Због чега крију имена савјетника

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине још увијек нису јавно објавили имена и презимена особа које ће их савјетовати у наредне четири године, а које примају плате из џепова грађана. Овако нетранспарентан рад нарушава повјерење у рад државних институција, али и отвара простор за бројне малверзације.

Босна и Херцеговина 13.03.2019 | 14:34
Због чега крију имена савјетника
Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић преузели су 20. новембра 2018. године дужности чланова Предсједништва Босне и Херцеговине. Убрзо након тога Додик, Џаферовић и Комшић оформили су своје кабинете, односно именовали шефове кабинета и савјетнике.

Иако је прошло више од три мјесеца од дана преузимања дужности, чланови Предсједништва БиХ још увијек се нису удостојили путем wеб странице информисати грађане БиХ о томе ко су људи који их савјетују, а које плаћају босанскохерцеговачки порески обвезници.

Да ствар буде још нетранспарентнија, два од три кабинета чланова Предсједништва БиХ у потпуности игноришу и медијске упите о постављеним савјетницима. Од Предсједништва БиХ још 6. децембра 2018. године тражили смо да нам доставе информације о именима и презименима шефова кабинета и савјетника чланова Предсједништва БиХ, а до данас одговор на овај упит нисмо успјели добити.

Идентичан упит доставили смо Предсједништву БиХ 12. фебруара 2019. године и у форми захтјева за приступ информацијама, односно позивајући се на Закон о слободи приступа информацијама у БиХ. Упркос јасно назначеним законским роковима Предсједништво БиХ оглушило се и на овај захтјев директно кршећи државни закон.

Транспарентне одговоре на упит раније смо једино успјели добити из кабинета члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовића. На мјесту Џаферовићевог шефа кабинета налази се Елвир Чамџић, док су као савјетници запослени Елвир Хуремовић, Амел Суљевић, Дамир Џанко, Адис Алагић и Чедомир Лукић.

Шутња администрације када је ријеч о именима и презименима савјетника могла би довести до запошљавања било које особе у кабинете чланова Предсједништва БиХ с обзиром на то да чланови колективног шефа државе имају дискреционо право када је ријеч о запошљавању.

Додик је након избора отворено најавио да ће му први потез у Сарајеву бити именовање редитеља Емира Кустурице за савјетника. С обзиром на то да администрација шути и да се јавност мора ослањати на незваничне информације из Предсједништва БиХ, остаје нејасно да ли је Додик запослио Кустурицу.

Нетранспарентно поступање поставља на дневни ред и питање малверзација, али и стручности кадра који грађани плаћају да би савјетовали шефове спољне политике. Јавност је недавно остала негативно изненађена информацијом да је у кабинет члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића као савјетник запослен специјалиста интерне медицине Русмир Месиховић.

Предсједништво Босне и Херцеговине је према Уставу БиХ задужено за вођење државне спољне политике, због чега је нејасно какве везе има интерна медицина, гастроентерохепатологија (лијечење и превенција болести цријева, јетре, жучне кесе и панкреаса) и медицински менаџмент с спољном политиком и међународним односима.

Према незваничним информацијама, на мјесту шефа Комшићевог кабинета налази се Амир Ибровић, док су Комшићеви савјетници Нихад Хебибовић, Славен Ковачевић, Бранимир Јукић и Русмир Месиховић.

Подсјећања ради, прошли сазив Предсједништва БиХ у саставу Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић је већ до краја децембра 2014. године јавно, на wеб страници Предсједништва БиХ, објавио имена и презимена шефова кабинета и савјетника.

Вршитељица дужности директорице Транспаренцy Интернатионала Ивана Корајлић казала нам је како Предсједништво БиХ директно крши закон с обзиром на то да одбија одговорити на захтјев за приступ информацијама. Како каже, институције се често знају неосновано позивати на Закон о заштити личних података БиХ.

"Ми смо до сада неколико пута и на суду доказали да имена и презимена запослених у јавним институцијама представљају јавни интерес те да нема никаквих препрека да оне буду објављене. Нема никаквих законских препрека да објаве имена и презимена својих савјетника", рекла је Корајлић.

Она истиче да су генерално процедуре везане за избор савјетника нетранспарентне и да је упитно колико се уопће улази у стручност људи који савјетују чланове колективног шефа државе.

Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић недавно се одрекла усташког поздрава "За дом спремни", ријечима: "Кад је ријеч о поздраву 'За дом спремни', да, ја сам починила грешку када сам рекла да је то историјски поздрав зато што ми је то више пута рекао неко од мојих савјетника". Корајлић смо питали колико је важно да бх. јавност зна ко су савјетници чланова Предсједништва БиХ.

"У нормалним државама савјетници су стручни људи за конкретне области, који су задужени да анализирају ситуацију и дају сугестије, не само у вези с дневно-политичким дешавањима већ и стратешким радом институција. Код нас се најчешће те позиције попуњавају на начин да би се 'удомили' одређени људи из политичких странака", казала је Корајлић.

(Клиx)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Xус

13.03.2019 13:41

КОЈЕ.УБИЈО.ДАВИДА..СТИДИТЕ.СЕ..БХ.И.РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

13.03.2019 13:48

Додик це именовати за саветника Богдан ица из Теслица. Лик је способан стици и утеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

савјетник

13.03.2019 14:39

Политичар није занимање и он се не школује,није битно коју је школу завршио савјетник већ је битно има ли мозга.Зашто интерниста не треба бити савјетник,јел то правник био бољи ђак и више мисли.Па ко данас студира право,просјечан ђак и лош на приватном факсу.

Name

Борик за савјетника

13.03.2019 15:30

Јеси ли чуо за занимање дипломирани политиколог? Види се да си члан владајуће секте, и да живиш на рачун народа.

Name

ре

13.03.2019 16:41

Богданиц је прије свега физицки способан и атрактиван, сто се посебно могло видјети када су на њега обукли у УКЦ-у хирурско једнократно одијело. Једноставно, Богданица би требало ове године послати на иxбор за мистера свијета. О осталим квалитетима овог монструма не треба ни тросити ријеци.

Name

ЛУКА

13.03.2019 14:06

СВА ЊОХОВА ПОЛИТИКА ЈЕ ДНО ИСПОД ДНА ШТО СЕ ТИЧЕ НАРОДА,ДА ЈЕ ЊИМА ДОБРО ДОБРО ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

13.03.2019 14:35

Ни у прошлом сазиву се нису одмах знала имена саветника.Као да се народ пита за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

13.03.2019 15:00

Пола њихових "савјетника" су синови јатака у тендерским преварама...да могу да се хвале по кафицима како они ко фол несто савјетују Додика....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 007

13.03.2019 15:28

Знам за твоју мржњу,али ипак да ти кажем да ће Немања или Емир бити савјетник Додика.Дубоки су то талови,дугови и обавезе.Овај режисер,а Додо глумац и ето изврсне комбинације за гуљење коже са леђа народа Сербског.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

13.03.2019 15:38

Ове ублеха у предсједништву требају сваки по 5 савјетника! Умислили су да су Богови па им треба плаћати још и савјетнике да их савјетују како што боље покрасти и сј....и овај глупи народ. Рупа од државе, а они су умислили да су важни, богови , а свијет нас сматра дивљацима, примитивцима, сиротињом, лоповима баш због ова 3 ублехаса Треба њима Тито и Голи оток, а не савјетници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

13.03.2019 16:29

А дама....ниједна...Босно моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.03.2019 22:20

Стиде се људи оних које савјетују.

ОДГОВОРИТЕ