Haos: Majkama zamijenili bebe

- U bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad.

Bosna i Hercegovina 12.03.2019 | 19:12
Haos: Majkama zamijenili bebe
Ovo, u najmanju ruku, traumatično iskustvo doživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana.

Sve se odigralo još prije dva mjeseca, ali je preksinoć redakciji "Dnevnog Avaza" stigao anonimni dopis, u kojem se tvrdi da su medicinske sestre prilikom kupanja beba zamijenile narukvice beba, zbog čega je došlo do zamjene.

Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi. Istog dana su dobile i otpusno pismo.

Prema navodima iz dopisa, jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da je beba koja joj je vraćena s kupanja, drugačija, odnosno imala je mnogo više kose nego dan prije.

"Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući uz otpusnicu doktora. Greška je otkrivena sasvim slučajno kad je, nakon nekoliko dana, beba dovedena na redovnu kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše na otpusnom listu, jer je nemoguće da beba tako mnogo poraste za nekoliko dana", opisuje se u pismu koje je upućeno "Avazu".

Nakon što je doktor zatražio da se detaljno provjeri o čemu se tačno radi, majkama je saopšteno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom pismu.

Direktor bolnice, dr. Velimir Veljan potvrdio je za pomenuti list da se traumatični slučaj dogodio, s tim što on tvrdi da zamjena nije trajala "nekoliko dana", kako piše u anonimnom dopisu, nego mnogo kraće.

"Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Tačno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne za otpust. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, skontali smo grašku i pozvali smo ih", tvrdi dr. Veljan.

Dodaje da su roditelji bili u šoku, ali da je ipak riječ o "ružnom iskustvu".

Glavna sestra je, kako je potvrdio direktor bolnice, kažnjena i smijenjena je sa te pozicije.

"Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su, također, premještene", rekao je dr. Veljan.

(Avaz.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milo i drago

13.03.2019 08:21

Jao, bože dragi! Znaju majke, znaju svoje dijete, svoje malo dijete. A luđacima oko sebe ne možeš ništa dokazati, koja grehota se mogla načiniti ovdje, prava trauma!

ODGOVORITE
Name

Itd

13.03.2019 11:10

Kako ce znat kad zvanje medicindki sestara stiču postedstvom kreveta ili novca dokazano pogledajte snimke novinara vrčernjaka u Sanskom Mostu.

ODGOVORITE