LŠ: Siti ovo završava bez problema!

Vreme je da “tinejdžeri” odrastu!

Fudbal 12.03.2019 | 18:00
LŠ: Siti ovo završava bez problema!
Oči kompletne fudbalske Evrope biće ove večeri usmerene ka Torinu muškom odmeravanju...snaga, gde će Juventus i Atletiko Madrid na sve moguće načine tražiti put ka četvrtfinalu, zbog čega je susret Mančester Sitija i Šalkea donekle zapostavljen. Niti će temperatura na Etihadu biti približno visoka, niti se očekuje takva drama kao u domu vladara italijanskog fudbala. Mančester Siti će, ako sve bude išlo po planu, završiti Šalke bez većih problema, uprkos tome što iz Gelzenkirhena nosi i dalje aktivan rezultat - 3:2. 

Kako je Pep Gvardiola svoje igrače i klub nazvao “tinejdžerima” u fudbalskoj eliti, možda je sada pravo vreme da odrastu i pokažu da multimilionska ulaganja iz svih prethodnih godina imaju rezona, a ceo projekat smisleno usmerenje. Nije Šalke merilo kvaliteta ove generacije, ali bi rutinsko odrađivanje posla u ovom meču bilo višestruko korisno za ekipu. Prvenstveno na polju jačanja psihičkog momenta, pošto je Siti poslednjih nedelja odigrao više tvrdih utakmica nego što se možda očekivalo.

Gledajući rezultat iz prve utakmice Šalke i dalje nije potpuno otpisan i ima teoretsku šansu da napravi čudo. Realnost govori nešto potpuno drugo i svi parametri ukazuju na to da Šalke očekuje teška noć u Mančesteru. Prolaz Kraljevskog kluba iz Gelzenkrihena u narednu fazu bio bi svrstan u red apsolutno najvećih šokova u istoriji elitnog takmičenja, veći od mnogih viđenih u poslednje dve i po decenije. 

“Sve što se dogodilo u prvoj, može da se desi i u drugoj utakmici. Zato se u našem ponašanju ne menja ništa, jer nas i dalje čeka mnogo posla. U ovom takmičenju je sve moguće. Zato moramo da uložimo enormne napore u epskim situacijama kako bismo prošli dalje. Pokušaćemo da odigramo savršenu utakmicu i uradimo sve kako bismo prošli dalje”, spušta loptu Pep Gvardiola, svestan da je na njegovim igračima velika obaveza.

Zato treba biti realan i priznati da je Šalke na kraju evropskog puta i da je u ovom trenutku potrebnije da se svi u klubu posvete opstanku u Bundesligi, pošto su trenutno na samo četiri boda iznad “narandžaste” zone koja donosi plej-of za opstanak.

“Jasno je da smo ogromni autsajderi u ovom meču, ali i dalje imamo malu šansu da prođemo”, rekao jeDomeniko Tedesko pre utakmice, na šta se nadovezao novi sportski direktor Johen Šnajder:

”Nimalo prijatno putovanje za nas. Svi smo jako nestrpljivi zbog ove utakmice, mada nas je sve zaokupiralo stanje u Bundesligi”, priznao je 48-godišnji radnik.

Zašto? Nemački mediji ne gledaju blagonaklono na stanje u klubu iz Gelzenkirhena i već se priča o tome da će Šalke večeras odigrati poslednju evropsku utakmicu u dužem nizu godina. Situacija na tabeli je užasavajuća, uprkos tome što je sa bivšim direktorom Kristijanom Hajdlom klub uložio ozbiljne sume novca u izgradnju konkurentnog tima. Osim što godinama važi za tim koji je ostajao bez najvećih bisera praktično ni uz kakvu novčanu naknadu, Šalke je će u izostanku evropskih utakmica morati da prodaje ono najbolje, samo kako bi ostao u životu.

Šalke se sve više davi u agoniji koja traje predugo. Počev sa okršajem protiv Sitija pre bezmalo mesec dana klub je ušao u seriju od četiri poraza, gde je svaki put dozvoljavao bar po tri gola. Verder se u Bremenu za vikend počastio sa četiri komada, kao i Dizeldorf nedavno na Feltins Areni. Domeniko Tedesko se zato našao pod snažnim udarom kritika, jer ni sam ne zna više kako da osposobi ekipu. Stalno meša startnu postavu i sisteme u kojima napada protivnike, a večerašnji pokušaj sa 3-4-1-2 sistemom gde će mu Mekeni praktično biti desno odbrambeno krilo u izostanku Kaliđurija mogao bi da mu se obije o glavu. Očekuje se da će Brel Embolo upisati prvi meč u Ligi šampiona posle oporavka od preloma stopala u novembru prošle godine i dva pogotka u Bremenu prošlog vikenda.

Gvardiola ima spreman odgovor, uprkos tome što će mu zbog suspenzija nedostajati Fernandinjo (i povređen) i Otamendi, a zbog povreda De Brujne i Stouns. Štoperski tandem Kompani - Laport možda deluje krhko zbog činjenice da je Belgijanac godinama izvan svojih realnih mogućnosti, a da se Francuz tek oporavio od povrede tetive, ali zato se očekuje da Gundogan više povuče ka odbrani i pusti ofanzivnu petorku da odradi svoj posao u protivničkoj trećini. 

Mančester Siti ima dobar odnos sa nemačkim rivalima. Samo jednom je poražen u prethodnih deset utakmica u svim evropskim takmičenjima, uz sedam pobeda, dok je Šalke dobio svega dva od poslednjih osam mečeva u svim takmičenjima. Zanimljivo je da Pep Gvardiola kao trener nikada nije izgubio od Šalkea, kad i gde god se sastali.

Taj niz će se izvesno nastaviti i večeras...

MANČESTER SITI – ŠALKE (TV Arena Sport, 21.00)

Stadion: Etihad;
Kapacitet: 55.097;
Sudija: Klemon Turpan (Francuska).

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson – Voker, Kompani, Laport, Zinčenko – Gundogan, B. Silva, D. Silva – Sane, Sterling, Aguero.

ŠALKE (3-4-1-2): Farman – Stambuli, Sane, Nastasić – Mekeni, Serdar, Rudi, Očipka – Bentaleb – Brugštaler, Embolo.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar