Islamska država konačno poražena

Ekstremisti ID nalaze se pred definitivnim porazom u svom poslednjem sirijskom uporištu u Baguzu, pošto su se stotine džihadista sa porodicama predale.

  • Vijesti
  • Svijet


Sirijske demokratske snage (SDF), podržane od SAD, koje predvode ofanzivu na Baguz, tvrde da je bitka za poslednje uporište islamista pred definitivnim krajem, prenosi Rojters.

Reporteri agencije navode da se stotne boraca predaje Sirijskim demokratskim snagama, koje su u nedelju krenule u konačni napad da osvoje Baguz, podržane iz vazduha američkom avijacijom. 

Zvaničnik SDF Mustafa Bali potvrdio je da se džihadsti masovno predaju zajedno sa svojim porodicama. 

"Operacija je praktično završena. Kada naše snage potvrde predaju svih koji to žele, borbe će prestati, poraz džihadista je veoma blizu", naveo je Bali. 

Broj ekstremista za koje su zvaničnici SDF potvrdili da su ubijeni u sukobima kreće se između 25 i 38, a broj onih koji su ubijeni u vazdušnim napadima za sada je nepoznat. 

SDF već nedeljama drži Baguz pod opsadom, ali je u više navrata odlagan konačni napad kako bi se omogućila evakuacija hiljade civila, od kojih su mnogi žene i deca boraca Islamske države. 

SDF, koju predvode trupe kurdske Narodne zaštitne milicije (YPG), polako se kreću kroz Baguz kako bi svele svoje gubitke na minimum zbog opasnosti od snajperista, a portparol SDF je potvrdio da su njihova tri borca poginula. 

Američki zvaničnici veruju da su visoki pripadnici ID već napustili Baguz i procenjuju da će preostali ekstremisti preći na gerilsku taktiku i da će tako i ubuduće predstavljati moguću pretnju po bezbednost. Većina civila iz poslednjih uporišta ID prebačeno je u izbeglički kamp u Holu u severoistočnoj Siriji, gde borave u vrlo teškim uslovima. 

U prostoru koji je predviđen za 20.000 ljudi boravi više od 66.000 izbeglih, saopštili su iz UN-a. 

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je na putovanju za Hol koje traje najmanje šest sati od decembra prošle godine umrlo 106 osoba, uglavnom dece. 

Mnogi evakuisani, posebno stranci, i dalje izražavaju čvrstu podršku Islamskoj državi, što predstavlja kompleksan bezbednosni, pravni i moralni izazov u ovoj operaciji, navodi agencija.

(Tanjug)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.