ЛШ: Сити ово завршава без проблема!

Време је да “тинејџери” одрасту!

Фудбал 12.03.2019 | 18:00
ЛШ: Сити ово завршава без проблема!
Очи комплетне фудбалске Европе биће ове вечери усмерене ка Торину мушком одмеравању...снага, где ће Јувентус и Атлетико Мадрид на све могуће начине тражити пут ка четвртфиналу, због чега је сусрет Манчестер Ситија и Шалкеа донекле запостављен. Нити ће температура на Етихаду бити приближно висока, нити се очекује таква драма као у дому владара италијанског фудбала. Манчестер Сити ће, ако све буде ишло по плану, завршити Шалке без већих проблема, упркос томе што из Гелзенкирхена носи и даље активан резултат - 3:2. 

Како је Пеп Гвардиола своје играче и клуб назвао “тинејџерима” у фудбалској елити, можда је сада право време да одрасту и покажу да мултимилионска улагања из свих претходних година имају резона, а цео пројекат смислено усмерење. Није Шалке мерило квалитета ове генерације, али би рутинско одрађивање посла у овом мечу било вишеструко корисно за екипу. Првенствено на пољу јачања психичког момента, пошто је Сити последњих недеља одиграо више тврдих утакмица него што се можда очекивало.

Гледајући резултат из прве утакмице Шалке и даље није потпуно отписан и има теоретску шансу да направи чудо. Реалност говори нешто потпуно друго и сви параметри указују на то да Шалке очекује тешка ноћ у Манчестеру. Пролаз Краљевског клуба из Гелзенкрихена у наредну фазу био би сврстан у ред апсолутно највећих шокова у историји елитног такмичења, већи од многих виђених у последње две и по деценије. 

“Све што се догодило у првој, може да се деси и у другој утакмици. Зато се у нашем понашању не мења ништа, јер нас и даље чека много посла. У овом такмичењу је све могуће. Зато морамо да уложимо енормне напоре у епским ситуацијама како бисмо прошли даље. Покушаћемо да одиграмо савршену утакмицу и урадимо све како бисмо прошли даље”, спушта лопту Пеп Гвардиола, свестан да је на његовим играчима велика обавеза.

Зато треба бити реалан и признати да је Шалке на крају европског пута и да је у овом тренутку потребније да се сви у клубу посвете опстанку у Бундеслиги, пошто су тренутно на само четири бода изнад “наранџасте” зоне која доноси плеј-оф за опстанак.

“Јасно је да смо огромни аутсајдери у овом мечу, али и даље имамо малу шансу да прођемо”, рекао јеДоменико Тедеско пре утакмице, на шта се надовезао нови спортски директор Јохен Шнајдер:

”Нимало пријатно путовање за нас. Сви смо јако нестрпљиви због ове утакмице, мада нас је све заокупирало стање у Бундеслиги”, признао је 48-годишњи радник.

Зашто? Немачки медији не гледају благонаклоно на стање у клубу из Гелзенкирхена и већ се прича о томе да ће Шалке вечерас одиграти последњу европску утакмицу у дужем низу година. Ситуација на табели је ужасавајућа, упркос томе што је са бившим директором Кристијаном Хајдлом клуб уложио озбиљне суме новца у изградњу конкурентног тима. Осим што годинама важи за тим који је остајао без највећих бисера практично ни уз какву новчану накнаду, Шалке је ће у изостанку европских утакмица морати да продаје оно најбоље, само како би остао у животу.

Шалке се све више дави у агонији која траје предуго. Почев са окршајем против Ситија пре безмало месец дана клуб је ушао у серију од четири пораза, где је сваки пут дозвољавао бар по три гола. Вердер се у Бремену за викенд почастио са четири комада, као и Дизелдорф недавно на Фелтинс Арени. Доменико Тедеско се зато нашао под снажним ударом критика, јер ни сам не зна више како да оспособи екипу. Стално меша стартну поставу и системе у којима напада противнике, а вечерашњи покушај са 3-4-1-2 системом где ће му Мекени практично бити десно одбрамбено крило у изостанку Калиђурија могао би да му се обије о главу. Очекује се да ће Брел Емболо уписати први меч у Лиги шампиона после опоравка од прелома стопала у новембру прошле године и два поготка у Бремену прошлог викенда.

Гвардиола има спреман одговор, упркос томе што ће му због суспензија недостајати Фернандињо (и повређен) и Отаменди, а због повреда Де Брујне и Стоунс. Штоперски тандем Компани - Лапорт можда делује крхко због чињенице да је Белгијанац годинама изван својих реалних могућности, а да се Француз тек опоравио од повреде тетиве, али зато се очекује да Гундоган више повуче ка одбрани и пусти офанзивну петорку да одради свој посао у противничкој трећини. 

Манчестер Сити има добар однос са немачким ривалима. Само једном је поражен у претходних десет утакмица у свим европским такмичењима, уз седам победа, док је Шалке добио свега два од последњих осам мечева у свим такмичењима. Занимљиво је да Пеп Гвардиола као тренер никада није изгубио од Шалкеа, кад и где год се састали.

Тај низ ће се извесно наставити и вечерас...

МАНЧЕСТЕР СИТИ – ШАЛКЕ (ТВ Арена Спорт, 21.00)

Стадион: Етихад;
Капацитет: 55.097;
Судија: Клемон Турпан (Француска).

МАНЧЕСТЕР СИТИ (4-3-3): Едерсон – Вокер, Компани, Лапорт, Зинченко – Гундоган, Б. Силва, Д. Силва – Сане, Стерлинг, Агуеро.

ШАЛКЕ (3-4-1-2): Фарман – Стамбули, Сане, Настасић – Мекени, Сердар, Руди, Очипка – Бенталеб – Бругшталер, Емболо.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар