Njemačka traži ukidanje taksi

Njemačka se pridružila pritiscima SAD i EU na Prištinu da ukine sto odsto uvećane sankcije nametnute na prizvode iz Srbije i BiH, piše danas prištinska Koha, nakon razgovora dvojice ključnih savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel sa kosovskim političkim i institucionalnim predstavnicima.

Srbija 12.03.2019 | 11:32
Njemačka traži ukidanje taksi
Pozivajući se na svoje izvore, prištinski dnevnik piše da su njemački zvaničnici na jučeašnjem sastanku sa Hašimom Tačijem i Ramusem Haradinajem ponovili stavove Berlina da nametnute tekse ometaju nastavak dijaloga zahtijevajući da ih prištinska vlada suspenduje.

Savjetnici njemačke kanelarke, Jan Heker i Matijas Litenberg sastali su se juče u Prištini sa Tačijem, Haradinajem i zamjenikom premijera Eneverom Hodžajem, a pitanje suspenzije nametnutih taksi bila je glavna tema razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija, piše list.

Sagovornik Kohe, koji je, kako se navodi, želio da ostane anoniman, rekao je da je stav Njemačke u pogledu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine nepromijenjen - zvanični Berlin je, kažu protiv promjene granica Kosova.

Inače, posjeti njemačkih zvaničnika Priština prethodila je posjeta visokog predstavnika SAD Dejvida Hejla, koji je takođe insistirao na ukidanju taksi za robu iz Srbije i BiH.

Nema zvaničnih informacija o tome šta je bila tema razgovora sa njemačkim zvaničnima, a Haradinaj je na svom fejsbuk profilu napisao da je su pričali o dijalogu, unutrašnjoj konsolidaciji Kosova i evroatlantskom putu Prištine.

S druge strane piše da politički analitičari u Prištini kažu da se Haradinaj suočava sa stalnim pritiskom SAD da suspenduje nametnute takse, dok Njemačka i Velika Britanija uvećane takse "tiho podržavaju", piše Zeri.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dzoo

12.03.2019 11:44

Prica za malo decu.Oni su ih i nasavetovali da uvedu carine 100% Da oce do podne bi digli te barijere Srbija se suocava sa velikom stetom tu je problem najvise izvozi na Kosovo.

ODGOVORITE
Name

dijaspora

12.03.2019 12:09

Naj bolje da nikada ne ukinu takse a da mi srbi napavimo zid izmedju njih i nas kao u Berlinu da stoka vise ne prolazi kroz srbiju

ODGOVORITE
Name

Kako to postupaju Nijemci sa izbjeglicama

12.03.2019 12:26

Ni nama se ne sviđa kako izbjeglice koje sada stalno žive u Njemačkoj nemaju sva prava. Recimo nije njihov jezik zvanični kao što je albanski u južnoj Srbiji, nemaju svoj Univerzitet, svoje predstavnike u vladi, makar djelimičnu autonomiju kakvu imaju naprimjer mađari u Sjevernoj Srbiji tj. Vojvodini. Mislim da Srbija treba da izfinansira nezavisnost recimo turske zajednice u Njemačkoj i da prizna tu nezavisnost. Onda da dođe u Njemačku i izvuče uši Merkelovoj da i ona prizna nezavisnost turske zajednice jer će i turska zajednica onda priznati ostatak Njemačke. Eto bejaše juče kolege da ubijede Vučića baš u to! Živjeli dobri ljudi. Proći će i ovo ludilo. Srbija je opstala 500 godina pod Osmanima, preguraće i 100 sa albancima.

ODGOVORITE