Вучелић: Прихваћене оставке! Играчи су одговорни!

После седнице УО Партизана, председник клуба Милорад Вучелић саопштио одлуке - прихваћене оставке тренера и спортског директора. Дуг клуба "мањи од 22 милиона евра". О новом тренеру ни речи.

Фудбал 12.03.2019 | 20:00
Вучелић: Прихваћене оставке! Играчи су одговорни!
Председник ФК Партизан Милорад Вучелић сву одговорност за лошу сезону пребацује на играчки кадар!

"Проблем је у резултатима. Криви су фудбалери. Уствари, није кривица, то је одговорност. Мислим да имамо добар тим. Замислите какав бих ја био председник ако бих пред наредне две утакмице рекао да имамо лош тим", рекао је Вучелић новинарима након ванредне седнице Управног одбора ФК Партизан која је одржана после оставки најпре Зорана Бате Мирковића, а потом и спортског директора Ивице Илиева.

Вучелић је додао да чланови управе нису размишљали о својим оставкама.

"Имамо горућа питања која бисмо требало да решимо, као што је мониторинг УЕФА који нас чека крајем марта... Дуг клуба је мањи од 22 милиона евра. За ово што се дешава одговорни су играчи, не ми из управе".

Прихваћене су обе оставке, иако сматра да није требало да оду ни Мирковић, ни Илиев.

Рекао је да није било никаквих разговора са потенцијалним наследником Зорана Мирковића.

"Причаћемо после утакмице са Спартаком", додао је Вучелић.

Истакао је да је "лаж" да је Партизан у хаосу, као и да се играчима дугују плате.

"Прихваћена је оставка Бате Мирковића, остао је при својој одлуци, одали смо му велико признање. Сматрамо да је његова одлука погрешна, да је требало да остане. Уважавамо његово образложење, а зато смо одлучили да Жарко Лазетић води наредне две утакмице", рекао је Вучелић.

Додао је да је прихваћена и оставка спортског директора Ивице Илиева, "уз велико жаљење" што је одлучио да оде.

"Задужили смо га да настави све до примопредаје дужности, њему хвала на освојеној 'дуплој круни' и успешном довођењу играча у нади да ће и он Бата наставити да буду партизановци и да ће бити спремни да се одазову клубу кад то буде потребно", додао је председник клуба.

Осврнуо се на писање медија.

"Фларгантне лажи колају медијима. Измирене су плате сви играчима, децембарске и јануарске. Што се тиче запослених у клубу, плате се дају месец за месец, а ми смо дошли у тренутку кад је кашњење било четири месеца", тврди Вучелић.

Каже и да је "лаж да у Партизану влада некакав хаос".

"Имамо кризу резултата, све нас боли. Није хаос ни у Омладинској школи. Довољно је бацити поглед на састав Партизана, има их шест који су кандидати за први тим, плус су неки на позајмици или у Телеоптику. Нама у Управном одбору и мени лично неприхватљиве су оцене да Партизан има неквалитетне играче. То није истина. Имамо квалитетне и способне играче, не би требало тамо где их напушта спортска срећа, а утакмице губе из једног напада, кривити играче и говорити да су испод квалитета Партизана. Имамо толико репрезентативаца, имамо и поверење у овај тим. Задатак управе је био да после низа година решимо питање стадиона, што смо и успели".

На питање откуд финансијски проблеми, Вучелић каже да је требало измирити наслеђене дугове.

"Партизан четири године пре 2015. није уопште имао спонзора. Сад их има неколико. У међувремену је уложио око 1,5 милион евра у куповину аутобуса, изградњу 'Блатуше' (помоћни терен код јужне стране стадиона), терана у СЦ Земунело, а покрио и друге инвестиције. Платли смо 10,6 милиона евра старих дугова, за трансфере обављене 2010. и 2011. Савића и Јоветића...Кад смо преузимали Партизан, извршена је ревизија од две респектабилне ревизорске куће, једне стране, једне домаће, установљен је пресек дугова, а установили смо да их има још 7.000.000 евра осим оних 15.000.000. Говорио сам, али узалуд. И сад је узалуд за већину вас. Ја говорим о фактима. Може свако од вас да мисли шта хоће о игри Партизана, али нема право да лаже. А ја сам рекао истину. Да бисмо због УЕФА решили питање мониторинга, једна ревизорска кућа и сад ради пресек. Прошли смо све инспекције, то су строга правила".

