''Situacija na KiM puna tenzija''

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović rekao je za RTS povodom pojačanog prisustva policije na sjeveru Kosova i Metohije da je bezbjednosna situacija stabilna, ali nepredvidiva.

Srbija 12.03.2019 | 16:19
''Situacija na KiM puna tenzija''
Gostujući u Dnevniku RTS-a Mojsilović je rekao da je situacija veoma kompleksna i puna tenzija.

"Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbijede stabilno stanje na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše građane ne samo na sjeveru Kosmeta, nego i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije", kaže general.

Prema njegovim riječima, postoji stalna komunikacija sa KFOR-om, kao i stalna razmjena informacija.

"Predsjednik republike je opredijeljen za mirno rješenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rješavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim", naveo je Mojsilović.

General je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer duž čitave administrativne linije imaju angažovanu vojsku na zadacima.

Kada je riječ o spremnosti vojske, Mojsilović kaže da su to vedrije teme.

"Vojska Srbije je, figurativno rečeno, mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raspolaže sa 14 migova, od kojih je 10 u Republici Srbiji, a četiri se nalazi na remontu u Bjelorusiji", kaže Mojsilović.

Dodaje da je Srbija sada po tom tipu letjelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRJ.

"Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Bavimo se brojem letelica, ali to se odražava na ukupnu sposobnost naše vojske. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost", naveo je general.

Govoreći o paradi koja će biti održana 24. marta povodom obilježavanja dvije decenije od NATO agresije na Srbiju, Mojsilović je rekao  da će na njihov način dati doprinos koji se tiče datuma početka bombardovanja.

Najavio je da će tada poletjeti "migovi" kojima raspolaže Vojska Srbije i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona.

"Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke", istakao je Mojsilović.

Kaže da je Vojska Srbije spremna da odgovori na svaku krizu u regionu.

Kada je riječ o materijalnom položaju vojnika, Mojsilović je ohrabren činjenicom da čitav državni vrh razmišlja o svim pripadnicima bezbjednosti.

"Imali smo nasleđeno stanje, to su stvari koje opterećuju status i standard. Uprkos tome, imali smo povećanja plata, i to pokazuje da država stoji iza Vojske", zaključio je general Mojsilović.

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Drr mrr

12.03.2019 16:35

A gdje je Vulin?

ODGOVORITE
Name

Lekso

12.03.2019 16:47

Vulin ce to poslije obuke da rijesi.

ODGOVORITE
Name

Igor

12.03.2019 17:28

Da su svi kao General Mojsilovic mogli bi se necemu i nadati . Sa Vulinom , tetkama iz Kanade , doktorima kao Stefanovic mozemo se poklopiti po usima .

ODGOVORITE
Name

Neđo.12.3.2019

12.03.2019 17:31

ŽAO MIJE-ali nikada nećemo imati generala kao g Mladića.

ODGOVORITE
Name

079

12.03.2019 19:33

Srećan rođendan našem Ratku