''Ситуација на КиМ пуна тензија''

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић рекао је за РТС поводом појачаног присуства полиције на сјеверу Косова и Метохије да је безбједносна ситуација стабилна, али непредвидива.

Србија 12.03.2019 | 16:19
''Ситуација на КиМ пуна тензија''
Гостујући у Дневнику РТС-а Мојсиловић је рекао да је ситуација веома комплексна и пуна тензија.

"Одговорност на припадницима Кфора је да обезбиједе стабилно стање на читавој територији Косова и Метохије. Ми смо заинтересовани за наше грађане не само на сјеверу Космета, него и на југу, на читавој територији Косова и Метохије", каже генерал.

Према његовим ријечима, постоји стална комуникација са КФОР-ом, као и стална размјена информација.

"Предсједник републике је опредијељен за мирно рјешење питања Косова и Метохије, па се тренутно не разматра војно укључивање у рјешавање тог питања, али ја као војник ту могућност не могу да искључим", навео је Мојсиловић.

Генерал је истакао да не може да каже да је стање војске редовно, јер дуж читаве административне линије имају ангажовану војску на задацима.

Када је ријеч о спремности војске, Мојсиловић каже да су то ведрије теме.

"Војска Србије је, фигуративно речено, много јача у односу на јучерашњи дан, а биће јача сутра у односу на данас. Располаже са 14 мигова, од којих је 10 у Републици Србији, а четири се налази на ремонту у Бјелорусији", каже Мојсиловић.

Додаје да је Србија сада по том типу летјелица скоро па у реду величине као некадашња СФРЈ.

"Чекамо дан и када ће стићи хеликоптери. Бавимо се бројем летелица, али то се одражава на укупну способност наше војске. Повећан је број сати летења, пресретања у ваздуху, што нам даје сигурност", навео је генерал.

Говорећи о паради која ће бити одржана 24. марта поводом обиљежавања двије деценије од НАТО агресије на Србију, Мојсиловић је рекао  да ће на њихов начин дати допринос који се тиче датума почетка бомбардовања.

Најавио је да ће тада полетјети "мигови" којима располаже Војска Србије и представити се грађанима, поред ешалона војске и полиције и поред моторизованих ешалона.

"Наравно да нећемо моћи да покажемо све чиме располажемо, али ћемо показати своју способност, а све у циљу да је Војска спремна и мотивисана да испуни све задатке", истакао је Мојсиловић.

Каже да је Војска Србије спремна да одговори на сваку кризу у региону.

Када је ријеч о материјалном положају војника, Мојсиловић је охрабрен чињеницом да читав државни врх размишља о свим припадницима безбједности.

"Имали смо наслеђено стање, то су ствари које оптерећују статус и стандард. Упркос томе, имали смо повећања плата, и то показује да држава стоји иза Војске", закључио је генерал Мојсиловић.

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дрр мрр

12.03.2019 15:35

А гдје је Вулин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лексо

12.03.2019 15:47

Вулин це то послије обуке да ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.03.2019 16:28

Да су сви као Генерал Мојсиловиц могли би се нецему и надати . Са Вулином , теткама из Канаде , докторима као Стефановиц моземо се поклопити по усима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.12.3.2019

12.03.2019 16:31

ЖАО МИЈЕ-али никада нећемо имати генерала као г Младића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

079

12.03.2019 18:33

Срећан рођендан нашем Ратку