На питање колики је тренутно дуг клуба, Вучелић је овако одговорио:

"Пре пресека не могу рећи, али сигурно је мањи од 22 милиона евра".

Уместо закључка:

"Резултатима нисмо задовољни, сматрамо се одговорнима, али о оставкама нисмо размишљали. Такође, не сматрамо да су за ово криви играчи, ни стручни штаб. Једноставно, такве ствари се у спорту дешавају. Нисмо били нарочито слављени ни после дупле круне, нападани смо, то је општи став дела јавности. Само вас молим да о чињеницама водите рачуна", пручио је Милорад Вучелић, председник Партизана

Ко разуме...

Све се дешава пред гостовање Партизана у Крушевцу, где ће црно-бели наставити одбрану трофеја Купа Србије, којим владају већ три сезоне. Екипу ће на тој утакмици предводи Жарко Лазетић, Мирковићев асистент.

Према писању "Спортског журнала", клупски функционери у понедељак су убеђивали Мирковића да одустане од оставке, али је он око 21 час јавио челницима да одлази и да се окрену другом решењу.

Наводно су и неки бивши играчи Партизана, легенде попут Предрага Мијатовића и Славише Јокановића, као и селектор црногорске репрезентације Љубиша Тумбаковић, такође покушавали да наговоре Мирковића да се предомисли. Безуспешно.

"Журнал" наводи да се Партизан потом окренуо новом решењу - Илији Столици, некадашњем играчу црно-белих, бившем тренеру Вождовца, Војводине и Олимпије, као и члану стручног штаба "Парног ваљка" док је тренер био Зоран Милинковић.

Док је питање тренера неизоставно, остаје недоумица око тога да ли ће црно-бели подједнако брзо тражити и поставити новог спортског директора.

Тренери Партизана у последњих 5 година

У последњих пет година (од децембра 2014. године), Партизан је чак седам пута мењао тренера, с тим да је Марко Николић у два наврата био на позицији шефа стручног штаба.

Николић је био тренер по доласку нове управе (децембар 2014. године), а након што је управа проценила да је "прокоцкао" бодовну предност над Црвеном звездом, на његово место је у марту 2015. године дошао Зоран "Киза" МИлинковић, који је освојио титулу. 

Међутим, нова сезона је почела лоше, па су се Партизан и Милинковић растали, да би у октобру 2015. године за тренера Љубинка Друловића, а истог месеца за спортског директора одабран је Ивица Илиев.

Друловић се задржао тек два месеца, да би уместо њега у децембру 2015. године за тренера именован Иван Томић. Одласку Друловића претходила је шок утакмица против Аугзбурга у Београду у Лигуи Европе. Чак и пораз са голом разлике водио је Партизан даље, али су црно-бели изгубили 1:3, голом у 89. минуту...

После краха у Европи и пораза од Заглебља у квалификацијама за Лигу Европе, Иван Томић је завршио мандат у Партизану. Августа 2016. године наследио га је Марко Николић, који је са Партизан освојио "дуплу круну".

Николић је потом одлучио да оде у иностранство, а за новог тренера је у мају 2017. године именован Мирослав Ђукић. Партизан је у сезони 2017/18. "презимио" у Европи, зарадио 20-ак милиона евра (што од учешћа у Европи, што од продаје играча)... Али, само годину дана касније, Партизан је у ситуацији да нема новца ни за редовне плате (недавно су играчи исказали незадовољство).

Ђукић је са Партизаном успео да одбрани куп, али је нова првенствена сезона почела киксевима. Уместо Ђукића, за новог тренера је у августу 2018. године постављен Зоран "Бата" Мирковић.

Наследио је играчки кадар, некако успео да тргне екипу и у неколико утакмица показао да и он и тим имају потенцијал. Али, само у недељу дана Партизанова игра се "распала" и за тили час све је отишло до ђавола.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар