači da će domaća prvenstva biti ugašena, naprotiv, ona bi bila korišćena kao razvojne lige kroz koje bi drugi timovi pokušavali da dostignu potreban nivo da se takmiče sa najboljima na kontinentu", smatra trofejni trener.

Za kraj, usledilo je pitanje o ugovoru sa Moskovljanima, ali ne i konkretan odgovor.

"Zadovoljan sam u CSKA i volim ovaj klub. Trenutno ne razmišljam o ugovoru. Ono što me trenutno najviše zanima jeste da su svi moji igrači zdravi. CSKA je veliki klub, bogate istorije i postojaće sa Itudisom ili bez njega".

Pogledajte i ceo intervju:



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar