Хаос: Мајкама замијенили бебе

- У болници "Др. фра Мато Николић" у Новој Билој непажњом медицинских сестара замијењена су новорођенчад.

Босна и Херцеговина 12.03.2019 | 19:12
Хаос: Мајкама замијенили бебе
Ово, у најмању руку, трауматично искуство доживјеле су мајке из Новог Травника и Жепча, које су се у болници у Новој Билој породиле истог дана.

Све се одиграло још прије два мјесеца, али је прексиноћ редакцији "Дневног Аваза" стигао анонимни допис, у којем се тврди да су медицинске сестре приликом купања беба замијениле наруквице беба, због чега је дошло до замјене.

Како су бебе рођене истог дана, мајке су лежале у истој соби. Истог дана су добиле и отпусно писмо.

Према наводима из дописа, једна од мајки прије одласка из болнице примијетила је да је беба која јој је враћена с купања, другачија, односно имала је много више косе него дан прије.

"Медицинске сестре рекле су јој да гријеши и послале је кући уз отпусницу доктора. Грешка је откривена сасвим случајно кад је, након неколико дана, беба доведена на редовну контролу. Доктор је примијетио да се килажа бебе не поклапа с тренутним стањем и оним што пише на отпусном листу, јер је немогуће да беба тако много порасте за неколико дана", описује се у писму које је упућено "Авазу".

Након што је доктор затражио да се детаљно провјери о чему се тачно ради, мајкама је саопштено да бебе немају исту килажу и висину као на отпусном писму.

Директор болнице, др. Велимир Вељан потврдио је за поменути лист да се трауматични случај догодио, с тим што он тврди да замјена није трајала "неколико дана", како пише у анонимном допису, него много краће.

"Замјена је трајала свега сат, а не неколико дана. Тачно је да се то десило, бебе су рођене на исти дан, а истог дана су биле спремне за отпуст. Сестра је грешком замијенила наруквицу. Кад су жене отишле, сконтали смо грашку и позвали смо их", тврди др. Вељан.

Додаје да су родитељи били у шоку, али да је ипак ријеч о "ружном искуству".

Главна сестра је, како је потврдио директор болнице, кажњена и смијењена је са те позиције.

"Премјештена је на други одјел. Проведена је процедура, а сестре које су радиле су, такођер, премјештене", рекао је др. Вељан.

(Аваз.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мило и драго

13.03.2019 08:21

Јао, боже драги! Знају мајке, знају своје дијете, своје мало дијете. А луђацима око себе не можеш ништа доказати, која грехота се могла начинити овдје, права траума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Итд

13.03.2019 11:10

Како це знат кад звање медициндки сестара стичу постедством кревета или новца доказано погледајте снимке новинара врчерњака у Санском Мосту.

ОДГОВОРИТЕ