Нови Зиданов Реал - жеље, могућности, реалност...

Шпанци навелико спекулишу какако ће Мадриђани изгледати од лета. . .

Фудбал 15.03.2019 | 23:00
Нови Зиданов Реал - жеље, могућности, реалност...
Уторак 12. март био је први радни дан Зинедина Зидана у његовом другом мандату у Мадриду. Популарни Зизу први тренинг одрадио је у среду, али то не значи да већ није прионуо на посао. Прво што је Француз учинио био је разговор у четири ока са капитеном Серхиом Рамосом. Како пише Марка, Зидан је позвао искусног дефанзивца на састанак и изнео му црно на бело своје планове. Од тога како види Реал у будућности, преко тога шта планира да мења у стратегији и формацији, па све до појачања која планира да доведе. 

Није тајна да Зизу воли да чује мишљење својих играча, а Рамос му је посебно важан јер има поверење свих фудбалера и његова се у клубу поштује. Зидан, тврди Марка, Рамоса чак види као десну руку у свом новом почетку у Реалу, што му је наводно и саопштено. Серхио Рамос изразио је пуну спремност да учествује у свему што му нови-стари предочи. 

Занимљиво да јер исти потез повукао и први човек клуба Флорентино Перез. Он је такође позвао Рамоса да поразговарају очи у очи и изнео, али детаљи тог разговора нису познати... 

Оно о чему се после Зидановог именовања најчешће говори и пише, не само у Мадриду, већ у целом фудбалском свету, јесте како ће изгледати тај нови Зизуов Реал. Многи су се такође питали шта је чувеном асу, а сада већ и озбиљној тренерској величини, требало да се враћа у овако лошем моменту по клуб. Те две ствари су врло повезане и одговор је заједнички -Перез, наводе тамошњи медији, обећао је Зидану потпуно одрешене руке у стварању тима и тоталну аутономију у раду. На све то, говори се, и лепих 300.000.000 евра за појачања само за први наредни прелазни рок. Реконструкција тима је неопходна, заправо она је и започета одласком Кристијана Роналда, али из неког разлога није спровођена како се очекивало. Човек коме је сада поверена управо је Зизу, а то је за њега и поред свега што је већ постигао са Реалом, очито био довољно велик изазов да прихвати понуду да се врати.   

Одакле ће Зидан почети? 

Претпоставља се да ће преостали део сезоне бити искоришћен да се неке ствари искристалишу. Ко иде, ко остаје. Шпанци су уверени да за Герета Бејла и Данија Себаљоса чак неће бити шансе да се докажу. Од продаје Велшанина биће попуњен буџет за довођење нових играча, док је на одлазак Марсела стављен вето. Природно би било очекивати и да се Иско врати у екипу, с обзиром да се ради о једном од омиљенихЗиданових играча. О томе кога ће Француз још одрећи биће јасније када сезона буде приведена крају. Оно на чему ће почети да се ради колико од сутра јесу појачања.     

И ту долазимо до кључног питања - како ће се Зизу одупрети Перезовимжељама? Добра ствар у свему јесте да су им две највеће жеље заправо заједничке, те да је Дон Флорентино ипак дао обећање да неће инсистирати и да се неће (превише) мешати...

Прва мета Еден Азар! Ништа ново. Повратком Зидана на клупу прича се само интензивира. Сиатуацију значајно компликује Челсијева забрана трансфера, али оно што ради за Мадриђане јесте време. А оно неумитно цури. Заправо, цури Азаров уговор. Тек нешто више од годину дана до истека. Ако Плавци не пристану да га продају Реалу овог лета, наредног ће им отићи без обештећења. А сотинак милиона евра - колико цене Азара - свакако није за бацање. На све то пита се понешто и играч, а његова је давнашња жеља да заигра за Реал. 

Друга заједничка жеља Переза и Зидана јесте Килијан Мбапе. Млади нападач се 2017. измигољио Реалу. Сада ће бити много теже доћи до њега. Али он врло вероватно и неће бити мета овог лета, већ наредног. Уосталом и сам Мбапе казао је како сигурно остаје још годину дана у Паризу. Оно што га "гура" Реалу у наручје, између осталог, јесте нови неуспех у Лиги шампиона. Мбапе има стабилан, јак уговор, али ту су и Пари Сен Жерменови вечити проблеми с фер-плејом, тако да... Никад не реци никад.    

Зинедин Зидан има бескрајно поверење у Бразилца Каземира. Он ће вероватно бити опција број један до наредне године на задњем везном, међутим помиње се да би Реал врло радо у својим редовима видео играча типа Клод Макелеле, а то је, погађате, Енголо Канте. Проблем исти као у случају Азара, Челсијева немогућност да ангажује замене, с тим што Канте поред тога има врло чврст уговор. 

Од звезда из Премијер лиге на продуженој листи шпанских медија су још Пол Погба, Садио Мане и Хари Кејн. Погба не крије да има жељу да ради саЗиданом; Кејн би био прави капиталац из више разлога, али далеко од тога да је у питању реалан трансфер, поготово што Зизу има безгранично поверење у Карима Бензему; Мане је стара Зиданова чежња. Франс фудбал је писао недуго пошто је Реал освојио последњу Лигу шампиона да ће Зидан тражити од Переза да му купи Сенегалца, но онда је дошла оставка и... Сада би та прича поново могла да постане актуелна.

Нејмар и Реал? Можда, да није дошао Зизу... Сада готово немогућа мисија. Играчки, Нејмар није споран, пише Ас, Зизу чак цени његове квалитете, међутим неки људски очито су спорни. Хармонија у свлачионици била би угрожена, сматра Француз, иако то јавно не говори. На све то, Винисијус се озбиљно наметнуо ове сезоне, а још један суперталентовани Бразилац треба тек да сигне. Ради се о Родригу из Сантоса, 18-годишњаку ког је Реал платио 45.000.000 и скинуо га испред носа Барселони. Толики новац сигурно није дат да би момак играо за Кастиљу.    

За крај, ту је још један практично капарисан играч, штопер за будућност - Едер Милитао из Порта. Не очекује се да Зидан "поквари" тај посао, поготово што су му потребне квалитетне алтернативе за Рамоса и Варана, који се често повређује. Одбрана би на тај начин практично била скоцкана, без великих улагања. И уиграна, што је најважније. Карвахал остаје прва опција десно, Марсело лево, с тим да је наследник спреман - Серхио Регилон.  

Кад се црта подвуче, шта имамо? Реал напада лево крило већ овог лета, топ нападача наредног и евентуално још једну звезду на десном крилу. 

То су наводно жеље и пре свега спекулације шпанских колега. Реалност је нешто друго...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар