Пет најпопуларнијих дијета у 2019

Ближи се лето, а приметили сте да испод дебелог џемпера ипак вири стомачић и оних неколико килограма вишка, који су се накупили током зиме. Многи управо сада почињу с вежбањем и дијетама, не би ли се "дотерали" за лето.

Здравље 13.03.2019 | 14:11
Пет најпопуларнијих дијета у 2019
Чини се да у последње време има све више ,,дијета’’, које се "продају" као најделотворније. Тренутно су најпопуларније Кето дијета, Повремени пост, Даш, Пеганска и Флекситаријанска. Све су мање или више стрикне, а уз сваку је основни савет баланс као стил живота. 

У разговору за Б92.нет, докторка медицинских наука и супспецијалиста за исхрану Јагода Јорга нагласила је да све што је модерно не значи и да је и здраво, док докторка Јелена Кашанин са Института за јавно здрваље Србије "Др Милан Јовановић Батут" подвлачи да је највећа заблуда да "брзе дијете" могу да помогну да се оствари жељена телесна маса. 

"Модни трендови нису неминовно ни најчешће диктирани према здравој исхрани већ према маркетинзима и ПР-у. Већина тих дијета су флексивегетаријанство, а ја би то превела са нашим уобичајеним постом. Највећи део исхране се базира на биљном пореклу", појаснила је Јорга. 

Кашанин упозорава да брзе дијете иако су делотворне, на дуге стазе могу да доведу до здравствених проблема и добро познатог јо-јо ефекта.

"Проблем је у томе што се брзим дијетама не мењају навике у исхрани. Један краћи временски период мења се начин исхране, али та промена не подразумева усвајање правилних навика које се односе на правилан распоред оброка уз правилан одабир намирница и њихову правилну припрему", наглашава докторка Кашанин. 

Она додаје да дијету обавезно треба држати под надзором лекара, који на основу анамнезе и медицинске документације предлаже начин исхране који је прилагођен појединцу. 

"Не постоје универзалне дијете. Није исто да ли дијету треба да држи дете или одрасла особа, да ли је у питању жена или мушкарац, да ли је неко физички активан или није. Ништа од овога брзе дијете не узимају у обзир".

У наставку текста преносимо шта подразумевају најпопуларније дијете: 

Кето 

Смањује се унос угљених хидрата који су замењени мастима, чиме тело улази у кетозу. Сагорева се масноћа уместо угљених хидрата. Веома је рестриктивна, тешко одржива и носи здравствени ризик. 

Повремени пост 

Овде не говоримо о посту у религиозном смислу. Дијате предвиђа да се два дана недељно ограничи унос калорија на 500, а осталим данима да се једе по жељи. 

"Даш (Дасх)" 

Назив је скраћеница за дијета против повишеног притиска. Логично, осмишљена је да помогне људима који пате од тога, а погодна је за све особе које желе правилно да се хране. Конзумира се сирово поврће и воће, нискомасни млечни производи, мршаво месо, намирнице од целог зрна житарица и језграсто воће. 

Пеганска 

Исхрана је у овој дијети комбинација веганске и палео. Конзумирају се млечни производи од козјег или овчијег млека, без житарица које садрже глутен и шећер. Извори масти су сирово језграсто воће и семенке, риба, авокадо и биљна уља. 

Флекситаријанска 

Реч је о дијети познатој као флексибилни вегетеријанизам. Уноси се сирово поврће, воће, језграсто воће, намирнице од целог зрна и месо или риба неколико пута недељно. 

Без обзира на популарност ових, често рестриктивних дијета, најважније је заправо наћи равнотежу у исхрани и животу. То значи да нема много одрицања и забрањених намирница. Важно је само да конзумирате различите врсте хране у одговарајућим количинама које ће осигурати довољан унос протеина, масти, угљених хидрата, витамина и минерала. 

Докторка Јорка напомиње да се ништа није променило кад је реч о препорукама за здраву исхрану односно да је генерално савет да се уноси пуно поврћа, интегралних житарица, месо једном или два пута недељно и увести пилетину и ћуретину. 

"Све су то опште познате ствари. Једино ново је да не посоји онај лимит за унос холестерола из хране што се посебно везује за јаја. Раст холестерола у крви није последица уноса холестерола споља већ последица између осталог исхране без поврћа".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар