Исламска држава коначно поражена

Екстремисти ИД налазе се пред дефинитивним поразом у свом последњем сиријском упоришту у Багузу, пошто су се стотине џихадиста са породицама предале.

Свијет 12.03.2019 | 20:17
Исламска држава коначно поражена
Сиријске демократске снаге (СДФ), подржане од САД, које предводе офанзиву на Багуз, тврде да је битка за последње упориште исламиста пред дефинитивним крајем, преноси Ројтерс.

Репортери агенције наводе да се стотне бораца предаје Сиријским демократским снагама, које су у недељу кренуле у коначни напад да освоје Багуз, подржане из ваздуха америчком авијацијом. 

Званичник СДФ Мустафа Бали потврдио је да се џихадсти масовно предају заједно са својим породицама. 

"Операција је практично завршена. Када наше снаге потврде предају свих који то желе, борбе ће престати, пораз џихадиста је веома близу", навео је Бали. 

Број екстремиста за које су званичници СДФ потврдили да су убијени у сукобима креће се између 25 и 38, а број оних који су убијени у ваздушним нападима за сада је непознат. 

СДФ већ недељама држи Багуз под опсадом, али је у више наврата одлаган коначни напад како би се омогућила евакуација хиљаде цивила, од којих су многи жене и деца бораца Исламске државе. 

СДФ, коју предводе трупе курдске Народне заштитне милиције (YПГ), полако се крећу кроз Багуз како би свеле своје губитке на минимум због опасности од снајпериста, а портпарол СДФ је потврдио да су њихова три борца погинула. 

Амерички званичници верују да су високи припадници ИД већ напустили Багуз и процењују да ће преостали екстремисти прећи на герилску тактику и да ће тако и убудуће представљати могућу претњу по безбедност. Већина цивила из последњих упоришта ИД пребачено је у избеглички камп у Холу у североисточној Сирији, где бораве у врло тешким условима. 

У простору који је предвиђен за 20.000 људи борави више од 66.000 избеглих, саопштили су из УН-а. 

Светска здравствена организација саопштила је да је на путовању за Хол које траје најмање шест сати од децембра прошле године умрло 106 особа, углавном деце. 

Многи евакуисани, посебно странци, и даље изражавају чврсту подршку Исламској држави, што представља комплексан безбедносни, правни и морални изазов у овој операцији, наводи агенција.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар