Њемачка тражи укидање такси

Њемачка се придружила притисцима САД и ЕУ на Приштину да укине сто одсто увећане санкције наметнуте на призводе из Србије и БиХ, пише данас приштинска Коха, након разговора двојице кључних савјетника њемачке канцеларке Ангеле Меркел са косовским политичким и институционалним представницима.

Србија 12.03.2019 | 11:32
Њемачка тражи укидање такси
Позивајући се на своје изворе, приштински дневник пише да су њемачки званичници на јучеашњем састанку са Хашимом Тачијем и Рамусем Харадинајем поновили ставове Берлина да наметнуте тексе ометају наставак дијалога захтијевајући да их приштинска влада суспендује.

Савјетници њемачке канеларке, Јан Хекер и Матијас Литенберг састали су се јуче у Приштини са Тачијем, Харадинајем и замјеником премијера Еневером Хоџајем, а питање суспензије наметнутих такси била је главна тема разговора са премијером привремених приштинских институција, пише лист.

Саговорник Кохе, који је, како се наводи, желио да остане анониман, рекао је да је став Њемачке у погледу постизања свеобухватног споразума између Београда и Приштине непромијењен - званични Берлин је, кажу против промјене граница Косова.

Иначе, посјети њемачких званичника Приштина претходила је посјета високог представника САД Дејвида Хејла, који је такође инсистирао на укидању такси за робу из Србије и БиХ.

Нема званичних информација о томе шта је била тема разговора са њемачким званичнима, а Харадинај је на свом фејсбук профилу написао да је су причали о дијалогу, унутрашњој консолидацији Косова и евроатлантском путу Приштине.

С друге стране пише да политички аналитичари у Приштини кажу да се Харадинај суочава са сталним притиском САД да суспендује наметнуте таксе, док Њемачка и Велика Британија увећане таксе "тихо подржавају", пише Зери.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дзоо

12.03.2019 10:44

Прица за мало децу.Они су их и насаветовали да уведу царине 100% Да оце до подне би дигли те баријере Србија се суоцава са великом стетом ту је проблем највисе извози на Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

12.03.2019 11:09

Нај боље да никада не укину таксе а да ми срби напавимо зид измедју њих и нас као у Берлину да стока висе не пролази кроз србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то поступају Нијемци са избјеглицама

12.03.2019 11:26

Ни нама се не свиђа како избјеглице које сада стално живе у Њемачкој немају сва права. Рецимо није њихов језик званични као што је албански у јужној Србији, немају свој Универзитет, своје представнике у влади, макар дјелимичну аутономију какву имају напримјер мађари у Сјеверној Србији тј. Војводини. Мислим да Србија треба да изфинансира независност рецимо турске заједнице у Њемачкој и да призна ту независност. Онда да дође у Њемачку и извуче уши Меркеловој да и она призна независност турске заједнице јер ће и турска заједница онда признати остатак Њемачке. Ето бејаше јуче колеге да убиједе Вучића баш у то! Живјели добри људи. Проћи ће и ово лудило. Србија је опстала 500 година под Османима, прегураће и 100 са албанцима.

ОДГОВОРИТЕ